IT Biztonság letölthető tankönyv

ECDL/ICDL a nagyvilágban

A májusi bukaresti nemzetközi ECDL fórumon a hagyományok szerint a tagországok szavazatai alapján díjazásban részesültek az elmúlt éve legjobb ECDL/ICDL projektjei:  
 

Céges és magánszektor kategóriában

Első helyezett: Kenya: a kenyai ICDL Iroda a díjat a KK Security céggel való együttműködéséért kapta. Az egyik legnagyobb afrikai biztonsági cég Kenyán kívül ugandai, tanzániai, ruandai, burundi kirendeltségein dolgozók számára biztosít ICDL képzést a kenyai nemzeti irodán keresztül. 
 
Második helyezett: Közép-Ázsia: a Kirgiz Köztársaságban, Kazahsztánban és Tadzsikisztánban zajló ECDL (ICDL) tevékenységet 2009 óta a Közép-Ázsiai Egyetem (UCA) koordinálja. A díjat felnőtteknek szóló ICDL módszertan és tananyag kidolgozásáért és sikeres alkalmazásáért kapták. 
 

Kormányzat és közszféra kategória

Az első helyezést Líbia érte el. A forradalom után 2012-ben frissen alakult kormány elkötelezett az ország újjáépítésében, ahol az egyik legnagyobb problémát a munkanélküliség jelenti. Az ország munkaügyi minisztériuma és nemzeti olajügynöksége, együttműködve a nemzeti ICDL Irodával munkanélküliek számára biztosít ICDL képzést. A projekt során 2014 márciusáig összesen 12 625 líbiai munkanélküli szerzett ICDL bizonyítványt, s a munkanélküliek képzését érintő szerződések jelentős részét ICDL-re kötötték – 400-ból 252 esetben.
 
A második helyezett Románia lett, ahol 2010-2013 között 400 egészségügyi intézmény 4000 betegápoló munkatársa vehetett részt kórházukba kihelyezett mobil tanteremben ECDL Start képzésen, és szerezhette meg az ECDL Start bizonyítványt. 
 

Társadalmi befogadás kategória

Ebben a kategóriában Ausztria érdemelte ki a „legjobb példa” címet azzal, hogy élsportolók számára tette elérhetővé ECDL-lel azt a tudást, amivel sportkarrierjük végeztével lehetőségük nyílik a munkaerő-piaci normáknak való megfelelésre – hiszen köztudott, hogy a munkahelyek több mint 90%-ában mára elengedhetetlenül szükséges a számítógép készség szintű használata.
 
A második helyezett Columbia lett, ahol fegyveres konfliktus sújtotta területeken született stratégiai szövetség  közösségfejlesztés céljából. A 2008 óta ICDL vizsgaközpontként működő Fundación Amanecernek sikerült támogatónak megnyernie jelentős olaj társaságokat (Ecopetrol, OXY, BP stb.), így 1600, hátrányos helyzetű településen élő ember számára nyílt lehetőség arra, hogy ICDL bizonyítványt szerezzen.
 
Digitális marketing kategóriában Dél-Korea és Görögország jártak elöl a legjobb példákkal. 
Magyarország az elmúlt néhány évben kétszer is hazahozhatta a díjat, érzékszervi fogyatékkal élők támogatásáért; illetve krónikus betegségben szenvedő gyermekek, valamint hazánkban menedékjogot nyert menekültek számára nyújtott ECDL képzési és vizsga lehetőségért. 
Kulcsszavak:

Új ECDL