Magyar diákok a 2016. évi Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) tehetséggondozási programjának köszönhetően idén is négy hazai versenyző szerepelt eredményesen a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián – derül ki Dr. Zsakó László csapatvezető helyettes, az NJSZT alelnöke és Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke és Dr. Horváth Gyula csapatvezető beszámolójából.

Az oroszországi Kazanyban, 2016. augusztus 12-19-ig tartott versenyen 83 ország 308 versenyzője vett részt.

A magyar helyezettek:

Erdős Márton (ezüstérem), Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
Mernyei Péter (ezüstérem), Radnóti Miklós Gimnázium, Budapest
Zarándy Álmos (bronzérem), Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
Molnár-Sáska Zoltán (bronzérem), Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest

Erdős Márton az elmúlt 2 év olimpiáin 3 ezüstérmet szerzett, a még jövőre is versenyzőkorú Mernyei Péter pedig idén 2 ezüstérmet szerzett.

Javuló tendencia

A csapatvezetők szerint mind szakmailag, mind szervezésileg jól megrendezett alkalom volt az olimpia. A magyar eredmény a sokévi átlagnak megfelelő, bár gyengébb, mint ahogyan a 90-es években teljesítettünk, de az elmúlt két évben erősen javuló tendenciát mutat.

Kiemelkedően szerepelt Kína, Oroszország, Irán, Japán, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Lengyelország és Kanada. Jól látható, hogy Oroszország és Lengyelország kivételével Európa eltűnt az élvonalból. Mögöttük is sok távol-keleti, illetve volt szovjet utódállam következik.

Határozottan jellemző a kelet-ázsiai országok előretörése (Magyarország előtt végzett Vietnam, Tajvan, Szingapúr), valamint Ausztrália is igen jól szerepelt a versenyen.

A csapatvezetők összegzése szerint alapvető összefüggés figyelhető meg az olimpiai eredményesség és a programozási versenyeken indulók száma között. Míg a mostani, kevésbé sikeres években kb. 7-800 OKTV indulónk volt, addig a sok aranyérmet hozó olimpiai években 2500 körüli. A nagy induló létszám arra utalt, hogy akkor az iskolákban az informatikatanárok kiemelten foglalkoztak a tehetségesekkel, megadták nekik a szükséges alapokat és elindították őket a versenyeken. Erre építve 2 éves olimpiai felkészítővel volt esély aranyérem szerzésére.

fotó
A kép balszélén Dr. Horváth Gyula, jobbszélén Dr. Zsakó László.
Középen: a Diákolimpikonok.

Tehetséggondozás – az NJSZT tananyagával

Sok sikeresebben szereplő ország példája azt mutatja, hogy az eredményes szerepléshez korszerű tehetséggondozó rendszerre van szükség. Ennek alapja ma is létezik, a Nemes Tihamér OITV és az Informatika OKTV.

Erre épül az NJSZT által néhány éve indított Neumann János Tehetséggondozó Program, amely regionális szinten a tervek szerint idén is 400, országos szinten pedig 60 tehetséges diák felkészítéséről szól, havi 1-1 foglalkozással – hívta fel a figyelmet Horváth Gyula és Zsakó László, majd hangsúlyozzák: ehhez a programhoz az NJSZT előállította a tananyagot, amelyet ingyen ad segédkönyv formájában a résztvevő tanulóknak.

Horváth Gyula és Zsakó László írása szerint továbbra is alapvető probléma, hogy a regionális és a helyi szinten sem megoldott az ilyen tehetséggondozó szakkörök indítása.

Összegzésük szerint a 30-35 fős diákolimpiai válogatóversenyt is egy felkészítéshez kapcsolták, amelyen a tavalyihoz hasonlóan 6 versenyzőt választottak ki. A verseny után következik az olimpikonok felkészítése, minden felkészítés után újabb versennyel, ahol kiválasztják a végleges, 4 fős olimpiai csapatot. Ezután a csapat tagjainak intenzív felkészítést tartottak az ELTE-n.

A felkészítéseken részt vettek a következő évi eredményes szereplés érdekében a CEOI (Közép-Európai Informatikai Olimpia) csapat versenyzői is.

A diákolimpikonok felkészítését mi is figyelemmel kísértük, amelyről beszámolónk itt olvasható.

A következő olimpiák   

  • 24. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, Szlovénia, 2017
  • 29. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Teherán, Irán, 2017
  • 25. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, Lengyelország, 2018
  • 30. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Japán, 2018
  • 26. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, Szlovákia, 2019
  • 31. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Baku, Azerbajdzsán, 2019
  • 27. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, Magyarország, 2020
  • 32. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Szingapúr, 2020

NJSZT
Forrás: Dr. Horváth Gyula – Dr. Zsakó László beszámolója

Kulcsszavak: