11. DE! Konferencia - MI mit tud?

Az esemény időpontja: 
2017. nov. 28. 10.00 - 17.00
Helyszín: 
Danubius Hotel Gellért, Budapest

Tudósítások a mesterséges intelligencia világából


Tervezett előadók:

Papp LászlóPapp László, Gartner képviselet, ügyvezető igazgató

Kik lesznek a munkatársaink 2027-ben?
A digitalizációnak és az exponenciális technológiai fejlődésnek nemcsak az üzleti életre és a társadalomra gyakorolt hatása lesz jelentős, hanem azt is meg fogja határozni, hogy hol, mikor, milyen célból és kivel dolgozunk együtt. Hogyan változnak meg a munkahelyi szokások, amikor az intelligens szoftverek és gépek lesznek a munkatársaink?
 

Mihálydeák TamásMihálydeák Tamás, Debreceni Egyetem, dékán

Félnünk kell-e a mesterséges intelligenciától? Ha igen, akkor miért nem...
Az utóbbi évtized eredményei eddig nem látott lehetőségeket teremtettek a mesterséges intelligenciához köthető feladatok megoldására. Így napjainkban talán az eddigieknél is fontosabbá vált a mesterséges intelligencia eszköztárából eredő lehetőségek és korlátok kritikai vizsgálata. Lelkesedésünket és reményeinket milyen mértékben korlátozza a megoldások során alkalmazott eszközök természete?


Török ÁgostonTörök Ágoston, MTA SZTAKI, tudományos munkatárs

Mesterséges idegsejtek
A mély tanulás alapja egy mesterséges neurális hálózat. Miben hasonlítanak és miben különböznek a mesterséges neurális hálók és az emberi agy? Vajon szüksége lesz-e egy öntudatra ébredt MI-nek robotpszichológusra.
 

Z. Karvalics LászlóZ. Karvalics László, Szegedi Tudományegyetem, docens

A Cybermackó-effektus, avagy mi jön a digitális bennszülöttek után?
Miért kell az interfész-és tartalomfejlesztés teleológiájának egy új ember-és társadalomképből kinőnie? Túllépés a piaci logikán: esélyek, korlátok és lehetőségek

 


Csájdi balázs CsanádCsáji Balázs Csanád, MTA SZTAKI, tudományos főmunkatárs

Tanuló gépek nyomában
Emberek helyett adatok írják a programokat. A gépi tanulás fajtái (felügyelt tanulás, önszervező tanulás, megerősítéses tanulás), nehézségek és kihívások (pl., alultanulás / túltanulás, felfedezés / kihasználás)

 


Mészáros TamásMészáros Tamás, BME MIT, docens

Megszelídül vagy elszabadul a mesterséges intelligencia?
Hogyan biztosítható az egyre egyszerűbben készíthető intelligens és tanuló rendszerek helyes működése, miként kezelhető az esélyegyenlőség és a felelősség, ha a kifejlesztésükhöz felhasznált adataink esetenként súlyosan torz képet festenek a valóságról, és pontos belső működésüket gyakran maguk a fejlesztőik sem értik?

 

Farkas RichárdFarkas Richárd, Szegedi Tudományegyetem, adjunktus

Érti-e a szöveget a mesterséges intelligencia?
A nyelvtechnológia (más néven számítógépes nyelvészet vagy szövegbányászat) célja olyan automatikus megoldások fejlesztése, amelyek képesek emberi szövegek feldolgozására.  Vajon értik e és mennyire a jelenlegi intelligenciák a szövegeket?


Bátfai NorbertBátfai Norbert, Debreceni Egyetem, adjunktus

Neumann áhított elmélete
Neumann 1951-ben "Az automaták általános és logikai elmélete" című munkájában Turingnak az univerzális gépről szóló eredményét az intuícióval ellenkezőnek találta. Egy programozó hogyan látja az idézett neumanni gondolatok egy lehetséges folytatását a mesterséges intelligencia napjaink aktuális forradalmának tükrében.


Szathmáry EörsSzathmáry Eörs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport
Projektvezető

Evolúció az agyban, valós időben?
Az agyat nem általában helyettesíteni, hanem segíteni éri meg.

 

A konferencia szakmai partnere az Információs Társadalom folyóirat. 

REGISZTRÁLJON MÁR MA!

Kulcsszavak: