Robotkupa Budapesten is – MIRK2017

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság sok éve támogatja és ösztönzi a robotika versenyeket, melyek az informatikai tudományok egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területére hívják fel a figyelmet.

2017-ben a Magyar Ifjúsági Robot Kupa immár két helyszínen mutatkozik be: az ún. Rescue Line ligát február 17-én rendezték Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban, míg április 7-én, Nyíregyházán rendezik a RoboCup Junior (Japán) minősítő versenyét a többi ligában (Soccer, OnStage, Rescue Maze, CoSpace). A múlt évi versenyről itt írtunk, most pedig a budapesti versenyen jártunk.

A megmérettetést az óbudai gimnázium tornatermében rendezték, több megépített pályán. Az elsősorban oktatási célú, "menekítő kezdő" kategóriát két korcsoportra osztották. A robotok a felragasztott fekete jelzésen haladtak végig, az emelkedők, kanyarok is problémát jelenthettek a LEGO készlet köré épített robotjárművek számára. A "menekítő haladó" kategórián belül is két korcsoport indulhatott, a haladó csapatok robotjai még bonyolultabb pályán haladtak végig, a feladat része volt az is, hogy a robot egy külön kis pályarészbe jutva az ott található labdákat összegyűjtse, "kimentse". Ez már világversenyre minősítő kategória volt, ennek teljesítéséhez már komoly felkészültség kell.

A zsűri alaposan értékelte a versenyzőket, a különböző akadályok teljesítése szerint tevődött össze a versenyeredmény.

Több mint száz gyerek versenyzett a tornateremben, 25 csapat képviseletében. Örvendetesen sok lány is részt vett a versenyben, mind a versenyzők, mind a rendezők között kiegyenlítettebb volt a nemek aránya, mint sok más IT-versenyen. A versenyzők rendkívül lelkesen készültek a fordulókra a rendelkezésükre álló gyakorlópályán – sőt! az eredményhirdetés előtti várakozást sem töltötték tétlenül: tovább próbálgatták a robotjaikat, hogy hibáikat kijavítsák.

A remek szervezést még egy moderátorral lehetne kiegészíteni, aki közvetítene, hogy melyik pályán épp kik indulnak, milyen eredményekkel. Megérné, mert egy ilyen robotika verseny a nézőknek is nagy élmény, mely kedvet csinál a robotikához, ahogy azt a "nagyok" RobonAUT versenye is bizonyítja.

A Baptista Szeretetszolgálat 200-200.000 forint jutalomban részesítette a haladó kategória bajnok csapatait, míg a kezdő kategória első helyezettjeit 100-100.000 forinttal díjazta.

A Rescue Line Primary haladó magyar bajnokai a 2BIT nevű csapat (Baptista Szeretetszolgálat) és a *NiceDroid* csapat (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium) lettek, a kezdő kategóriában a Primary korcsoportban a budapesti Gyerekakadémia ROBOPRO1 nevű csapata, míg Secondary kategóriában a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Untitled1 csapata lett az első helyezett.

A versenyzők a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium kupáit és érmeit és a Primary korosztály első három helyezettjei a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság könyvjutalmait is átvehették. Simon Béla könyvírónak köszönhetően pedig mind a 25 csapat ajándékkönyvvel távozhatott.

(A haladó bajnok csapatok tagjai, középen Abán Csaba tanár úrral)

Néhány versenyzőt megszólítottam, miközben figyeltem a robotok küzdelmeit a pályákon. Ifjabb Abán Csaba a 2BIT csapat képviselője. Édesapja a verseny szervezésében is részt vesz, mint oktató. A 2BIT csapat pedig kiváló eredménnyel végzett. Csaba 14 éves, saját bevallása szerint már öt éve a robotika bűvöletében él. Csapattársa négy éve Léka Patrícia. Hihetetlen, de ez a 100. dobogós helyezése a baptista robotika csapatnak hazai és nemzetközi versenyeken. Előfordul, hogy egy versenyen a csapatuk több dobogós helyezést is elért (a Robotolimpia 2016 versenyen 11 dobogós helyezést gyűjtöttek be). Jártak már Németországban, Ausztriában és hazánk több városában, köztük Sopronban. A robotika kinyitotta a világot számukra – és sok sikerélmény érte őket: a lipcsei világbajnokságon a rescue kategória második helyét érték el a múlt évben. A délelőtti fordulóban csak 9 pontot vesztettek, megszerzett pontszámuk kimagaslott a mezőnyből. Mi leszel, ha nagy leszel? – teszem fel az obligát kérdést Csabának. Robotika oktató – mondja ragyogó arccal. Reméljük, hogy valóban édesapja nyomdokába lép majd.

A Nicedroid csapatból Papcsák Nórát faggattam. A lelkes és komoly 16 éves diáklány 12 éves kora óta programozó szeretne lenni, továbbtanulás terén pedig leginkább a Műegyetem felé kacsingat. Ötödikes kora óta "robotol", járt már Bécsben, de Hollandiában is, ahol a horvátokkal közösen 2. helyen végeztek a "superteam" kategóriában. 2014-ben pedig Brazíliában jártak.

Mondhatjuk, hogy idén a "hazai pálya" kedvező volt a csapatoknak, de a Dezső Gergely zsűrielnök és a nemzetközi versenyekben is a sok éves tapasztalatot szerzett Simon Béláné dr. (NJSZT) által vezetett zsűri objektív munkát végzett. Az összeszokott csapatok és a felkészítő tanárok sok éves munkája azonban valóban előnyt jelentett: kihívás ez az induló iskoláknak, hogy robotika szakköreiket, csapataikat folyamatosan fejlesszék.

Kíváncsian várjuk a nyíregyházi versenyt – és persze drukkolunk, hogy a nemzetközi versenyben is előkelő helyen szerepeljenek a magyar csapatok.

Az ide világverseny helyszíne Nagoja város (Japán), ahonnan indult 20 évvel ezelőtt a RoboCup.

 

KG