Az NJSZT az innováció motorja

ember és robot találkozása Nyíregyházán

Az NJSZT az innováció motorjaA Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete idén 40 éves – a nemzetközi RoboCup versenyt pedig idén egy évtizede honosította meg az NJSZT támogatásával Simonné dr. Balogh Ágnes. A Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) azóta is Nyíregyháza és az egész ország fontos robotikai eseménye.

E kettős jubileum köré szerveződött a 40 év az innováció jegyében című tudományos konferencia, kiállítás és robotbemutató, melynek a Nyíregyházi Egyetem adott otthont november 14-én.

Az egyetem előadóterme zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel ezen a napon.

A megjelenteket dr. Kerekes Benedek, a Nyíregyházi Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke köszöntötte. „Az NJSZT az innováció motorja” - hangsúlyozta, s rövid áttekintést adott a számítástechnika és robottechnika megjelenéséről Nyíregyháza főiskolai, majd egyetemi életében, hisz a városhoz jelentős, hazai és nemzetközi sikerek kötődnek a robotika oktatásában, nem kis részt az NJSZT megyei szervezetének köszönhetően.

Csatlakozott hozzá Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki az emberközpontú tudomány fontosságára hívta fel a figyelmet. Külön köszöntötte a 90 éves Obádovics J. Gyula professzort, aki Skype-on keresztül, otthonából figyelte a tanácskozást.

Az NJSZT az innováció motorja

A köszöntők után került sor a Kabay-díjak átadására. A díj jelentőségét Gubik László, a MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület elnöke méltatta. A díjat idén elsőként Obádovics J. Gyula kapta meg.

Az NJSZT az innováció motorja

Az agy is olyan, mint az izom, edzeni kell” – ez az idén a 90. születésnapja alkalmából is köszöntött professzor tanácsa. Obádovics professzor az NJSZT egyik vezetőjeként toborzó munkába kezdett, ennek köszönhető, hogy 1977-ben megalakult a megyei szervezet. Skypeon keresztül a bámulatos szellemi frissességű tudós röviden mesélt pályájáról. Obádovics Gyulát egyébként a megyei szervezet vezetősége mellett Anna, a robot is köszöntötte.

Az NJSZT az innováció motorja

Obádovics Gyula után Pesel Antal, a Felső-Tisza-vidék Vízügyi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese vehette át a díjat. A díjátadóról – és magáról a konferenciáról is – a Nyíregyházi Televízió is beszámolt.

Az NJSZT az innováció motorja

Simonné dr. Balogh Ágnes külön köszönetet mondott az NJSZT-nek, amiért a kezdetektől kiemelten támogatja országosan és a térségben is a robotika versenyeit. A robotok szerepet kaptak a rendezvény hátralévő részében is.

Az NJSZT az innováció motorjaA konferencia első előadását Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója tartotta. „A jövőt nem kell félnetek jó lesz!?” – szólt az előadás sokat sejtető címe. Az NJSZT mission statementjének („Megőrizni a múlt értékeit, alkalmakodni a jelenhez és legjobb tudásunk szerint befolyásolni a jövőt”) megfelelően a múlttól a szingularitás által leírható jövőig terjedt mondanivalója.

A jövőt MI kell, hogy megfelelően befolyásoljuk – mondta, s a többes szám első személy és a mesterséges intelligencia még többször visszatért gondolataiban.

Külön kiemelte Simonné dr. Balogh Ágnes munkáját, akinek köszönhetően a robotika figyelemfelkeltő módon indult hódító útjára a térségben. (Egyébként Simonné dr. Balogh Ágnes és a MIRK emlékeit az NJSZT MI és a Robot című kiállításán is láthattuk idén.)

Alföldi István áttekintette a Társaság a múlt értékeinek megőrzése érdekében tett, rendkívüli erőfeszítéseit. Éppúgy a jelenhez való alkalmazkodás olyan mérföldköveit is, mint a Digitális Esélyegyenlőség és a digitális írástudás terjesztése (hazánk a világ 140 ECDL/ICDL országából az első tízben van – s hamarosan a félmilliomodik polgártársunk bizonyíthatja digitális írástudását az ECDL révén). Majd rátért a jövő kérdéseire, melyek a lehetséges előnyök, de a kockázatok és mellékhatások miatt is megkerülhetetlenül fontosak a szingularitás felé haladó világunkban.

Kiemelte, hogy a nem informatika szakos tanároknak is döntő fontosságú az IKT eszközök és módszerek ismerete, ennek felismerése áttöréshez fog vezetni. Ebben nélkülözhetetlen az NJSZT IKT pedagógusoknak tananyaga. A robotika kapcsán a robotversenyek támogatását és az NJSZT nemzetközi részvételével zajló EDLRIS projektet emelte ki, melynek keretében robotika és mesterséges intelligencia tananyagot fejlesztenek ki.

Az NJSZT az innováció motorjaTamás Szilárd a Modern Vállalkozások Programját mutatta be igen széleskörűen, az „ipari forradalom 4.0” kihívásaira figyelve, míg Dr. Cicás Györgyi az INPUT program szerepéről és a nyíregyházi IKT startup ökoszisztémáról beszélt, a jelenlévő egyetemistáknak is kedvet csinálva a vállalkozáshoz.

Simonné dr. Balogh Ágnes – aki nemcsak az NJSZT megyei elnöke, de a RoboCup Junior világverseny magyar képviselője is – bemutatta a RoboCup versenyt, amely azt a célt tűzte ki eredetileg, hogy 2050-ben humanoid robot válogatott csapat győzi le a legjobb emberi focicsapatot.

Megismerhettük az új, már 2040-et megcélzó ütemtervet, valamint a RoboCup különböző ligáit és a RoboCup juniorhoz kapcsolódó, idén 10 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupát. A tanárnőnek van olyan tanítványa, aki a nyíregyházi szakkörből indulva most már a Harvardon tanul – remélhetőleg a hasonló pályákat egy képeskönyv is bemutatja majd.

Abán Csaba mentortanár előadásában arról beszélt, hogy 2017-ben Nagoyában, a RoboCup szülőhelyén versenyzett a magyar csapat. Áttekintette az elmúlt évek versenyeredményeit, az éveken át az első négyben végző magyar csapat most 10. lett, ez a versenyszabályzat Magyarország számára előnytelen megváltoztatása miatt van így.

A konferencia végén, az elismerő könyvjutalmak átadása után, állófogadáson vehettünk részt, ahol Simonné dr. Balogh Ágnes és Alföldi István gyújtotta meg a gyertyákat a 40 éves megyei szervezet tortáján.

Az NJSZT az innováció motorja

Kiemelkedő, hogy a konferenciához alaposan kidolgozott kamarakiállítás is társult a megyei szervezet és a robotika nyíregyházi történetéről. A tárlat keretében a MIRK versenyszámait is bemutatták a diákok.

Az NJSZT az innováció motorjaAz NJSZT az innováció motorja

Boldog 40. szülinapot kíván a 49 éves NJSZT a megyei szervezetnek. Sok erőt és alkotókedvet a következő évtizedekre – MI itt leszünk!

KG

Érdekességeket a területi szervezet gazdag történetéből ITT olvashat.

Beszámoló az idei MIRK-ről ITT.

A Kölcsey TV beszámolója az eseményről ITT.

Az NJSZT az innováció motorja