Bevezetés előtt az új Online együttműködés ECDL modul

A munkaerőpiacon ma már elsődleges, hogy a munkavállalók jó kommunikációs és digitális készségekkel rendelkezzenek, de emellett alapvetően fontos a csapatban gondolkodás, és az együttműködési készségek megléte is. A koronavírus okozta veszélyhelyzet kikényszerítette, hogy a korábban bevált, főleg személyes jelenlétet igénylő együttműködési gyakorlat mellett – vagy olykor azt helyettesítve – másféle munkamódszerekkel éljünk. Az ehhez szükséges technológiai lehetőségek ugyan már korábban is adottak voltak, azonban széles körben nem ismerték, nem használták ezeket. Valójában a nemzetközi ECDL/ICDL Alapítvány sem a pandémia miatt dolgozta ki az Online collaboration – Online együttműködés ECDL modult, csak éppen mostanra vált igazán időszerűvé.

ecdlAz Online együttműködés ECDL modul az internetes együttműködéshez szükséges főbb fogalmakat és a webalapú eszközök és szolgáltatások használatával kapcsolatos készségeket tartalmazza. A vizsgázóknak olyan ismereteket kell elsajátítaniuk, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a „való életben”, egy team tagjaként jól tudjanak kommunikálni egymással, tartózkodjanak akár az Óperenciás tengeren is túl.

A vizsgázóknak ismerniük kell például a felhő alapú szolgáltatásokat, tudniuk kell használni az online tárhelyeket és mobil naptárakat, az e-learning platformokat. Online találkozókat kell tudniuk szervezni és ütemezni, tartalmakat megosztani. Mindezt nemcsak a számítógépen, laptopon kell tudniuk alkalmazni, hanem az okostelefonon is, és természetesen megfelelő IT biztonsági ismeretekkel is kell rendelkezniük. A modul sikeres teljesítése szerteágazó tudást igényel, amibe még a közösségi médián való eligazodás is beletartozik.

A modulból automatikus vizsga tehető majd, a Sophia vizsgaszoftverben a bevetéshez szükséges fejlesztések véglegesítését végzik. A tesztekből és gyakorlati feladatokból álló Online együttműködés modulvizsga várhatóan az elkövetkezendő hónapokban indul, a modul sillabusza és a hozzá tartozó mintafeladat egyelőre még csak angolul, a nemzetközi ECDL honlapról tölthető le.

Rákosi Szilvia

Címke