IT Biztonság letölthető tankönyv

A szerviz robotok jövőjéről az Óbudai Egyetemen

Tíz napon át Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében tanácskoztak a világ legnagyobb szabványügyi testületeinek szakértői, hogy megalkossák a legújabb ember-központú robotikai szabványokat.

Az ISO (International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi testülete, és közösen hozták létre a TC 299 Robotics (robotika) bizottságot, amelynek jelenleg 8 aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán.

Ezen munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szerviz robotika olyan új területein, mint a kollaboratív robotok, az otthonápolási robotok, a rehabilitációs- és a sebészeti robotok. Ez utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok. 

Az ISO/IEC robotikai ülést az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK) bonyolította le, amelynek egyik kiemelkedő egysége a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK).

A rendezvényen 17 ország közel száz akkreditált szakértője vett részt.

A hagyományt követve az esemény utolsó napján, 2017. július 28-án megrendezték az Orvosi Robotikai Workshopot az Óbudai Egyetem központi épületében. Itt a meghívott előadók számoltak be a jelenlegi fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén.

Egy ilyen kiemelt nemzetközi esemény azért is fontos, mert megteremti a lehetőséget a helyi vállalkozások, kutatócsoportok számára az ISO/IEC képviselőivel való interakcióra. A rendezvényt az osztrák ACMIT kutatóközpont (Austrian Center for Medical Innovation and Technology, www.acmit.at) és az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzat támogatták.

Bővebben: http://conf.uni-obuda.hu/iso-iec-2017/