Az ICDL PROFI minősítés bevezetésével feljebb léptünk a digitális kultúra szintjén, ugyanakkor a tartalom is változik

Ma már nem ugyanazt értjük digitális kompetenciák alatt, mint korábban – ezt tükrözi az ECDL/ICDL folyamatosan megújuló rendszere, és az új iskolai tantárgy is, amely már a digitális kultúra nevet viseli.

ICDL Profi - a jövő!

A 4, illetve 7 modulos ECDL/ICDL tanúsítvány mellett 2022 februárjától már ICDL PROFI minősítést is lehet szerzeni. Ez elsősorban azoknak a vizsgázóknak szól, akik már nem az alapszintű informatikai írástudásuk meglétét kívánják az ECDL/ICDL rendszerben igazolni, hanem magasabb szintű, felhasználói kompetenciákkal rendelkeznek.

De ez nemcsak a szintemelést jelenti, hiszen az új modulok, például a Kódolási alapismeretek, már nem csak a szakmai guruk tudásának részét képezik, hanem ezek az ismeretek mára a digitális kompetenciák elemeit is alkotják.

A jelenlegi, hazai modulkínálatban meglévő 20 vizsgamodul közül 10 féle témából tehetnek vizsgát a jelentkezők, vagyis az IDCL PROFI megszerzéséhez az alábbi modulok közül 4 modulvizsgát szükséges letenni: Advanced Szövegszerkesztés, Advenced Táblázatkezelés, Advanced Prezentáció, Advanced Adatbázis-kezelés, CAD, Elektronikus hitelesség, IT biztonság, Képszerkesztés, Kódolási alapismeretek (Python), Webszerkesztés.

ICDL Profi - a jövő!

Az iskolákban a digitális kultúra tantárgy bevezetése felmenő rendszerben történik, most először az 5. osztályosok kezdik meg a tantárggyal való ismerkedést. Az elgondolás, vagyis, hogy a korábban informatika névre hallgató tantárgy nemcsak nevében, de tartalmában is átalakuljon, egyértelműen indokolt és időszerű volt. Ugyanakkor most még problémát jelent a tankönyvhiány és az, hogy a pedagógusok nem ezeket a témákat tanulták az egyetemen. A digitális kultúra tantárgyra fordítható óraszámok emelkedtek, és sokféle témát érintenek: az algoritmizálástól kezdve, a multimédiás eszközök használatán keresztül, a felhőszolgáltatásokig.

Ugyan a digitális kultúra tantárgy inkább az alapokat tanítja meg, azoknak a diákoknak viszont, akik informatikai szakirányú oktatásban részesülnek, az ICDL PROFI lesz alkalmas arra, hogy bizonyítsák a tudásukat. Az ICDL PROFI fentebb említett, Magyarországon is elérhető moduljai folyamatosan újabbakkal bővülnek, már folyik a robotika vizsgamodul fejlesztése is. 

Digitális írástudás után léptünk a magasabb digitális kultúra felé, ahogy a tantárgy isNehézségekkel indult a digitális kultúra tanítása - HWSW

Címke