Díjeső

két országos verseny a jövő informatikusainak


A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) idén is az ELTE Informatikai Karán (IK) tartotta két rangos informatikai diákversenye díjkiosztóját. Május 11-én, déltől a 20. Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny díjazottjai, délután pedig a 33. Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny helyezettjei vették át okleveleiket – és a különböző kategóriák első tíz helyezettjei az értékes könyvjutalmakat, melyeket az NJSZT biztosított a diákoknak.

Az egyetem előadóterme ez alkalommal nem informatikus hallgatókkal, hanem zsibongó gyerekekkel – és szüleikkel, tanáraikkal telt meg. Jó pár ismerős arccal találkoztunk, visszatérő versenyzőkkel és olyan lelkes oktatókkal, akik hosszú évek óta eredményesen szerepelnek diákjaikkal. Egy egész padsornyi tanuló ugyanabból az iskolából érkezett – valóságos tapsviharral lelkesítették egymást.

A Logo Verseny díjazottjait Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese köszöntötte. Elmondásából kiderült, hogy a Neumann Társaság aktívan dolgozik azon, hogy tehetséggondozási programjait fejlessze. Legutóbb például a grazi egyetemmel kezdett az NJSZT robotika tananyag fejlesztésébe, a nagyszabású közös projekt az egész hazai oktatás számára hasznosul, hiszen világszínvonalú, jövőformáló ismereteket ad majd át a diákoknak és tanároknak. Miltényi Gábor a jelen versenyzőihez szólva annyi tanácsot adott: ne álljanak meg ezen az úton, tanuljanak tovább, vegyenek részt az NJSZT tehetséggondozó programjaiban – s akkor akár az ELTE-n is tanulhatnak majd.

A képen: Horváth Zoltán és Miltényi Gábor

Szavaihoz csatlakozott Dr. Horváth Zoltán, az ELTE IK dékánja is. „Várunk benneteket az ELTE-re!” – mondta, felvillantva azt is, milyen képzéseken vehetnek majd részt hallgatóként: többek között az önvezető autók programozása is ezek közé tartozik. Ez sem sokkal nehezebb, mint a Logo – tréfálkozott, de azt már egészen komolyan mondta, hogy aki megszereti és megismeri a Logót, jó programozó lesz később.

Az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, Dr. Zsakó László tanszékvezető a zsűri elnökeként szólt a megjelentekhez. Köszöntő szavaiból megtudhattuk, hogy jövőre megváltozik a Logo verseny, több nyelvből lehet majd választani. Hiszen az informatika világa sokszínű, egy gyakorló informatikusnak több nyelvet kell ismerni, egy új nyelv megtanulása jelentősen szélesíti a programozó látókörét. Zsakó László örömmel fogadta, hogy a Logo versenyen kisebb települések iskolái is kiemelkedő eredménnyel szerepelnek.

A képen: Zsakó László

A Nemes Tihamér Verseny díjazottait elsőként Dr. Horváth Zoltán köszöntötte. Először a szülőknek és tanároknak gratulált, majd a diákokhoz szólt: tapasztalatai szerint aki a „Nemesen szép eredményt ér el, kiváló programozó lesz”. Érdemes a tudást a hazai egyetemeken bővíteni, hiszen itthon, a kormányzattal közösen, kitűnő ösztöndíj lehetőségeket biztosítanak a hallgatóknak.

Péceli Gábor professzor, az NJSZT előző elnöke jelezte: Társaságunk jövőre 50 éves. Ebben a fél évszázadban a tehetséggondozás mindig kiemelt prioritást kapott a Társaság feladatai között. Péceli Gábor évek óta eljön az eredményhirdetésekre, örömmel tölti el, hogy látja a friss utánpótlást. Annak pedig különösen örült, hogy idén sok ifjú hölgy is eredményesen szerepelt a versenyen: ők a szakma reménységei. A nők aránya még mindig alacsony az informatikus szakmában, ezt a tarthatatlan helyzetet javítani kell.

A képen: Péceli Gábor és Lebanov József

Lebanov József, az EMMI főosztályvezetője a kormányzat nevében köszöntötte a verseny szervezőit és díjazottait. Elmondása szerint ezek a versenyek a muníciói a jövőnek, a köznevelés megújításának. A közös és egyéni célok megvalósításával tudunk eredményre jutni. Ehhez a kormányzat is támogatást ad: több tízmilliárd forintból megújuló infrastruktúra és digitális tartalom a záloga a magyar köznevelési rendszer fejlődésének.

Zsakó László zsűrielnök zárta a díjátadót. Külön köszöntötte a nagy műhelyek létrehozóit: azokat a tanárokat, akik hosszú évek óta gondozzák a kiemelkedő tehetségeket – több iskolában is kialakult már ilyen, példamutató közösség. És alakulnak majd ilyenek a jövőben is. „Legyetek informatikusok vagy informatikatanárok!” – fordult a diákokhoz, remélve, hogy a jövő nagy tanáregyéniségei ülnek a padsorokban.


A versenyeket támogatta a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.


A versenyek feladatai és eredményei a következő oldalakon tekinthetőek meg:
http://tehetseg.inf.elte.hu/logo/logo_aktualis.html
http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/nemes_aktualis.html
http://tehetseg.inf.elte.hu/nemesa/nemesa_aktualis.html
 

 

Díjeső - Logo Verseny díjátadás
A Logo Verseny díjátadója
Miltényi Gábor díjat ad át
Egy boldog díjazott
Kódok és kódolók
Vidám pillanatok. Szakmánk reménységei
Lebanov József díjat ad át
Egy boldog díjazott
És még egy boldog díjazott
És még egy nagyon boldog díjazott
Irány az ELTE!