Beszámoló a 2015. évi Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

Helyszín:
Almaty, Kazahsztán, 2015. július 26-augusztus 2.

Eredményeink:
A versenyen 83 ország 322 versenyzője vett részt.

28. Erdős Márton (ezüstérem) - Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
150. Schwacz Tamás (bronzérem) - Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
168. Zarándy Álmos - Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
170. Weisz Ambrus - Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest

Erdős Márton személyében sok év óta először volt aranyéremre esélyes versenyzőn, ami végül néhány pont miatt nem sikerült, de így is a legjobb ezüstérmes helyezést érte el. Mivel jövőre is indulhat a diákolimpián, így van esélye ennél is jobb eredményt elérni.

Szakmai értékelés:
A verseny mind szakmailag, mind szervezésileg jól megrendezett olimpiának tekinthető.

Eredményünk a sokévi átlagnak megfelelő, de határozottan gyengébb, mint ahogyan a 90-es években teljesítettünk.

Kiemelkedően szerepelt Korea, Kína, Oroszország, Egyesült Államok, Japán, Irán, Lengyelország és Kazahsztán. Jól látható, hogy Orosz- és Lengyelország kivételével Európa eltűnt az élvonalból. Mögöttük is sok távol-keleti, illetve volt szovjet utódállam következik.

Mögöttük is határozottan jellemző a kelet-ázsiai országok előretörése (előttünk végzett Vi-etnam, Tajvan, Szingapúr, Hongkong, Thaiföld).

Határozott összefüggés figyelhető meg az olimpiai eredményességünk, illetve a programozás versenyen indulók száma között. Míg a mostani, sikertelen években kb. 7-800 OKTV in-dulónk volt, addig a sok aranyérmet hozó olimpiai években 2500 körüli. A nagy induló lét-szám arra utalt, hogy akkor az iskolákban az informatika tanárok kiemelten foglalkoztak a tehetségesekkel, megadták nekik a szükséges alapokat és elindították őket a versenyeken. Erre építve 2 éves olimpiai felkészítővel volt esélyünk aranyérem szerzésre.

Sok sikeresebben szereplő ország példája azt mutatja, hogy az eredményes szerepléshez korszerű tehetséggondozó rendszerre van szükség. Ennek alapja ma is létezik, a Nemes Tihamér OITV és az Informatika OKTV. Erre épül a néhány éve indított Neumann János Tehetséggondozó Program, amely regionális szinten terveink szerint idén is 400, országos szinten pedig 60 tehetséges diák felkészítéséről szól, havi 1-1 foglalkozással. Ehhez a programhoz az NJSZT előállította a tananyagot, amelyet ingyen ad segédkönyv formájában a résztvevő tanulóknak. Alapvető problémának tartjuk azonban, hogy a regionális és a helyi szinten sem megoldott az ilyen tehetséggondozó szakkörök indítása.

A 20-25 fős diákolimpiai válogatóversenyt is egy felkészítéshez kapcsoljuk, amelyen a tavalyihoz hasonlóan 6 versenyzőt választunk ki. A verseny után következik az olimpikonok felkészítése, minden felkészítés után újabb versennyel, ahol kiválasztjuk a végleges, 4 fős olimpiai csapatot. Ezután a csapat tagjainak intenzív felkészülést tartottunk az ELTE-n.

A felkészítéseken részt vettek a következő évi eredményes szereplés érdekében a CEOI csapat versenyzői is.

A következő olimpiák:

  • 23. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, Karácsonkő, Románia, 2016
  • 28. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Kazany, Oroszország, 2016
  • 24. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, Szlovénia, 2017
  • 29. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Teherán, Irán, 2017
  • 30. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Japán, 2018
  • 31. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Baku, Azerbajdzsán, 2019
  • 32. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Szingapur, 2020

Dr. Horváth Gyula   
csapatvezető   

Dr. Zsakó László
csapatvezető helyettes

Kulcsszavak: