AmDemo - Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban

Digitális Esélyegyenlőség – életvitelt segítő eszközök a legmodernebb technikával a mobil otthoni egészségfelügyelettől az ultrahangos helymeghatározóig.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) „Digitális Esélyegyenlőség” országos programjának keretében Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban (AmDemo 2007) címmel rendezett sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatót az NJSZT, a BMF Neumann János Informatikai Kara, a Szegedi Egyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány 2007. június 21-én (illetve másodszor 2007 novemberében). A témáról Dr. Péceli Gábor egyetemi tanár, BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, a NJSzT elnöke; Alföldi István, az NJSzT ügyvezető igazgatója és dr.Hanák Péter, a NJSzT BeAm-IM elnöke adott tájékoztatást.
A kutatási program célja, hogy az informatikában rejlő lehetőségeket olyan, a mindennapi életet könnyítő eszközök fejlesztésére, terjesztésére és rendszerbe állítására használják, amelyek „gombnyomásra működnek”, vagyis amelyek használatához nem szükséges különösebb informatikai tudás, ily módon bárki által könnyen kezelhetők.

Különleges aktualitást ad e rendszerek bevezetésének az a tény, hogy az idősek lélekszámhoz viszonyított aránya hazánkban is egyre nő: fontos tehát, hogy kihasználjuk a technika adta lehetőségeket az időskorúak ellátásában is.
A bemutatókkal egybekötött előadássorozat lehetőséget nyújtott a beágyazott informatikai rendszerek területén dolgozó magyarországi kutatóknak, fejlesztőknek, alkalmazóknak és szolgáltatóknak a bemutatkozásra, valamint kapcsolatteremtésre egymással, leendő felhasználóikkal és más érdeklődőkkel. A résztvevők a helyszínen működés közben tekinthették meg az egészségügyi informatika néhány új vívmányát, amelyek remélhetőleg hamarosan ugyanolyan könnyen és bárki számára hozzáférhetők lesznek, mint ma egy I-pod vagy egy mobiltelefon.

A témakör fontosságát mutatja az is, hogy az Európai Unió tagországai és az Európai Bizottság közös programot kezdeményeztek az ambiens rendszerekkel segített életvitel területén. A programhoz Magyarország is csatlakozik. Érdekes egybeesés, hogy a közelmúltban, 2007. június 14-én jelentették be Brüsszelben a program hivatalos indulását. Az évi 100 millió Eurós tervezett ráfordítás egynegyedét az Európai Unió, másik egynegyedét a tagországok kormányai, felét pedig a résztvevő cégek finanszírozzák. Magyar projektek támogatására évente 2,5 millió euróra számíthatunk, a teljes 10 milliós évi keretre.

A rendezvény honlapja, ahonnan a bemutatott eszközökről – köztük a környezetébe illeszkedő „szuperszámítógépről”, amely nyomon követi vérnyomásunkat, szívműködésünket és jelez a háziorvosunknál, ha baj van – részletes információ is található: http://www.inf.u-szeged.hu/amdemo2007