"Csak az ember lehet a főkapcsoló mellett"

Alföldi István a Kossuth Rádióban


Alföldi IstvánMa reggel Alföldi István, az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A műsorblokk témája – az NJSZT november 29-én tartott, nagy sikerű, országos konferenciája visszhangjaként - a Digitális esélyegyenlőség volt. A bevezető riport szenzitív robotokat, ezek iparra és munkaerőpiacra gyakorolt hatását, és az önvezető autók működését, várható elterjedését, az autonóm jármű, mint kiberfizikai rendszer közlekedésformáló jelentőségét mutatta be.

Az összeállítás kapcsán Alföldi István mellett Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója és Gönye Zoltán, az Evosoft marketing-kommunikációs vezetője szólaltak meg. A műsorban szó esett a robotika és általában az informatika küszöbön álló forradalmi változásáról is.

Amit a technológia produkálni tud, abban kétség nem lehet, hogy az fantasztikus és beláthatatlan – fogalmazott Alföldi István. – Amiről ma tudunk, az nem elég ahhoz, hogy kitaláljuk, mi lesz öt év múlva. Azt gondolhatjuk, szinte mindent megold helyettünk a fejlődés. Mi nem megyünk el a fejlődés mellett, a technológia mehet el mellettünk. A szakma technológiai tudása arra kötelez minket, hogy tudjuk: felelősséggel tartozunk a tömegekért. A technológiai fejlődésnél jóval lassabb agyi evolúciót kell alkalmassá tenni arra, hogy a fejlődés okozta változásokat követni tudja.

Mennyire kész a társadalom arra, hogy a fejlődés eredményeit élvezni tudjuk? – ezt a témát járta körül a rádióadás. Horváth Ádám szerint a komoly informatikai háttérrel rendelkező vállalkozások készen állnak, azonban a technológia adaptálásához szükséges tudás hiányzik olyan cégeknél is, ahol a szerverkapacitás, technológiai háttér adott lehetne, csak ezek igénybevételéhez is szakmai felkészültség szükséges.

Negyedik technológiai forradalom közepén vagyunk – hangsúlyozta Gönye Zoltán is. Hogyan tud felzárkózni a társadalom és a benne dolgozók? – erre kereste a rádióműsor a választ. De mi kell ehhez: gyorsaság, rátermettség?

Elég összetett kérdés, s miután rólunk, az emberről van szó, lényeges is – válaszolt Alföldi István. - Közös munkára van szükség, az infokommunikációs szakma mindent el kell kövessen a tudatosítás irányában. Az állami vezetés, a Digitális Jólét Program óriási kihívásokkal kell megküzdjön. A fő probléma, hogy a hozzáértők és az eredményt használók közötti arány sokszoros: százezer a sokmillióhoz.

Alföldi István egyértelművé tette, hogy a feladat az, hogy az eredményt használókat se érje felkészületlenül a változás – jelenleg ez a digitális írástudók felelőssége.

Az NJSZT és az IVSZ is aktív az igény felkeltésében és a szükséges tudás átadásában – hangsúlyozta Horváth Ádám is a műsorban, aki a programozás oktatásának fontosságát is kiemelte.

A rádióműsor további része arra kereste a választ, hogy milyen szakmák kiváltása várható a robotok által. Az elhangzott példák szerint a mezőgazdaságban óriási, forradalmi változás várható, ahogy az orvostechnikában is – ilyen például a gépek diagnosztikai adatfeldolgozása orvosok számára. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nemcsak robotokról van szó, hanem a komplex informatikai rendszerek is a változás mozgatórugói.

Az „eredményt használó milliók” aggodalmait a hallgatói reakciók is kifejezték. „A fikció valósággá fog válni – és tényleg velünk szembe fog jönni a Terminátor?” – írta egy rádióhallgató sms-ben.

Számos megválaszolatlan kérdésünk van – összegzett Alföldi István, a Digitális Esélyegyenlőség konferencia előadásaiból merítve példákat. – A mezőgazdaság változása nagy kihívás: ha egy gép két óra alatt megoldja azt a feladatot, amit ma egy brigád végez el tíz nap alatt, a munkaerőpiac átrendeződése elkerülhetetlen... Az orvosi technológia nagyon pozitív vívmánya is elérhető napjainkban: a Da Vinci sebészeti robotokat a világ számos országában már használják, sajnos Magyarországon még csak kísérleti példánya létezik… De beszélhetnénk a biztonság kérdéséről is, ma, az okos eszközök, az IoT (Dolgok internete) korában nem mindegy, hogy mi vezéreljük távolról az otthonunkat – vagy valaki átveszi a vezérlést tőlünk.

A robotok, a komplex informatikai rendszerek ipari forradalmában élünk. A nyugtalanító kérdésekre a műsor tréfás választ adott: mindig legyen főkapcsoló. Az azonban már nagyon is komoly, ahogy Alföldi István fogalmazott a Napközben adásában: „Csak az ember lehet a főkapcsoló mellett.


KG

Hallgassa meg a rádióműsort itt:
http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2016-12-02_09:00:0...


Beharangozó:
http://www.mediaklikk.hu/2016/12/01/napkozben-a-digitalis-egyenlosegrol/


A műsor szerkesztője: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Banner Géza