IT Biztonság letölthető tankönyv

Az NJSZT50 az egri Varázstoronyban

Egert meghódítani, mint tudjuk, nem könnyű, az NJSZT50 most mégis bevette a történelmi város egyik legszebb helyét: az Eszterházy Egyetem Varázstornyát. Az ostrom maximálisan békés volt – és mindegyik félnek üdvös, amit a február 8-án tartott megnyitón Martonné Adler Ildikó alpolgármester is megerősített.

Az alpolgármester asszony is kiemelte, hogy a városnak is fontos, hogy egy patinás és nagy társadalmi hatást kifejtő szervezet, a Neumann Társaság hozta el első fél évszázadának legérdekesebb tárgyait és dokumentumait a tárlatra. Természetesen Heves megyében a megyei szervezet nagyjaira, köztük a 2017-ben elhunyt Láng Andrásról is megemlékezik a kiállítás, akit az alpolgármester jelentős lokálpatriótaként méltatott.

Szavaihoz csatlakozott Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója is, aki igaz barátként emlékezett Láng Andrásra. Tőle tanulta meg azt is, hogy a vidéki városainkba nem „lemenni”, hanem „elmenni”, illetve Eger esetén „felmenni” kell – és a vidéken folyó munka nagyon fontos ebben a főváros-centrikus országban is.

A KSH egykori vezető informatikusaként is sokat járt a városban Alföldi István, aki nemcsak erre a fontos pilot munkára, de a város vendégszeretetére is jó szívvel emlékezett.

A Varázstoronyban bemutatott és várhatóan április végéig látogatható tárlat Szeged, Budapest és Kiskőrös után látogatott el Egerbe. Alföldi István hangsúlyozta, hogy a vándorkiállítás nemcsak a múltról, de a jelenről és jövőről is szól –az NJSZT jelmondatának megfelelően bemutatja, mit tett a tudományos egyesület a múlt értékeinek megőrzése, a jelenhez való alkalmazkodás és a jövő befolyásolása érdekében.

A megjelenteket köszöntötte Fülöp Gábor, a Heves megyei Iparkamara titkára, az NJSZT Heves megyei szervezet korábbi vezetője is, aki visszaemlékezett a megyei szervezet megalakulására – és utalt az NJSZT gazdaságra gyakorolt jótékony hatására is.

(Alföldi István és Fülöp Gábor)

Kusper Gábor, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja az NJSZT a digitális írástudás terjesztésében kiemelt szerepét, melyet példaértékűnek tart.

Remélhető, hogy az Egyetem és az NJSZT a továbbiakban szorosabban együttműködik a tudománynépszerűsítés és a digitális kompetenciák terjesztése érdekében.

A megnyitó végén Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a tárlat rendezője tartott tárlatvezetést. Mint elmondta: 16 évvel ezelőtt, Kovács Győző iránymutatásával kezdett tárlatokat rendezni. Akkor a 3 órás tárlatvezetések híve volt, most a 3 perceseké.

A rövid kalauzolás során azért számos érdekességet megmutatott, Tarján Rezső alapító elnök dedikációjától a 80-as évekbeli, MIKROBI robotkaron keresztül az NJSZT legfrissebb, 2018-as nemzetközi díjaiig. Utóbbiakat az ECDL/ICDL 150 országot számláló mezőnyében nyerte el Magyarország – és az is kuriózum és nemzeti büszkeségre ad okot, hogy egy ország két díjat is megkapott: az IT biztonság és az IKT pedagógusoknak modulok elismeréseként.

Másként, de hatalmas büszkeségre ad okot Neumann János életműve is, mely az NJSZT felterjesztésére került a Hungarikumok sorába – ennek oklevele és dísztárgya is a vitrinben látható az épp Neumann János halálának 62. évfordulóján megnyílt tárlaton.

A megnyitót Nemcsik János megyei titkár moderálta és jelen volt Jánvári Tamás megyei elnök és Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese is. A tárlat megvalósításáért köszönet illeti a Varázstornyot és munkatársait is.

Beszámoló a Heves Megyei Hírlapban.

További képek a megnyitóról:
 

 

 

 

AttachmentSize
njszt50_lic1_2.jpg1.17 MB