A MI mit tudról a Kossuth Rádióban

November 27-én, reggel Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A beszélgetés a MI mit tud? című, 11. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciánkat harangozta be.

A konferencia reklámot nem igényel: a regisztráció lezárult, teltház van. De érdemes rá felhívni a figyelmet, már csak azért is, mert a jövőt tekintve megkerülhetetlen témákról a legnevesebb szakértőket megszólaltató tanácskozás online is követhető lesz az njszt.hu oldalon – és az előadások videóit később is elérhetővé fogja tenni az NJSZT.

A műsorblokk hangsúlyozta, hogy jelentős hatások várhatóak a társadalomra.

Jogos a félelem, hogy a robotok és a mesterséges intelligencia kiszorítják az élő, emberi munkaerőt? Hogyan tudunk alkalmazkodni a változásokhoz?

Alföldi István szerint ehhez nagyon sokféle tulajdonság szükségeltetik, már csak azért is, mert a technológiai fejlődés ütemére a biológiai fejlődés nincs felkészülve. A technológiai fejlődés ezen ütemének emberiségre gyakorolt hatását Neumann János egyébként már az ötvenes években megjósolta.

Félnünk kell a mesterséges intelligenciától? Érti-e a szöveget a mesterséges intelligencia? Megszelídül vagy elszabadul? Ezeket a kérdéseket is érinti konferenciánk.

Ezek határterületek – és itt már messze nem csak számítógép-tudományról beszélünk. A Dolgok internete kapcsán több milliárd egyszerű eszköz befolyásolja és szabályozza tőlünk függetlenül az életünk területeit, így már régen nem csak számítástechnikáról beszélünk – vallja Alföldi István is: a MI messze túlmutat a számítástechnikán és a konferencia e teljesebb egész bemutatására vállalkozik.

A robotok elveszik-e a munkánkat? Alföldi István szerint egy átmeneti időszakra fel kell készülni, itt óriási felelőssége van a politikának, államvezetésnek is, hogy a gyors fejlődés keltette problémákat felismerje és megfelelően viszonyuljon a digitális ökoszisztémához.

A műsorba bekapcsolódó Horváth Ádám gondolataira reagálva Alföldi István elmondta azt is: az algoritmikus gondolkodás fejlesztésén túl a digitális írástudás terjesztése is nélkülözhetetlen, az algoritmikus gondolkodás fejlesztésével párhuzamosan. Az, hogy a közigazgatásban megfelelően és biztonságosan használjuk az eszközöket, az, hogy az időseket be tudjuk kapcsolni az információs társadalomba, ezen és ehhez hasonló kérdésekhez a digitális írástudás terjesztése kell, melyben az NJSZT-nek már komoly eredményei vannak.

S ne felejtsük el: mindezek a kérdések szorosan összefüggenek a digitális esélyegyenlőséggel és akár a mesterséges intelligenciával, amely már itt van a kapuk előtt.


Érdemes az njszt.hu-ra ellátogatni és – ahogy Alföldi István fogalmaz: a jövő kihívásaival szemben optimistán, tudással felvértezve, tudatosan készülni a jövőre.

Az Alföldi Istvánnal készült beszélgetés a Kossuth Rádió hangtárában is megtalálható, kb. 9:39-től kezdődik a Napközben című műsoron belül:

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2017-11-27