IT Biztonság letölthető tankönyv

Hírolvasó

Delfinfigyelés Facebook-algoritmussal

Nehéz követni a delfineket. Időigényes, hajóról vagy repülőről egyáltalán nem biztos, hogy meglátjuk őket az óceánfelszínen. Egy ideje vízalatti szenzorokkal is próbálják figyelni őket, főként jellegzetes hangjukat, amelynek frekvenciája az ultrahang-tartományba esik. Az állat különlegessége, hogy visszhang alapján tájékozódik. Az érzékelőket használva a hang segítségével próbálnak számukra, viselkedésükre stb. következtetni. Az így gyűjtött adatokat azonban fáradságos munka feldolgozni.

A Facebook barátajánlójához hasonló gépitanulás-algoritmus segíthet. A kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet hasonló algoritmusa ugyanis a Mexikói öbölben felvett 52 millió kattanás-szerű delfinhang elemzésével hét hangcsoportot különített el egymástól. A csoportok delfinfajtáknak felelhetnek meg.

A kutatást vezető Kait Frasier évek óta próbál mintákat találni a delfinek jeleiben, de egy idő után eldöntötte, hogy az addigi eljárás helyett inkább a Google és a Facebook által bigdata-elemzésre használt eszközökkel többre megy.

Első lépésben egy detektáló program évekig vizsgálta az audiófelvételeket, és kiszedte belőlük a delfinhangokat, amelyeket az algoritmus ötperces blokkokba rendezett, majd a blokkokhoz frekvenciaformákat generált, illetve kimutatta, hogy a jellegzetes csattanó/klikkelő hang átlagosan milyen gyakori.

Ezt követően a program hasonló klikkrátájú és frekvenciaprofilú ötperces darabokat rendezett csoportokba. Nagyjából úgy – csak sokkal egyszerűbben – járt el, mint a közösségimédia-kapcsolatokat, zenéket vagy hirdetéseket kínálgató online algoritmusok.

Összességében nagyon felgyorsult a munka: míg a korábbi módszerrel három hét alatt elemeztek egyetlen helyszínen készült évnyi hanganyagot, addig az algoritmus négy nap alatt végzett öt helyszín kétévnyi felvételével.

Az algoritmust ugyan nem tanították kategóriák felismerésére, mégis hét csoportot különböztetett meg egymástól.

A gépitanulás-megközelítést azonban mindenképpen ki kell egészíteni helyszíni tesztekkel, mert csak úgy győződhetnek meg a rendszer következtetéseiről. A különbségek elvileg más okokkal is magyarázhatók, de ezzel együtt a kutatók hatalmas potenciált látnak a technológiában.

Munkájukkal nemcsak a delfineken akarnak segíteni, hanem így pontosabb képet kapnak az óceán állapotáról, változásairól.


Kategóriák: Jelenből a jövőbe

Így válhat modern, digitális szülővé V.

A téli szünetben több idejük van a csemetéknek az internetezésre, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével tudatos digitális szülővé válhat.

5. Segítő kéz
Főleg az első időszakban, néha nem árt ránézni a gyermekünk profiljára, és segíteni, ha problémás esettel találkozunk. Fontos, hogy elmagyarázzuk, miért nem jó dolog közszemlére tenni a telefonszámunkat, vagy panoráma fotót készíteni a családi házunkról és megosztani másokkal. Tiltással viszont nem érünk el semmit, hiszen így könnyen elképzelhető, hogy egy idő után inkább előlünk fogja a tartalmakat elrejteni…

Kategóriák: Minuszos

A Facebook helyben fogja könyvelni reklámbevételeit

A Facebook helyben, a tevékenysége szerinti országokban fogja könyvelni reklámbevételeit ahelyett, hogy dublini székhelyén venné nyilvántartásba azokat — jelentette be a közösségi médiaportál.

Dave Wehner, a cég pénzügyi vezetője blogbejegyzésében tudatta, hogy a Facebook vezetése úgy döntött, a jövőben helyi értékesítési struktúrára áll át azokban az országokban, amelyekben irodája támogatja a helyi hirdetőknek történő értékesítést. Mint elmondta, ez azt jelenti, hogy a reklámokból keletkező bevételeket a továbbiakban nem a dublini nemzetközi székhely rögzíti majd, hanem a cég helyi irodái tartják nyilván azokat. A Facebook úgy hiszi, hogy ez az értékesítési struktúrára nagyobb átláthatóságot biztosít majd. Wehner tájékoztatása szerint a közösségi médiaportál 2018-ban hajtja végre a változtatást, és 2019 első felében kívánja befejezni az új értékesítési struktúráját.

Az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő jogalkotási javaslatát azon multinacionális digitális vállalatok megadóztatásáról, amelyeket azzal vádol, hogy a nyereségük után fizetendő járulékukat alacsony adókulcsú uniós tagországokban róják le, például Írországban, vagy Luxemburgban.

Kategóriák: Minuszos

IDC: ilyen lesz a jövő

Az IDC előrejelzése szerint az intelligens készülékek hamarosan képesek lesznek a különböző forrásból érkező információk komplex értelmezésére és a felhasználó nevében való cselekvésre.

Az előrejelzés alapján a mesterséges intelligenciának (AI) köszönhetően a következő tíz évben megoldás születik a hatalmas információtömegek strukturált, biztonságos feldolgozására és tárolására, amelyet a szerkezetek többek között a felhasználói viselkedés megfigyelésekor és lemodellezésekor, vagy a környezeti elemek vizsgálatakor halmoznak fel. A mobil mesterséges intelligencia olyan területeken hozhat érdemi fejlődést, mint a fotózás, az egészségügy, a közlekedéslogisztika és az információbiztonság. Az intelligens készülékek megvizsgálják és megjegyzik, hogy tulajdonosuk milyen alkalmazásokat használ és ezt a nap melyik szakában teszi. A gépi tanulás segítségével a szerkezetek önmaguktól képesek az adatbázisok kezelésére anélkül, hogy erre külön utasítani kellene őket. Az okostelefonok esetében jellemzően a beszédfelismerésért, az ujjlenyomat leolvasásért és az akkumulátor energiagazdálkodásáért felelős terület kiegészül az úgynevezett Deep Learning-gel. A Deep Learning-gel olyan tevékenységek valósíthatók meg, mint a kamera általi tárgy-, és képfelismerés, vagy akár az egészségi állapot diagnosztizálása.

Kategóriák: Minuszos

Okosjátékok: Ki kém, ki nem kém

Az internetre kötött, kamerával és mikrofonnal felszerelt babák, robotok és más okosjátékok sokszor személyes adatokat továbbítanak a gyártóik számára. Az amerikai és német hatóságok után már a franciák is vizsgálatot indítottak az ügyben.

A francia hatóságok figyelmét a My Friend Cayla baba és az i-Que robot keltette fel, a játékokat egy sor biztonsági rés miatt tiltanák be. Mind a lányoknak készült baba, mind pedig a fiúknak szánt robot rendelkezik mikrofonnal, és bluetoothon kapcsolódnak az őket irányító telefonra vagy tabletre. A játékok úgy működnek, mint egy gyerekeknek készült digitális asszisztens: figyelik a szóbeli kérdéseket és utasításokat, amelyeket aztán továbbítanak egy távoli szerverre. Ott aztán egy webes szolgáltatás értelmezi a kéréseket, majd visszaküldi a válaszokat. A gyártó oldalán található reklám szerint a gyerek például megkérdezheti a babától, hogy melyik állat a legmagasabb a világon, mire Cayla azt válaszolja majd, hogy a zsiráf. A számos biztonsági probléma közül az egyik már több mint két éve ismert: a játékok szoftvere feltörhető, ezért bármilyen közeli bluetooth eszköz csatlakozhat rájuk. Így a támadó akár beszélgethet is a gyerekkel, vagy csak rögzítheti, amit mond.

A G DATA egy évvel ezelőtt már megírta, hogy az okosjátékok egy sor személyes adatot gyűjthetnek és tárolhatnak. A német biztonsági cég azt javasolja a szülőknek, hogy lehetőleg kerüljék el az internetre kötött okosjátékok vásárlását, egyszerűen azért, mert a játékgyártók még nem biztonságtudatos módon fejlesztik ezeket, így jellemzően sok biztonsági rés található bennük. Németországban a Genesis játékgyártó termékeit már betiltották, arra hivatkozva, azok gyakorlatilag törvénytelen kémkedő eszközök (az országban tilos álcázott kémkedő eszközöket gyártani, forgalmazni vagy akár birtokolni). A francia hatóságok pedig most két hónapos határidőt adtak a gyártónak a játékok módosítására. Az Egyesült Államokban is felmerült már ugyanez a kérdés, az FBI idén nyáron adott ki figyelmeztetést az okosjátékokkal kapcsolatban. A Telegraph cikke ennek kapcsán megemlíti a VTech, a Fischer-Price és a Mattel egyes termékeit is.

Kategóriák: Minuszos

Jobb ajánlóalgoritmus

http://jelenbolajovobe.blog.hu/rss - 2017. december 14. 14.00

Honlapok, például az Amazon és a Netflix ajánlórendszerei az úgynevezett együttműködő szűrést (collaborative filtering) használják. Ha meg akarják határozni, hogy az adott fogyasztó milyen termékeket szerethet, hasonló termékeket hasonlóan pontozó más fogyasztók után néznek, és az ő pontjaikból következtetnek.

A módszer sikere a hasonlóságon alapul. A legtöbb ajánlórendszer a gyakorlatban jól működő koszinusz hasonlóság nevű mérést alkalmazza. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói már tavaly dolgoztak a mérés eredményességének okait szemléltető elméleti kereten, november végén pedig arról számoltak be, hogy a kerettel a mai ajánlóalgoritmusoknál jobbat fejlesztettek. Az algoritmus különösen akkor hatékony, ha az adatok nagyon szétszórtak, kevés az átfedés az értékelt termékek és más fogyasztók pontozása között.

Az alapstratégia igen egyszerű: ha az algoritmus megpróbálja előrejelezni a fogyasztó osztályozását, nemcsak hasonló ízlésűek véleményét veszi figyelembe, hanem az azokhoz, és az azokhoz stb. hasonló ízlésűekét is. Tágabb kontextusban, sokkal több felhasználó adatain vizsgálódik.

Az ötlet intuitív, a gyakorlatban viszont minden megint a hasonlóság speciális mérésétől függ.

„Ha nagyvonalúan kezeljük, mindenki hasonlítani fog egymásra. Másrészt, ha precízek vagyunk, megnézzük a legközelebbi szomszédot. Milyen zaj szűrődik a folyamatba, ha egy barát preferenciáitól a barát barátjának a preferenciáiig megyünk, lehet-e annyira pontosan számszerűsíteni a zajt, hogy előnyünk származzon belőle?” – magyarázza a kutatást vezető Devavrat Shah.

Az algoritmus eleve feltételezi, hogy a felhasználó által adott pontszám ugyanaz marad, és az összes felhasználóhoz társítható függvény is hasonló elvek alapján működik. Ha tényleg így van, az algoritmus elég konzisztens marad ahhoz, hogy statisztikai következtetéseket vetítsen előre. A következtetés tárgya: mennyire valószínű, hogy egy felhasználó pontozásából előrejelezhető egy másiké?

A kutatók keretükkel megfelelő választ („igen, jól előrejelezhető”) adtak a kérdésre, szétszórt adatoknál pedig kiderült, hogy a „szomszéd szomszédja” megoldással pontosabb prognózisok készíthetők, mint bármelyik ismert algoritmussal.


Kategóriák: Jelenből a jövőbe

Így válhat modern, digitális szülővé IV.

A téli szünetben több idejük van a csemetéknek az internetezésre, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével tudatos digitális szülővé válhat.

4. Nincs törlés
Szívesen osztottunk meg régen a baráti bulikról fotókat, viszont most szégyenkezünk a főnökünk előtt? Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a „törlés” gomb megoldást jelenthet a korábbi, kellemetlen bejegyzéseinkre, sajnos az online térben minden megmarad. Emiatt kell mindig tudatosan döntenünk arról, milyen tartalmakat akarunk megosztani másokkal – és ezt mindenképp magyarázzuk el a gyermekeinknek is.

Kategóriák: Minuszos

Stratégiai megállapodást kötött Debrecenben a város, az egyetem és az IT Services Hungary

Háromoldalú, stratégiai megállapodást kötött egymással a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem, valamint az IT Services Hungary (ITSH). A megállapodással közel tízéves együttműködés folytatásáról döntöttek – jelentették be a megállapodás aláírói. Az SSC (üzleti szolgáltató központok) szektor ma már több mint 3300 embernek ad munkát a hajdú-bihari megyeszékhelyen, ezen a területen 1900 dolgozójával az ITSH a legnagyobb foglalkoztató a városban. Az elkövetkező években további 260 új munkahely létesítését tervezik Magyarországon – jelentette be a társaság.

Kategóriák: Minuszos

Varga: 700 milliárd forintot lehet megtakarítani az elektronikus adóbevallásokkal

Az adózás teljesen elektronikussá tételével az ország várhatóan a GDP két százalékát, mintegy hétszázmilliárd forintot takaríthat meg, erre az átállásra négy éve van az állami adminisztrációnak – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kiemelte: a kormány azt szeretné elérni, hogy 2021-re teljesen elektronikusan készüljenek el a bevallások, ennek érdekében az adóbevállalásokat tovább egyszerűsítik. A miniszter hozzátette: a digitalizáció terén bővíteni és felhasználóbaráttá kell tenni az állami szolgáltatásokat. A nemzetgazdasági tárca vezetője elmondta: a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén a digitalizáció és a vállalati adóbevallások elektronikussá tételével foglalkoztak. Varga elmondta: Észtország és Szlovénia példáját vették alapul, mindkét ország jelentős eredményeket ért el az állami szolgáltatások digitalizációjában.

Varga kifejtette: Észtországban a lakosság és a vállalkozások számára az állami ügyintézést teljesen elektronikussá tették, gyakorlatilag papírmentes a hivatali ügyintézés. “Észtországban 1996-ban kezdték el az állami ügyintézés elektronikussá tételét, nekünk nincs rá ennyi időnk” – jegyezte meg Varga. Véleménye szerint fontos, hogy az elektronikus rendszereket minél biztonságosabban lehessen használni, törekedni kell arra, hogy a digitalizáció biztonságos megvalósítása továbbra is érvényesüljön – hangsúlyozta a miniszter. Három-négy éves időtávon fontos lenne elérni, hogy a magyar állampolgárok is minden, az állami hivatalokkal kapcsolatos ügyüket elektronikusan, otthonról is elintézhessék. Ehhez azonban szükség lenne az állami hivatalok adatbázisainak összekötésére – fűzte hozzá a miniszter.

A kabinet azt kívánja megvalósítani, hogy négy év múlva a vállalkozások minden társasági adóval, illetve áfával, és a járulékokkal kapcsolatos tennivalójukat elektronikusan végezzék el – mutatott rá Varga. A miniszter elmondta: éves szinten hozzávetőleg 6,7 millió járulék- és adóbevallás érkezik az állami hivatalokba, mintegy 600 ezer adóalany készít ilyen bevallásokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: elsősorban a kis- és középvállalkozásokat kell felkészíteni arra, hogy képesek legyenek az elektronikus ügyintézésre.

Kategóriák: Minuszos

Hatvan millió euró értékű bitcoint loptak el egy szlovén cégtől

Hatvan millió euró értékű bitcoint loptak el a szlovén székhelyű NiceHash startup e-pénztárcájából – írta a helyi sajtó.

A virtuális valutával kereskedő vállalat informatikai rendszeréből 4700 bitcoint tulajdonítottak el, a cég feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást indított. A hatóságok informatikai rendszer elleni támadásként és lopásként kezelik az esetet, amely szerint az elkövetők jogellenesen tettek szert jelentős anyagi javakra. A nyomozást számítástechnikai bűnözés elleni szakemberek vezetik. A szlovén sajtó szerint ez az első nagyobb összegű kriptovaluta-lopás Szlovéniában. A NiceHash arra kérte felhasználóit, hogy legyenek türelemmel a vizsgálat lezárásáig.

Kategóriák: Minuszos

Menekülés a visszhang-szobából

http://jelenbolajovobe.blog.hu/rss - 2017. december 13. 14.00

Napjainkban a közösségi média az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb információ- és hírforrás. Általános kifogás a Facebookkal és a többi platformmal kapcsolatban, hogy segítenek létrehozni az úgynevezett visszhang-szobákat (echo chambers).

A jelenség a pszichológiából ismert kognitív, gondolati torzításokhoz, az információfeldolgozás sajátos, célirányos torzításaihoz, befolyásoltságához, azon belül is a megerősítéses torzításhoz kapcsolódik: nézeteinket, elképzeléseinket támogató információkat keresünk és fogadunk el igaznak.

A visszhang-szobákban pont ilyen infókat olvasunk, véletlenül sem szembesülünk más, a miénkkel például ellentétes nézőpontokkal. A jelenség leginkább ellentmondásos, megosztó témáknál áll fenn, amikor két elképzelés annyira elszigetelődik és annyira kizárja egymást, hogy csak a saját véleményünket osztó információkat vagyunk hajlandók észrevenni.

A finn Aalto és a Római Tor Vergata Egyetem kutatói az információhoz való hozzáférést kiegyensúlyozó algoritmust fejlesztettek, hogy a közösségimédia-felhasználók mindkét vitázó fél véleményét megismerjék.

Az algoritmust mozgató alapelv, hogy minden egyes szakaszban az optimális választásokat keresi. Jelen esetben befolyásos felhasználók sikeres kiválasztásával próbál eredményt elérni. Ezek a felhasználók nyitottabbak a másik álláspontra, és meggyőzhetők, hogy a másik oldallal kapcsolatos infókat elterjesszék az övéik között. Az algoritmus maximalizál, célja mindkét nézőpont legszélesebb körű ismerete.

„Szófelhőket használtunk kvalitatív esettanulmányként, hogy kiegészítsük a kvantitatív eredményeket. A felhőben lévő szavakat a felhasználók profiljában találtuk. Például a #russiagate hashtag-hez kapcsolódó szavakból nemcsak az derült ki, hogy a két ellentétes véleményt megjelenítő szófelhő nagyon különbözik egymástól, hanem az is, hogy a felhasználók vagy támogatják, vagy utálják Donald Trumpot” – magyarázza Kiran Garimella, az Aalto Egyetem kutatója.

Az olyan témákkal kapcsolatban, mint például a nyersanyag-kitermelés, az ellentétes véleményeket megerősítve, a két oldal szintén önmagában beszélget.

„Az adatokból kiviláglik, hogy a hálózat két oldalra szakadt. Az egyik támogatja a kitermelést, és olyan szavakat használ, mint az olaj, energia, gáz; a másik viszont ellenzi, náluk a környezeti, zöld, energia szavak dominálnak. A kulcsszavak között olyan kicsi az átfedés, hogy egyértelmű: a felhasználók visszhang-szobában vannak” – szemlélteti a jelenséget Aristides Gionis (Aalto Egyetem).

Pontosan ezért fontosak a hídszerepet játszó befolyásos userek, akik segíthetnek társadalmi viták kezdeményezésében, mindkét nézőpont megismertetésében.


Kategóriák: Jelenből a jövőbe

Így válhat modern, digitális szülővé III.

A téli szünetben több idejük van a csemetéknek az internetezésre, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével tudatos digitális szülővé válhat.

3. Nem kell az egész világnak tudnia, ha nem vagy otthon
Bár mi is izgatottan mesélünk barátainknak a családi nyaralásunkról, tudjuk jól, hogy nem biztonságos a közösségi médián keresztül közzé tenni utazásunk időpontját és célját. A tartózkodási helyünk megosztása – főleg mindenki számára láthatóan – sok esetben egyenértékű azzal, mintha tárva-nyitva hagynánk a lakásunk ajtaját. Magyarázzuk el gyermekeinknek, milyen típusú megosztások kockázatosak; egyébként sem kell az egész világnak tudnia, hogy két országgal, de akár csak két várossal távolabb vagyunk az otthonunktól.

Kategóriák: Minuszos

Előre menekülhet a Microsoft: felmondtak az állami beszállítók többségének

Az amerikai Microsoft korrupciógyanús ügyeket vizsgáltatott ki a magyar leányvállalatnál – írja a 24.hu. A vizsgálat tényét a Microsoft sem tagadta, de a céljáról nem árultak el részleteket, ám annyi kiderült, hogy a nyomozás főleg az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseivel foglalkozott. Az eredmények nem nyilvánosak, de nem igazán lehet kétség a vizsgálat kimeneteléről, hiszen példátlan módon a Microsoft Magyarország felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét etikai okokra hivatkozva. Az érintettek között van a 4iG leányvállalata a Humansoft Kft., a RacioNet Zrt. és az Euro One Zrt.

Amikor tavaly Romániában átvilágították a Microsoftot, az ország történetének legnagyobb korrupciós botrányára derült fény. A kilenc volt minisztert és több egymást követő kormányt is érintő, közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyben első körben négy gyanúsított ellen emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ebben a perben hozott alapfokon a megszokottnál enyhébb ítéleteket a bíróság, méltányolva azt, hogy több vádlott is beismerő vallomást tett, és megnevezte bűntársait. Gabriel Sandu volt távközlési miniszter két év letöltendő, Gheorghe Stefan, Karácsonykő (Piatra Neamt) volt polgármestere három év letöltendő, Dorin Cocos üzletember két év letöltendő, Dumitru Nicolae üzletember pedig másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bíróság négyüktől összesen 11 millió eurónyi vagyonelkobzást is elrendelt. A DNA azt állította: a vádlottak 27 millió euróval károsították meg a román államot — írtuk meg korábban.

Vélemény
Nem tévedhetünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy a Microsoft anyavállalata a romániai korrupciós ügyhöz hasonló volumenű botrányt próbál megelőzni. Csodálkoznánk, ha ez nem sikerülne.

Kategóriák: Minuszos

Durva dolgok történtek a bitcoin árfolyamával

Meglepően erős kilengéseket mutatott a bitcoin virtuális deviza jegyzése pénteken az eddigi kereskedésben.

Az ázsiai kereskedésben több mint 12 százalékkal 15 ezer dollár alá zuhant a bitcoin jegyzése, mint előzőleg 16 ezer dollár feletti értékkel rekordszinten járt. A luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon péntek délelőtt 10 óra körül 15 700 dolláron, 5,51 százalékos mínuszban állt a bitcoin árfolyama, de a múlt pénteki záráshoz képest még így is közel 45 százalékkal magasabban. Pénteken az eddigi kereskedésben a 14 120 és 16 666 dollár közötti tartományban mozgott a bitcoin, azaz napi minimumán 15 százalékos mínuszban, maximumán pedig 0,39 százalékos pluszban állt a jegyzés. Csütörtökön emelkedő tendenciával széles sávban, 13 621 és 16 615 dollár, azaz 0,02 százalékos veszteség és 22 százalékos nyereség között szóródott az árfolyam. Záráskor 16 600 dolláron, 21,85 százalékos pluszban állt a jegyzés.

November 30-án, múlt héten csütörtökön még “csak” 9920 dolláron, 1,01 százalékos pluszban, december 1-jén, pénteken 10 840 dolláron, 9,28 százalékos nyereségben zárt a bitcoin a Bitstampon. Az Egyesült Államokban működő kereskedelmi platformokon csütörtökön szintén heves kilengések alakultak ki, előbb 19 ezer dollár fölé emelkedtek a jegyzések, majd 16 ezer dollár alá süllyedtek, végül valamivel 17 ezer dollár fölött zártak. Az egyik legismertebb, a New York-i Gemini platformon 7,44 százalékos mínuszban 15 781 dolláron állt az árfolyam közép-európai idő szerint péntek délelőtt tíz órakor, a napi minimum eddig 14 500, a maximuma 17 699 dollár volt.

Mindez pár nappal azelőtt történik, hogy a nagy amerikai tőzsdék közül a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) bevezetik a bitcoin határidős ügyleteket. A CBOE vasárnap, a chicagói árutőzsde (CME) december 18-án, míg az Egyesült Államok második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszere, a Nasdaq a tervek szerint a jövő év elején indítja be a bitcoin határidős ügyleteket. A bitcoin határidős jegyzések bevezetésével az intézményes befektetők számára is elérhető eszközzé válnak a kriptodevizák.

A bitcoin ára több mint tízszeresére emelkedett idén január óta. A látványos emelkedés nyomán számtalan figyelmeztetés hangzott el, miszerint piaci buborék alakul ki.

A Wall Streeten nem fogadta nagy lelkesedés, hogy a származtatott tőzsdei termékek kereskedését felügyelő amerikai hatóságok engedélyt adtak két nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoportnak – CBOE Global Marketsnek és a Chicago Mercantile Exchange Groupnak – a bitcoin határidős ügyletek bevezetésére. A bankokat, brókercégeket és klíringházakat tömörítő szövetség (Futures Industry Association) levélben fejezte ki aggodalmát a döntés miatt. A Goldman Sachs, az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank közölte, hogy korlátozott számú ügyfélnek teszi lehetővé ilyen típusú ügyletek bonyolítását, míg a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase elzárkózik tőle. A JPMorgan azonban az első kereskedési nap fejleményeinek tükrében felülvizsgálhatja döntését.

A világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Szatosi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben. A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.

Kategóriák: Minuszos

Kell kategória: gigantikus kapacitású akkumulátort mutatott be a mophie

A mophie bemutatta legújabb, nagy kapacitású hordozható akkumulátorát. A készülék egy MacBooknak 14 óra, egy iPhone 7 Plus-nak 66 óra, míg egy Samsung Galaxy Tab S3-nak 27 óra plusz üzemidőt képes biztosítani.

Az Egyesült Államok legnagyobb példányszámban eladott akkumulátoros mobiltokjait gyártó mophie bemutatta legújabb hordozható készülékét. A mophie powerstation USB-C XXL univerzális akkumulátor kapacitása egy iPhone, vagy iPad feltöltése mellett alkalmas egy MacBook Pro teljes feltöltésére is. A 19 500 mAh kapacitású készülék töltési teljesítménye a harminc wattot is elérheti, ami egyszerre akár két nagy energiaigényű eszköz töltését is lehetővé teszi. A modell USB-C és USB-A szabványú kimeneti portokkal rendelkezik, segítségével akár 14 órával is meghosszabbítható egy USB-C csatlakozós MacBook laptop akkumulátoros üzemideje.

A készüléken található LED-es kijelző segítségével egyszerűen ellenőrizhető a töltöttségi szint és a töltöttség állapota, továbbá praktikus funkció a Priority+ charging, amelynek köszönhetően kiválasztható, hogy először a rákötött készülék, vagy maga az akkumulátor töltődjön. A Charge Vault technológiának köszönhetően a mophie powerstation hosszú ideig tárolja az energiát, így a feltöltés időpontja után is hosszú ideig rendelkezésre áll. Az akkumulátor digitális energiagazdálkodási rendszere intelligens töltési áramkörök segítségével állapítja meg azt a legnagyobb sebességet, amellyel az egyes csatlakoztatott eszközök még biztonságosan tölthetők. Mindezen jóságokért cserébe jó 43 ezer pengő forintott kell fizetni.

Kategóriák: Minuszos

Álvideókat készít a mesterséges intelligencia

http://jelenbolajovobe.blog.hu/rss - 2017. december 12. 14.00

A Nvidia októberben mutatott be egy soha nem létezett személyekről zavaróan élethű képeket generáló mesterséges intelligenciát. A techcég most továbbment, legújabb MI-jük ugyanis álvideókat hoz létre.

Meglepően jól dolgozik, nappalt éjszakára, telet nyárra, házimacskát gepárdra és vice versa változtat. Szintén figyelemreméltó, hogy eredményeit sokkal kevesebb gyakorlással éri el, mint a meglévő hasonló rendszerek.

Az arcgenerátorhoz hasonlóan, a képfordító MI szintén „generatív ellenséges hálózatot” (generative adversarial network, GAN) használ. Az algoritmusban két idegháló dolgozik együtt, de egymás ellen. Az egyik képet vagy videót generál, a másik „megkritizálja” a munkáját.

Egy GAN hatékony működéséhez általában sok felcímkézett adat kell, hogy megtanuljon belőlük saját adatot készíteni. Például, a rendszernek képpárokat kell látnia egy utcáról hóval és hó nélkül ahhoz, hogy aztán magától alkosson mindkettőről képet.

A Nvidia új képfordító MI-jének viszont nem kell látnia, hogyan néz ki a hó borította utca, mert el tudja képzelni.

Ming-Yu Liu, az egyik fejlesztő a rendszer konkrét hasznosításáról semmit nem árult el, viszont több izgalmas alkalmazási lehetőséget villantott fel.

„Kaliforniában például ritkán esik az eső, és természetesen szeretnénk, ha önvezető autóink esőben is szabályosan működnének. Ezzel a módszerrel a napsütötte kaliforniai vezetési jelenetsorok esősekké alakíthatók át, és önvezető járműveink gyakorolhatnak rajtuk” – magyarázza.

Az MI a nagyon praktikus alkalmazások mellett más célokra is használható: képzeljük el, hogy házat akarunk vásárolni, és a szokásos tavaszi-nyári háttér után megnézzük, hogyan mutat ősszel vagy télen a kiszemelt épület. Esetleg szabadtéri esküvőt is megcsodálhatunk őszi esőben…

Fantáziánkat nem kell különösebben elereszteni ahhoz, hogy a technológia árnyoldalait is észrevegyük. Ha széles körben elterjed, még kevésbé bízunk meg a hírekben, videókban, és végül csak a saját szemünkkel látottakat hisszük el. De nemcsak mi, hanem a bíróságok sem biztos, hogy elfogadják a videókat, az álhírek pedig még kevésbé lesznek különböztethetők meg az igaziaktól.

Az Nvidia MI képességei egyelőre azonban csak néhány alkalmazásra korlátozódnak, és amíg nem kerül a fogyasztók kezébe, nem tudhatjuk, milyen társadalmi hatásai lesznek.


Kategóriák: Jelenből a jövőbe

Így válhat modern, digitális szülővé II.

A téli szünetben több idejük van a csemetéknek az internetezésre, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével tudatos digitális szülővé válhat.

2. Virtuális leszólítás
Az online világ nem sokban különbözik a valóságtól, éppen ezért, ha az utcán nem állunk szóba ismeretlenekkel, akkor ezt a virtuális szférában se tegyük meg. Bár a közösségi média egyik célja, hogy új emberekkel is megismerkedjünk, a fiatalok esetében nagyon óvatosan kell eljárni. Tudatosítsuk gyermekeinkben, hogy minden esetben mutassák meg, ki akar kapcsolatba lépni velük és miért; valószínűleg a szülők jobban meg tudjuk ítélni az illető profilja alapján a szándékot.

A [-]mínuszos.hu tanácsa
A legjobb, ha szülő határozottan, felnőttként viselkedik és megmutatja a csemetéjének, hogy a Facebook kategorikusan tiltja, hogy 13 év alatti gyerekek használják az oldalt. Ennek betartása a legjobb védelem. Ha gyermek cirkuszol, akkor határozottan, rendgeteg türelemmel, ha kell százszor is elmagyarázza, hogy ő felel a lurkó lelki és testi biztonságáért, nem a Kovács Pistike vagy a többi szülő, akit kevéssé izgat a porontya sorsa. Facebookozás helyett a család büszkesége tanuljon programozni (ha már a számítógép előtt kell a szabadidő egy részét eltöltenie sportolás helyett/mellett/után), ami fejleszti a gondolkodását, megacélozza a logikai képességeit… és hátha ő lesz az, aki megalkotja majd a Facebook utódját.

Kategóriák: Minuszos

Kudarcot vallottunk a természetes intelligenciával: a mesterséges intelligencia a jövő

A mesterséges intelligencia (AI) a technológiai forradalom küszöbén áll, elterjedése alapvetően változtatja meg a társadalmat, a fejlesztések értéke e területen globálisan elérheti az 57, 6 milliárd dollárt 2021-ra az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat legfrissebb elemzése szerint.

A jelentés szerint az AI algoritmusokat rövidesen az élet szinte minden területén alkalmazzák majd – a vásárlástól az önvezető autókon és a robotikán át az egészségügyi diagnosztikáig -, a mesterséges intelligencia szerepe pedig olyan alapvető lesz, mint a gőzgépé az ipari forradalomban. Az AI terjedésében kulcsszerepet játszó okostelefonok mindenki kezébe elviszik a technológiát, minthogy 2021-re a világ lakosságának hatvan százaléka használ majd okostelefont. Az előrejelzés szerint 2017 végére a világ lakosságának fele fog okostelefont használni, és a következő négy évben 8,1 milliárd okostelefont szállítanak le világszerte. Az okostelefonok globális elterjedésének növekedése magával hozza a mesterséges intelligencia széleskörű elterjedését és felhasználását is. Eközben az okostelefonok intelligens készülékekké válnak, amelyek megjósolják majd a felhasználó következő lépését, és cselekedni is fognak helyette.

Az IDC szerint az okostelefon iparág jövője a “mobil” mesterséges intelligencián múlik, azaz azon, hogy a felhő és a készülékek mesterséges intelligenciája (cloud AI és on-device AI) megfelelően tud-e együttműködni. Az AI által használt óriási, strukturálatlan adathalmaz feldolgozása jelenti ugyanis a fejlesztések legnagyobb nehézségét, az adatok megfelelő értelmezéséhez elengedhetetlen a felhő technológiája. A felhő ereje tanítja majd a hatalmas mennyiségű strukturálatlan adatokat kezelő AI algoritmusokat; a készülékekbe épített AI chipkészlet pedig biztosítja a készülék számára, hogy alkalmazza azt, amit az AI algoritmus megtanult. A felhő technológia segítségével a készülékek megtanulják a szükséges funkciókat, és képessé válnak értelmezni az általuk feldolgozott komplex adatokat – összegzi az elemzés. A chipkészletek segítségével a mobilkészülékek jobban megértik majd a felhasználót, és automatikusan személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak. Ugyanakkor egy ilyen teljesítményű chipkészlet megtervezése nagy kihívás, tekintve az okostelefon mérete, a tápegység és a fogyasztás korlátokat szab.

Kategóriák: Minuszos

Rétvári: karácsonyig megkapják új számítógépeiket a közép-magyarországi iskolák

Még karácsony előtt megkapja 650 közép-magyarországi oktatási intézmény azt a 14 ezer számítógépet és monitort, hatezer laptopot és hétezer projektort, amelyet 6,2 milliárd forintos költségvetési forrásból finanszíroznak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence azt mondta, az informatikai eszközök egyaránt szolgálják majd a tanárok felkészülését és a tananyag ingergazdagabb szemléltetését. Bár a beruházás sok közép-magyarországi általános és középiskolát érint, nem az összeset. Az elmúlt években európai uniós forrásokból vidéken hajtottak végre fejlesztéseket. Budapestre és Pest megyére azért kellett külön projektet kiírni a költségvetés terhére, mert ez a régió nem kaphatott uniós pénzeket e célra – jegyezte meg. Az államtitkár arról is beszélt, hogy egyre több digitális, interaktív tananyag érhető el ingyenesen a Nemzeti Köznevelési Portálon (Okosportál).

Kategóriák: Minuszos

A home office 7+1 aranyszabálya VIII.

Bár az otthoni munkavégzéshez nincs tökéletes recept, ahhoz, hogy ne legyen kínszenvedés a home office, néhány dolgot érdemes szem előtt tartanod. A Leitz 7+1 aranyszabálya segít abban, hogy élvezni tudd a távmunkát – ha létezik egyáltalán ilyesmi.

7+1. Rendszerezz!
Ne hagyd, hogy rendetlen legyen a saját otthonod. Nemcsak, hogy több idő bármit megtalálni a káoszban, de a párod jogosan fogja utálni, hogy otthonról dolgozol, ha ronda iratrendezők hevernek mindenfelé. Mindent pakolj el! Minél gyakrabban veszel elő egy irodaszert, annál könnyebben hozzáférhető helyen tárold. Használj mappákat, papucsokat, tárolódobozokat. Ezekből ma már olyanokat is találsz, amelyek lakberendezési tárgyként is megállják a helyüket, és akár otthonod díszévé is válhatnak.

Kategóriák: Minuszos