HÓDítsd meg a biteket – 2016.

Idén is sikeresen lezajlott a HÓDítsd meg a biteket! informatikai verseny (http://e-hod.elte.hu).

A nemzetközi bebras kezdeményezés – melynek magyarországi megvalósítása a HÓD – célja az informatika népszerűsítése, mibenlétének és lehetőségeinek megmutatása valamint a résztvevők és tanáraik támogatása abban a folyamatban, mely kiszakítja az informatika mibenlétét az egyszerű eszközhasználat béklyójából. A kezdeményezés közel 40 országban, egy időben (november 2. hete) került megrendezésre és 2015-ben elnyerte a Best Practices of Education díjat is.

A versenyt 2011 óta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara (annak T@T laborja) rendezi meg és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a Közoktatási Szakosztályán keresztül támogatja.


Az idei, 2016-os megmérettetésen öt kategóriában 168 iskola 18.046 (854 kishód, 4419 benjámin, 4974 kadét, 6054 junior és 1745 senior) diákkal vett részt.


Köszönjük a kapcsolattartó tanároknak a munkájukat, mellyel lehetővé tették a diákoknak, hogy az iskolák keretén belül versenyezhessenek.
 

A díjkiosztó ünnepségnek 2016. december 17-én az ELTE IK adott helyet. A délelőtt érkezők 3 foglalkozáson vehettek részt, melyet az ELTE IK tanárszakos hallgatói tartottak. Az egyiken interaktív képeslapot készíthettek Scratch-ben, a másikon arduino alapokkal ismerkedhettek Scratch for Arduino (S4A) alkalmazás segítségével.

A harmadik foglalkozás A T@T Kuckóban a STEM (Science, technology, engineering and math, azaz természettudomány, technológia, mérnöktudomány és matematika) területeken való szárnybontogatást célozta meg lego, ev3 és tabletek támogatásával.


Déltől került sor a támogatóink által felajánlott díjak átadására, majd egy kötetlen beszélgetésre a tapasztalatokról.

Támogatóinknak köszönhetően 141 diákot (1-6. helyezettek) tudtunk könyvekkel, oklevelekkel, bögrékkel és pólókkal jutalmazni.


Reméljük, jövőre még több diáknak és tanárnak mutathatjuk meg az informatika fontosságát és játékosságát.

 

Pluhár Zsuzsa