MOHAnet sajtóközlemény - Nyugat-európai mintájú idős-ápolási szolgáltatással lép piacra a Hilfswerk Hungary

Nyugat-európai mintájú idősápolási szolgáltatással lép piacra a Hilfswerk Hungary
Az otthoni idősfelügyelet alapjául a MOHAnet Vario Medcare készüléke szolgálhat

Az idősek otthonápolásának új fejezete nyílik meg Magyarországon azáltal, hogy az osztrák gyökerekkel rendelkező Hilfswerk Hungary a száz százalékig magyar tulajdonú MOHAnet Mobilsystems Zrt. jelentős technikai támogatásával megkezdi tevékenységét az országban. Hazánkban eddig alapvetően önkormányzatok látták el ezt a feladatot, azonban a kormányzati lépéseknek köszönhetően fokozatosan nehezebb helyzetbe kerül a hagyományosnak számító megoldás.

Egyre jelentősebb kérdésnek számít társadalmunkban a népesség elöregedése, ugyanis amíg napjainkban közel 3,2 millió nyugdíjas korú állampolgár él hazánkban, addig várhatóan ez a szám öt éven belül 4,5 millióra duzzadhat. Mivel a kórházi ellátás korlátok közé van szorítva, rövid időn belül nőni fog az igény az otthonápolásra. Először a kilencvenes évek közepén született meg a szociális igazgatásról, és a szociális ellátásról szóló törvény hazánkban, amely kitér e szolgáltatásra is. A törvényalkotás célja akkor az volt, hogy az időskorú, vagy más okok miatt gondozásra, felügyeletre szoruló személyek ápolását lehetőség szerint, - költség-, és helytakarékossági megfontolásból - ne közintézményben folytassák, hanem az ellátottakat saját otthonukban gondozzák.

A szabályozásnak megfelelően tehát évek óta lehetőség van erre hazánkban, azonban a szolgáltatók, - akik nagy többségben önkormányzatok-, a tavaly év végi kormányzati döntésnek köszönhetően nehéz helyzetbe kerültek, ugyanis a 30.000 Ft\fő éves normatíva 2012. január 1-től 25.000 Ft-ra csökkent. A jövőben várhatóan ez az összeg tovább apad, így az otthonápolási szolgáltatás átalakulása várható.

Ennek a változásnak lehet első képviselője az ötvenhárom éves múltra visszatekintő, osztrák Hilfswerk partnercége, a Hilfswerk Hungary, amely a MOHAnet Mobilsystems Zrt. technikai támogatásával megkezdi tevékenységét hazánkban. Az osztrák cég Ausztriában 8400 munkahelyet biztosítva 95.000 időskorú felügyeletét látja el, és ezzel a piac 28 százalékát fedik le. Az ápoltjaik közül megközelítőleg 50.000-en élnek idősotthonokban, a többiek viszont otthonápolásban részesülnek.

Hazánkban szintén ezt a két vonalat képviseli majd a Hilfswerk Hungary, amely első ütemben megkezdi első hazai idősközpontjának megépítését Maglódon. Az 1,2 milliárd forint értékű beruházás keretében Pest Megyében még várhatóan egy településen épül hasonló központ, ezáltal már két körzetet tud majd ellátni a szolgáltató. A beruházás végeztéig Budapesten, a XV. kerületben rendezkedett be a cég, és a következő egy évben várhatóan 500-1000 ellátott felügyeletével kezdheti meg tevékenységét.

A Hilfswerk Hungary hazai munkájában stratégiai partnerséget vállal a MOHAnet Mobilsystems Zrt., akik az idősek távfelügyeletében töltenek be jelentős feladatot. A hazai vállalat a tavalyi év során mutatta be a Vario Medcare elnevezésű idősfelügyelő készüléket, amely az otthonápolás során lesz fontos társa a korosabb, akár demens betegeknek. A kifejezetten idősek számára fejlesztett mobiltelefon könnyített funkciókkal van ellátva, ami egyszerűen kiismerhető rövid használat után. A készülék egyrészt kapcsolattartása szolgál, tehát telefonálni, és segélyt kérni is lehet vele, továbbá a gprs technológiának köszönhetően használójának mozgása is lekövethető.

„A készülék bemutatkozásától számított egy év alatt a visszajelzések alapján tettük még inkább felhasználó baráttá a készüléket, pl. változtattunk a kijelzőn, sokkal nagyobbak lettek a gombok és személyre szabhatóbb a készülék” – mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója. „Úgy érzem, hogy a piaci helyzetnek, és fejlesztéseinknek köszönhetően most jött el annak a pillanata, hogy a Vario Medcare lakossági értékesítését is megkezdjük, így remek lehetőség számunkra, hogy a Hilfswerk Hungary-val együtt alakíthatjuk ki a komplex, önkormányzatoktól független rendszert” – tette hozzá Havasi Zoltán.

A MOHAnet és a Hilfswerk Hungary közös szolgáltatásának alapját a Vario Medcare adja, amely új képességekkel is fel lett ruházva. A telefonáló, helymeghatározó és segélykérő funkciók mellett már arra is lehetőséget nyújt a készülék, hogy a gondozott személy bluetooth segítségével egészségügyi mérőkészülékeket (pl. vérnyomás-, vércukor mérő, testsúlymérleg, hőmérő, pulzoximéter, mobil ekg) csatlakoztasson a telefonhoz, amely a MOHAnet által fejlesztett www.telemedbook.hu portálon dokumentálja az eredményeket. Az egészségügyi közösségi portál lehetőséget biztosít ezáltal arra, hogy a készülék tulajdonosa online rögzítse egészségügyi adatait, amit igény szerint oszthat meg akár orvosával, vagy rokonaival. A szolgáltatás képes adminisztrálni ezen felül a folyadékbevitelt, és a gyógyszerszedést is, így teljes kép alakulhat ki a páciensről.

Az adatok tárolásában a Microsoft felhőszolgáltatása nyújt segítséget. A vállalat kiemelkedő biztonságú szerverparkja garanciát nyújt az információk megbízható, 0-24 órában elérhető tárolására, valamint arra is, hogy a növekvő érdeklődés által gyarapodó forgalom is kezelhető legyen.

„A romló gazdasági helyzet ellenére úgy gondoljuk, hogy Magyarországon is lesz jövője a Hilfswerk Hungary által nyújtott komplex szolgáltatásra, ami a későbbiekben az egészségkultúránkra is kihatással lehet” – vélekedett Ladislaus Major, a Hilfswerk Hungary alelnöke, majd hozzáfűzte: „Éppen ezért igyekeztünk úgy kidolgozni a szolgáltatásainkat, hogy azt mindenki az igényeinek és a pénztárcájának megfelelően személyre szabhassa.”

A MOHAne és a Hilfswerk Hungary szolgáltatási spektruma több lehetőséget kínál. Az alapcsomagnak számító, 4000 Ft havidíjú „Öngondoskodó csomagban” például a Hilfswerk Hungary nem vállal szerepet, itt a Vario Medcare készülék megvásárlása után az idősek felügyeletét a rokonok látják el, tehát a készülékről érkező jelzések a családtagok okostelefonjára érkeznek, akiknek maguk kell gondoskodni a helyzet kezeléséről.

A „Figyelő” csomagban (5000 Ft\hó) már a 0-24 órás diszpécserszolgálat látja el a felügyeletet, akik vészjelzés esetén előre meghatározott protokoll alapján végzik el feladatukat.

A „Figyelő Plusz” csomagnál kapcsolódik be a szolgáltatásba a Hilfswerk Hungary, ahol a távfelügyelet mellett helyszíni gondoskodást is kap az ellátott. A cég itt az igényeknek megfelelően személyre szabja szolgáltatását, és óradíjas konstrukcióba támogatja a felügyelt személyek életvitelét. A havidíj összege nagyban függ az ellátástól, ugyanis lehetőség van például arra is, hogy a cég polgári szolgálatot teljesítő alkalmazottai igény szerinti alkalommal ellátogatnak az idős ápolthoz beszélgetni, de a szolgáltatás része lehet a heti rendszerességgel végzett bevásárlás, vagy akár a mindennapi egészségügyi ellátás is. A csomag tehát ebben az esetben variálható, aminek tükrében a szolgáltatás díja is változik.

„Úgy gondolom, hogy az elöregedő társadalom igényli, hogy olyan megoldást kínáljunk, amely segít a stabil egészségügyi állapot megőrzésében. A XXI. század trendjei is ezt mutatják, ugyanis egyre fontosabb szerepet kap, hogy figyelmet fordítsunk önmagunkra, illetve idős szeretteinkre. A MOHAnet fejlesztése, a Hilfswerk Hungary külföldről hozott szaktudása és a Microsoft háttérszolgáltatása óriási lehetőséget hordoz magában a felhasználók számára” – zárta gondolatait a MOHAnet vezérigazgatója.

Sajtókapcsolatok
Borsi Dávid