Különben dühbe gurulunk!

diák-kreativitás és száguldó robotok a RobonAUT versenyen


A legóvatosabb becslések szerint is 20, de merészebb iparági elképzelések szerint akár már 8 év múlva is szériaérettek lesznek az önvezető autók, megszokott segítői lesznek a mindennapi életnek. Az önvezető kocsiban ülve, újságot olvasva vagy épp a napi teendőket rendezgetve készülhetünk majd a munkanapra – reményeim szerint a legjobb típusokba intelligens kávéfőzőt is beépítenek majd az utas kényelmére.

A Műszaki Egyetem mérnökhallgatói már erre a világra készülnek: erről tanúskodott a február 11-én, 8. alkalommal megrendezett RobonAUT verseny, melyben aprócska robotverdákat építő hallgatói csapatok mérkőztek meg egymással, nagyszámú közönség előtt.

Tizenegy, háromfős csapat indult, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék MSc képzésben résztvevő villamosmérnök és mechatronikus hallgatói közül. A nemek arányán még lehetne javítani, sajnos mindössze egy hallgatónőt láttunk a mezőnyben.

A verseny ötlete Dr. Tevesz Gábor egyetemi docenstől és doktoranduszaitól származik, Tevesz Gábor dékánhelyettes a tanszék oktatójaként mind a mai napig a verseny motorja. A RobonAUT verseny alapötletét az Eurobot nemzetközi verseny adta, a megmérettetés egyébként a tanszék Robotirányítás rendszertechnikája című tantárgyához kapcsolódik.

A RobonAut remek lehetőség a csapatépítésre, ráadásul kedvet csinál a villamosmérnöki pályához. A látogatóknak – köztük nagyon sok gyereknek – is inspiráló volt nyomon követni a megmérettetést. Nem titkolt cél, hogy a mesterképzésben résztvevő hallgatók ne csak elméleti ismereteket sajátítsanak el, hanem azt alkalmazó gyakorlati tudásra is szert tegyenek, mutassák meg, hogy mire képes 2017-ben egy magyar mérnökhallgató a BME-n. A versenyző csapatok munkáját a tanszék doktoranduszai és oktatói közül kikerülő mentorok kísérték figyelemmel az elmúlt hónapokban.

A versenynek rangos támogatói vannak, az Evosofttól az Audiig, nem csodálkoznánk, ha a versenyzők egy részét pályakezdőként ezen cégek gárdájában látnánk viszont. Ezt hangsúlyozta a verseny fővédnöke, Tevesz Gábor is, aki így összegezte a RobonAut lényegét:
"A nyolcadik alkalommal megrendezett versenyen való sikeres részvétel komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladat teljesítéséhez el kell mélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, az elektronikus áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan berendezés tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat. A rendkívül látványos, játékos, ugyanakkor nagy szaktudást igénylő versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz történő belépésre."

A RobonAut – önállóan működő robotjárművek versenye - ügyességi és gyorsasági fordulóból áll. Az ügyességi fordulóban az egyetem Q épületének aulájában berendezett akadálypályán kellett végigmennie a robotautóknak: megállni a gyalogost jelképező "csirke" előtt, bemenni a körfogalomba, leparkolni és utánfutót felvenni, megvárni, amíg felemelkedik a drón, áthajtani egy libikókán és egy vidámparkba illő, mozgó hordó belsején.

Mindez játéknak tűnik, de a megépített szerkezet és a szoftvervezérlés is komoly felkészültséget igényel. A pálya elemei ismertek voltak a hallgatóknak, de az elrendezés nem. A pályán emberi beavatkozás nélkül kellett végigmenni az átalakított modellautókból készült robotoknak.

A második fordulóban pedig, az aulában kijelölt pályán, a gyorsaságé volt a főszerep, speciális jelölések segítettek a robotautónak, hogy gyorsítani vagy lassítania kell. De a versenynek még felvezető (robot)kocsija is volt, mint a valódi autóversenyeken.

Az egyik robot 17 másodperc alatt száguldott végig a pályán (erre összesen háromszor volt alkalma a kocsiknak, így a robot menet közben is finomíthatott a mozgásán), más indulók többször is kisodródtak.

A csapatok előtte már éjjel-nappal a versenyre készültek, bent aludtak intelligens járműveik mellett. Tetszett a játékosok felkészültsége, a közvetítés profizmusa, a sok szellemes, látogatóbarát megoldás.

Vonzó volt a csapatok kreativitása, amely az átalakított modellautók dizájnján, de még a csapatok nevein is tükröződött. A cikkem címéül választott Különben dühbe gurulunk is egy csapat neve volt, Bud Spencer emléke előtt tisztelegtek a robot-buggy-val.

De volt az indulók között Beta Romeo – és ChariIoT is, a Dolgok Internetére utalva. A jópofa dizájn – az arany Zsigulitól a különböző versenyautókig -, a vonzó elnevezés is showelem volt, hiszen a csapatok közönségszavazatokat is gyűjtöttek. A közönségszavazatokat stílszerűen egy robot gyűjtögette össze, az értékes nyereményekből a versenyzők mellett a látogatók is részesültek.

A 2017-es RobonAUT abszolút győztese az ARMageddon csapat volt.

Kíváncsian várjuk a folytatást!A verseny kiemelkedő pillanatai:
http://bss.sch.bme.hu/video/robonaut-2017-visszajatszasok

A RobonAUT hivatalos honlapja:
http://robonaut.hu/


KG
(A RobonAUT sajtóközleménye nyomán.)