ITK

Múzeumba került Dragon György játékújságíró hagyatéka

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) az infokommunikációval foglalkozó szervezetek között egyedülálló tevékenységet folytat a múlt értékeinek megőrzéséért. A Társaság nemcsak az informatika kezdeteinek relikviáit, de a közelmúlt, a személyi számítógép és a videojátékok történetének emlékeit is kutatásra és megőrzésre méltónak tartja.

Gyu hagyaték

Kulcsszavak:

Jövőbelátó piaristák - beszámoló a kiállítás megnyitójáról

Öveges József, a kísérletek atyja – Kovács Mihály, az informatikatanárok előfutára

Budapest, 2016.május 25. - A Piarista Rend Magyar Tartománya és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság időszaki kiállítással tiszteleg a 120 éve született Öveges József és a 100 éve született Kovács Mihály piarista szerzetes-tanárok emléke előtt. A tárlaton ritkán látható dokumentumok és tárgyak idézik föl a két iskolateremtő tanáregyéniség pályáját és személyiségét.

7. Szegedi retro számítógép, video- és quartzjáték kiállítás

Az esemény időpontja: 
2016. ápr. 23. 10.00 - 2016. ápr. 24. 18.00
Helyszín: 
Szent-Györgyi Albert Agora Szeged, Kálvária sgt. 23.

7. Szegedi retro számítógép, video- és quartzjáték kiállításIdén hetedik alkalommal röpítenek vissza minket gyermekkorunkba a rég látott ismerős számítógépek, video- és quartzjátékok, hogy újra gyerekek lehessünk!

Kulcsszavak:

40 év Apple

Ma negyven évvel ezelőtt, 1976. április elsején jött létre az Apple cég, a személyi számítógép gyártók egyik legjelentősebb vállalata. Ha a személyi számítógép születését nem is, egyik első úttörő típusát mindenképpen e cégnek – és legendás alapítóinak, Steve Jobsnak és Steve Wozniaknak köszönhetjük.

Kulcsszavak:

Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig.

Fontos kollekciót mentett meg a feledéstől az NJSZT – és erre a sajtó is felfigyelt.
Az időszaki kiállításunkról szóló sajtómegjelenések listáját folyamatosan bővítjük.

Rádiós megjelenések:

Klubrádió
-    beszélgetés Alföldi Istvánnal, március 7-én reggel és dél körül

Bartók Rádió
-    beszámoló a kiállításról március 9-én

Kulcsszavak:

Utánaszámoltunk - Fontos kollekciót mentett meg a feledéstől az NJSZT

Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig címmel új időszaki kiállítást nyitott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság március 9-én, Szegeden, a Társaság által létrehozott és gondozott Informatika Történeti Kiállítás területén.

Kulcsszavak:

Elismerés az Informatika Történeti Kiállítás létrehozásáért

Szegedért Emlékéremmel tüntette ki Botka László polgármester Alföldi Istvánt a NJSZT ügyvezető igazgatóját Szeged város ünnepi közgyűlésén 2014. május 23-án. Ezzel a díjjal Szeged város az NJSZT által az Informatika Történeti Kiállítás létrehozásáért kifejtett szakmai és anyagi erőfeszítéseit is elismerte. Az ünnepélyen Botka László polgármester így méltatta Alföldi Istvánt: „…Ma viszont már azt nem hiszi el senki, hogy valaha külön termeket építettek a számítógépeknek, amelyek sokkal kevesebbet tudtak, mint egy mai, átlagos okostelefon.

Kulcsszavak:

A jövő múltja konferencia - összefoglalás

Marina v. N. WhitmanAz NJSZT június 25-én, az Informatika Történeti Kiállításnak otthont adó szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában rendezte meg A jövő múltja – A lyukkártyától az információs társadalomig konferenciát. A kiállítást megnyitó konferencia díszvendége A Marslakó lánya (The Martian’s Daughter) könyv szerzője, Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman, fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.

Von Neumann: Egy marslakó lánya vagyok

Magyarországra látogatott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghívására az Informatika Történeti Kiállítás megnyitója alkalmából Marina von Neumann Whitman, a híres gondolkodó lánya. Ennek apropóján kérdeztük arról, milyen is volt az élet Magyarország legsikeresebb – elvándorolt – tudósainak körében.

Milyen gyermekkora volt? Az édesapja milyen szerepet vitt a felnevelésében? 

Megérkezett!!! Magyarországon csak az NJSZT-ben!!! - The Martians’s daughter

Marina von Neumann Whitman - The Martian's Daughter„The Martians’s daughter” (A Marslakó lánya) című angol nyelvű életrajzi könyve megvásárolható Budapesten az NJSZT ügyfélszolgálatán (1054 Budapest, Báthori u. 16.), ára csak 6 300 Ft. Ha nem akar interneten rendelni és a szállításra várni, akkor vásároljon nálunk!