A debreceni példa

Több mint két évtizedes, töretlen múltra tekint vissza az ECDL vizsgáztatás a Debreceni SzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban

Gyetvai KárolyA folyamatos ECDL siker elsősorban Gyetvai Károly igazgatóhelyettes nevéhez fűződik, akinek tevékenységét az idén a Neumann Társaság Neumann-díjjal ismerte el.

Az ECDL magyarországi bevezetésekor a Mechwart az elsők között csatlakozott az ECDL vizsgaközpontok hálózatához, felismerve, hogy a digitális írástudás nemzetközi szabványa minden tanulójuk számára hasznos és értéket jelent. Az iskola ezért intézményi keretek közé emelte az ECDL oktatást, és az azóta számtalanszor változó iskolaformák és tantervek ellenére, az ECDL vizsgáztatás változatlanul szerepel az iskolai tananyagban és a munkarendjükben.

Az iskola vezetése és tanárai elkötelezettek az ECDL programban való részvétel iránt, azaz a Mechwartban magától értetődően tekintenek arra, hogy márpedig digitális írástudásra szükség van, és ez az ECDL követelményrendszert jelenti. Az iskola is büszke arra, hogy ECDL vizsgaközpont, a tájékoztatóikban, különböző fórumokon is feltüntetik ezt a tényt, a beiskolázáskor a diákok és szüleik is már rögtön értesülhetnek az ECDL vizsgázási lehetőségről. Az ECDL programot, annak súlyát növelve, az intézmény pedagógiai programjába is belefoglalták.

Az igazgatóhelyettes a vizsgaközpont megalakulása óta következetesen képviseli az ECDL program értékrendjét, ennek is köszönhető, hogy a mechwartos diákok 90 százaléka a középiskolai évei alatt 7 modulos ECDL bizonyítványt szerez.

A COVID-os időszak természetesen nem kedvez a vizsgázói aktivitásnak, de a 110 éves, a régió és Debrecen egyik legismertebb középiskolájában továbbra is úgy vélik, hogy a szakmai ismeretek megszerzésén túl az ECDL tudásra is szükség van.

 

Címke