Téli Iskola az NJSZT támogatásával - beszámoló

DOSz MITO - WSPS 4.


A Doktoranduszok Országos Szövetsége Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya (DOSz MITO) idén február 24–26. között Pécsett rendezte meg az informatikus és matematikus PhD-hallgatók negyedik Téli Iskoláját (WSPS 4.), a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) kiemelt támogatásával. A téli iskola programjain a DOSz MITO és az NJSZT tagjai kedvezményesen vehettek részt. Reméljük, hogy a rangos eseményen való részvétel minden fiatal kutatót arra ösztönöz, hogy tevékeny részese legyen a szakmai közéletnek.

A Téli Iskola idei központi témája a „Big Data” volt.

A rendezvény plenáris előadását Dr. Laki Sándor, az ELTE adjunktusa tartotta, aki a Big Data világának lehetőségeit és felmerülő kihívásait mutatta be. Ezt követte a poszter szekció, ahol a felkészült PhD hallgatók magas színvonalú kutatási munkáit egy rövid poszteres prezentáció, illetve kötetlen beszélgetés formájában ismerhették meg a résztvevők.

 

A legjobb poszterek díjazásban is részesültek, melyeket Bőgel György, az NJSZT alelnöke, illetve Dr. Laki Sándor ítéltek oda.

1. helyezett - Varga Domonkos (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) - Fully automatic image colorization based on convolutional neural network
2. helyezett - Medgyes Krisztián (Pannon Egyetem) - Automatic jam classification algorithm
3. helyezett - Szűcs Judit (Szegedi Tudományegyetem) - Binary image reconstruction based on structural information

A szekciót műhelymunka követte, ahol Gombos Gergő, az ELTE tanársegédje gyakorlati feladatokon keresztül ismertette a data science technológiáit.

A szombati program a workshop-pal folytatódott, majd egy újabb előadást hallhattunk az Apache Hadoop projektről, illetve a Spark-ról. A nap folyamán Balassi Márton, a Cloudera munkatársa az ipari alkalmazásról és környezetről tartott prezentációt. A nagyon tanulságos és kimerítő nap városnézéssel fejeződött be.
A hétvége záró programja ugyancsak workshop volt, ahol a délelőtti előadásában bemutatott Spark-ot ismerhették meg a résztvevők gyakorlati példákon keresztül is.

Mindent egybevéve a WSPS 4. egy nagyon intenzív hétvége volt, ahol mély ismereteket szerezhetett mindenki a ,,Big Data” tudományág legfontosabb technológiáiról.

Az esemény kiadványa: http://www.doszmito.hu/wsps4.pdf

DOSZ / NJSZT