Nyereményüket a beteg gyermekeknek ajándékozták a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny díjazottai

Egy multifunkcionális, fénymásolásra és scannelésre is alkalmas nyomtatót adományoztak a Dóri Háznak. Varga Kristóf és Dublecz Dániel a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny második helyezettjeként kapott jutalmukat ajánlották fel. A készülék a Szemem Fénye Alapítvány irodai háttérmunkáját segíti: egyszerűen és jó minőségben tudjuk programjaink szórólapjait kinyomtatni és a nálunk kikapcsolódó gyermekek rajzait is könnyebben megőrizhetjük, archiválhatjuk.
 
– Nagyon odavagyok a gyerekekért! – mondja szelíd mosollyal az arcán Hegyháti-Végvári Ágnes, Kristóf édesanyja. – Amikor a fiam megszületett teljesen megváltozott az életem. Szinte azt is mondhatnám, hogy ott kezdődött el. Ez hihetetlen érzékenységet alakított ki bennem. Jobban megértettem azoknak a szülőknek a fájdalmát, akiknek gyermeke tartósan beteg, vagy már távozott az élők sorából. Úgy gondolom, hogy minden segítséget meg kell adni ezeknek a családoknak, amit csak lehet. Kristóf születése óta követem a beteg gyermekekről szóló híradásokat, figyelemmel kísérem a segítő kezdeményezéseket, olvastam arról is hogy Pécsett létrehoztak egy gyermekhospice házat. Amikor a fiúk megnyerték a díjat, és tanácstalanok voltak, mit is kezdjenek ketten egy nyereménnyel, javasoltam nekik: adják oda a Dóri Háznak.
 
– Mi is úgy gondoltuk, hogy hasznos célra kellene felhasználni a nyereményünket – folytatja Varga Kristóf. – Azonnal elfogadtuk édesanyám ötletét.
 
A srácok egy háromdimenziós animációs filmet készítettek Leonardo Da Vinci munkásságáról. Ezzel érték el ezt a kiváló helyezést. Kristóf és Dániel a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai, alkalmazott grafika szakra járnak. Saját szabadidejükben hozták létre alkotásukat.
 
– A tavalyi téli szünetben született az ötlet – emlékszik Dublecz Dániel – és február 14-ig be is fejeztük a megvalósítást. Egyénileg és közösen is dolgoztunk.
 
– Felnézek a srácokra, hogy iskolai teendőik mellett ezt így meg tudták valósítani, de még sokkal inkább azért, mert átérezték azt, hogy adni legalább olyan jó, mint kapni – mondja az anyuka. – Azt is észrevettem hogy amióta ebbe az iskolába járnak, feladataikat már olyan felelősséggel végzik el, mintha dolgoznának.
 
– Persze azért a szórakozás sem maradhat el – teszik hozzá cinkosan nevetve a fiatalok.
 

Kasza Szabolcs