Versenyben a versenyzőkért

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) két rangos informatikai diákversenye díjkiosztóját tartotta május 5-én, az ELTE Informatikai Karán (IK). Déltől a 19. Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny díjazottjai, 14 órától pedig a 32. Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny kiemelkedő helyezettjei vehették át okleveleiket – és a különböző kategóriákban első tíz helyen végzettek a könyvjutalmaikat is. A versenyen évek óta eredményes tanulókkal szereplő oktatókat is könyvjutalommal ismerték el. Jelen volt olyan debreceni tanár is, aki a mostani Nemes Tihamér Versenyre egy osztálynyi sikeresen szereplő diákkal érkezett.

Mindkét verseny nyerteseit Horváth Zoltán, az ELTE IK dékánja köszöntötte. A 19. Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny díjazottjait köszöntve megjegyezte: az ELTE IK-n „kicsit nagyobb diákok valami hasonlót tanulnak, mint a Logo”. Azok az ismeretek, amelyeket a versenyzők már most, általános iskolás korukban megszereznek, nagy előnyt jelentenek majd, évek múlva, ha az ELTE IK hallgatói lesznek. Hangsúlyozta, hogy ne álljanak meg itt: kevés az informatikus, a szakma szívja fel a tehetséges fiatalokat. Informatikusképzésre az ELTE más karain tanulóknak is szükségük van, történészek, jogászok, természettudósok is látogatják óráikat, mert a programozói ismeretek ma már minden tudásszakmában előnyt jelentenek.

A Logo verseny díjátadásán másodikként megszólaló Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese is arra bátorította a verseny nyerteseit: ne törjön meg lelkesedésük, ne álljanak meg itt. A folytatás legyen számukra a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny, maradjanak bent az NJSZT által szervezett versenyek közösségében. Az NJSZT és az ELTE IK 2016-tól még szorosabbra fűzi együttműködését. Az NJSZT által felfedezett és képzett tehetségek - így a versenyeken eredményesen szereplő diákok is - átléphetnek az ELTE IK tehetséggondozó rendszerébe. A kar hallgatói már elsőéves koruktól külön tehetséggondozó foglalkozásokon vehetnek részt, bevonják őket a kutató-fejlesztő munkába, személyes tutorokat rendelnek hozzájuk, egyenes utat biztosítanak a két diplomás európai mesterképzéshez is. Az NJSZT és az ELTE IK tehetséggondozási programjaiban kibontakozó fiatal szakemberek kiváló eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon, akikért az IT-cégek fognak versengeni.

Zsakó László, az Országos Versenybizottság elnöke értékelte mindkét megmérettetést, s külön köszöntötte a sikeres programozó lányokat. A programozás nem csak „fiús” dolog: akkor jó egy szakma, ha nem tolódik el egy irányba sem a lány-fiú arány. Gratulált minden résztvevőnek: ők lesznek a jövő tanárai, programozói, informatikai csúcsvezetői… A Nemes Tihamér Verseny középiskolás tanulóihoz fordulva jelezte: bár sokan mennek külföldi egyetemekre tanulni, hazánkban is van európai szintű informatikusképzés. A BME-n és az ELTE-n most például két új szak indul, ahol autonóm járművek tervezését fogják tanítani. Horváth Gyula, a Versenybizottság tagja nemzetközi mércével is figyelemre méltónak nevezte a Nemes Tihamér Verseny - és az azon indulók teljesítményét.

A Nemes Tihamér Versenyen Horváth Zoltán dékán után Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke köszöntötte az alkalmazói és programozói kategóriákban nyertes diákokat. „Régen egy ország sikere azon múlott, hogy mekkora hadihajót volt képes építeni. Ma viszont azok az országok sikeresek, amelyek a termeléshez jelentős hozzáadott értékkel tudnak hozzájárulni.”

Vágujhelyi Ferenc a verseny névadója, Nemes Tihamér több mint félévszázada, posztumusz kiadott, híres könyvét hozta magával. „A Kibernetikai gépek című könyvben ismertetett berendezéseknek már a formáján látszik, hogy a gépek mire képesek. Manapság, ami a gyárból kijön, üres váz. A mai hozzáadott érték: a szoftver.” Érvelése szerint akkor van jövője egy országnak, ha dolgoznak benne szoftveresek. Ma Magyarországon körülbelül 300.000 ember dolgozik az IT-szektorban, ebből körülbelül 20.000 lehet a programozók száma. A 18 évesek körülbelül 7 százaléka megy informatikus pályájára. Övék a jövő – nagyon szerencsés, aki tud is programozni, és élvezi is azt, amit csinál. Erre adnak lelkesítő példát a versenyzők.

Varga Attila, az EMMI titkárságvezetője vette át Vágujhelyi Ferenctől a szót. Köszöntőjében egyben Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár köszönetét is tolmácsolta a versenyzők, a tanárok és a szervezők felé. Érzékelhető, hogy a szervező NJSZT kiemelkedő jelentőséget tulajdonít versenyeinek, amelyeken az elmúlt több mint 30 évben 270.000 diák mérettette meg magát. Varga Attila beszédében az alkalmazói kategória fontosságára is felhívta a figyelmet. Egyben azt sem titkolta, hogy ő maga, felhasználóként is szeretné látni a jó programozói ötletek eredményeit: hiszen a jó alkalmazások azért vannak, hogy a mindennapi felhasználók tennivalói egyszerűsödjenek.

A 32. Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny díjátadójának közönségét Péceli Gábor akadémikus, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság korábbi elnöke is köszöntötte. Mondanivalóját három pontban foglalta össze: először is szívből gratulált a verseny nyerteseinek és tanáraiknak. Másodszor megerősítette, hogy az NJSZT azoknak a társasága, akik elkötelezettek a tehetséggondozás, a digitális esélyegyenlőség és a digitális írástudás iránt. Végezetül pedig azt tanácsolta a diákoknak: szeressék az informatikát, de ne csak az informatikát szeressék!

A versenyeket támogatta a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács.

A versenyek feladatai és eredményei a következő oldalakon tekinthetőek meg:

http://tehetseg.inf.elte.hu/logo/logo_aktualis.html

http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/nemes_aktualis.html

http://tehetseg.inf.elte.hu/nemesa/nemesa_aktualis.html

 logók

Fotó: Mészáros T. László
Fotó: Mészáros T. László
Fotó: Mészáros T. László
Fotó: Mészáros T. László
Fotó: Mészáros T. László
Fotó: Mészáros T. László
Versenyben a versenyzőkért
Versenyben a versenyzőkért
Kulcsszavak: