Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny 2011/2012

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Versenyhez csatlakozva a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISzE) - az ALADDIN: Alapítvány a diákinformatikáért támogatásával - Logo programozási versenyt hirdet (Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny). A versenyen a számítógépes programozási feladatok megoldása Logo nyelven történik (Comenius Logo, Imagine Logo). A versenyt három fordulóban rendezzük meg: az első (iskolai) fordulóból továbbjutó versenyzők közül a második (területi) fordulóban legjobban szereplők jutnak be a harmadik fordulóba, a döntőbe.

A verseny tárgya, követelményei:

  • informatikai és programozási alapismeretek, felhasználói és kezelői felületek kialakítása,
  • a Logo programozási nyelv alapvető elemei,
  • rendszerszemléletű feladatmegoldás, algoritmusok kidolgozása, megvalósítása számítógépen.

A versenyt négy korcsoportban hirdetjük meg:

I. korcsoport: 3-4. évfolyamosok.
II. korcsoport: 5-6. évfolyamosok.
III. korcsoport: 7-8. évfolyamosok.
IV. korcsoport: 9-10. évfolyamosok.

Az iskoláktól mind a négy korcsoportban 2011. október 31-ig várjuk a jelentkezéseket a logo [desktop] inf [dot] elte [dot] hu elektronikus címre.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell

  • az iskola nevét, címét, telefon- és telefax-számát, elektronikus címét (nyilvános elektronikus címet kérünk, amely külső hálózatról is elérhető és a versenyért felelős tanár naponta olvassa),
  • a résztvevő tanulók számát korcsoportonként,
  • a versenyen használni kívánt Logo változat nevét,
  • a versenyért felelős tanár nevét.

A jelentkező iskolák a jelentkezésről fél-automatizált visszaigazolást kapnak, a verseny részletes leírását tartalmazó verseny évkönyvet az első forduló feladataival együtt postázzuk. A verseny honlapján (http://logo.inf.elte.hu) minden további információ elérhető.

A verseny mindhárom fordulójában központi feladatsort oldanak meg a versenyzők, amelyet a javítók központi értékelési útmutató szerint javítanak. A versenyen semmilyen segédeszközt nem szabad használni.

Az első, iskolai versenyforduló ideje: 2011. november 30., szerda, 14.00 - 16.00 óra.

Az első fordulóban a versenyzőknek 3-4 kisebb feladatot kell megoldaniuk papíron, és 2 feladatot számítógépen. A dolgozatok megíratásával és kijavításával kapcsolatos költségeket az iskola viseli.

A dolgozatokat az iskolákban javítják a központilag küldött javítási útmutató alapján. A legalább 40 pontot elért dolgozatokat az iskolák eljuttatják a területileg illetékes regionális versenybizottságokhoz. A második fordulóba jutás ponthatáráról a regionális versenybizottságok döntenek, a rendelkezésre álló számítógépek száma alapján, amelyről az iskolákat 2011. január 15-ig értesítik.

A második, területi versenyforduló ideje: 2012. február 18., szombat, 10.00 - 12.00 óra.

A területi fordulókat a Logo OSzTV regionális versenybizottságai rendezik (minden megyében legalább egy, a nagyobbakban több helyszínen). Az I. korcsoportosoknak a verseny e területi fordulóval véget ér. A területi fordulóban a versenyzőknek 3-5 kisebb programot kell megírniuk Logo nyelven.

A dolgozatokat a regionális versenybizottságok javítják. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják az első fordulós pontszám 25%-át. A legalább 40 pontot elért dolgozatokat eljuttatják az országos versenybizottsághoz. A harmadik fordulóba jutás ponthatáráról az országos versenybizottság dönt, a rendelkezésre álló számítógépek száma alapján, amelyről az iskolákat 2012. március 15-ig értesíti.

A harmadik, döntő fordulót Budapesten tartjuk 2012. április 14-én, szombaton, 10.00 - 13.00 óra között.

A döntő helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara (Budapest XI, Pázmány Péter sétány 1/C). A döntőben a versenyzőknek 3-5 Logo programot kell megírniuk.

A dolgozatokat az országos versenybizottság tagjai javítják. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják a második fordulós pontszám 25%-át. Az országos döntő eredményeiről az iskolákat az országos versenybizottság 2012. április 25-ig értesíti. 2012. május 11-én központi ünnepélyes eredményhirdetésen a 2-4. korcsoport országos döntősei elismerő oklevelet, valamint korcsoportonként a legjobb 10-20 versenyző könyvjutalmat kap (Budapest XI, Pázmány Péter sétány 1/C).

A területi forduló és a döntő résztvevőinek utazási költségét a küldő iskola fedezheti.
A versennyel kapcsolatos tudnivalókat az NJSZT hírlevelében (Mi újság), valamint a http://www.njszt.hu/ és a http://logo.inf.elte.hu/ elektronikus faliújságon is közzé tesszük. Az elektronikus levélben felvilágosítást kérők az logo [desktop] inf [dot] elte [dot] hu címre írhatnak.

A versennyel kapcsolatos minden tudnivalót, tájékoztatót, felhívást, levelet stb. az iskola címére és a versenyért felelős tanár nevére postázzuk.

A versenyért felelős szervezet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya (http://tehetseg.inf.elte.hu). A szakosztály a versenyhez Országos, valamint Regionális Versenybizottságokat hozott létre.
 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika-Számítástechnika

Tehetséggondozási Szakosztálya Tanárok Egyesülete 

Kulcsszavak: