IT Biztonság letölthető tankönyv

Európában továbbra is fókuszban a digitális írástudás

Már önmagában véve az a tény, hogy az első Digital Agenda of Europe (DAE) hivatalos rendezvényen több mint 1500 illetékes vet részt és további 2500 érdeklődőt helyhiány miatt nem tudtak fogadni, jelzi az ügy (és a rendezvény) jelentőségét.  Az Európai Bizottság által szervezett megbeszélés célja az eddigi eredmények áttekintése és további konkrét, sok résztvevős és nemzetközi projektek tervezése volt.

A DAE egyik legfőbb pillére a ‘digitális írástudás terjesztése, készségek és esélyegyenlőség’, így számos plenáris előadás, panelbeszélgetés és workshop is volt ebben a témában, konkrét cselekvési terv megalkotása érdekében. Damien O’Sullivan, az ECDL Alapítvány ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta az ECDL program eredményeit és tanúbizonyságát adta az Alapítvány digitális írástudás terjesztése iránti maximális elkötelezettségének. Bejelentette, hogy az ECDL tagországok az Alapítvány vezetésével nemzeti szintű megbeszéléseket tartanak, bevonva a helyi politikusokat, döntéshozókat, akik esetleg még nincsenek teljes mértékben tisztában a digitális készségek jelentőségével.  Kérte továbbá az Európai Bizottság segítségét ahhoz, hogy a helyi kezdeményezések kapcsolódhassanak mértékadó európai forrásokhoz, hogy a digitális írástudás kérdése minden országban politikai imperatívusszá válhasson. Nemzeti szinten ez akkor lehetséges, ha a kormányoknak van digitális megújulás stratégiája, és azt haladéktalanul meg is valósítják. Amennyiben a digitális készségek európai szinten nem terjednek kellő gyorsasággal és mértékben, úgy a DAE egyéb fontos céljai sem érhetők el – hívta fel a figyelmet Damien O’Sullivan.

Ez annál is égetőbb kérdés, mivel a legfrissebb európai statisztikák szerint Európában a munkavállalóknak mindössze 18,5 %-a rendelkezik számítógép-használói ismeretekkel, ráadásul ez az arány mindössze az internet-használati készségeket mutatja, nem beszél az egyéb irodai alkalmazásokról.

(Az ECDL Alapítvány 2011. június 24-i sajtóközleménye alapján)

Új ECDL