Digitális világ – XL kiadásban

Május utolsó napján a Galaktika XL kiadás májusi számára szeretnénk felhívni a figyelmüket: nem késtek le semmiről, bár a júniusi szám is hamarosan boltokba kerül, a májusi még egy hónapig kapható.

A tudományos-fantasztikus irodalom rajongóinak a Galaktikát nem kell bemutatni, hiszen az eredetileg Kuczka Péter által alapított lap 1972 óta egyet jelent a sci-fivel Magyarországon – és immár a Burger István nevével fémjelzett, „újraindított” Galaktika is 13 éve jelen van a piacon.

2013-ban merész kísérletbe kezdett a szerkesztőség: a havi magazin mellett egy könyvespolcra kívánkozó XL kiadást is megjelentetnek, amely a lap teljes tartalma mellett exkluzív, terjedelmesebb olvasmányt is kínál.

A májusi Galaktika XL Cory Doctorow műveibe enged bepillantást. Doctorow 1971-ben született Torontóban, 1990 óta publikál. Öndefiníciója szerint "digitális jogi aktivista", aki kiemelten sokat foglalkozik az elektronikus világ eseményeivel – derül ki a Zsoldos Endre által írt pályaképből.

Az XL-ben két novelláját is olvashatjuk: Az ember, aki meghódította a Holdat című története a közeljövőbe kalauzol. Doctorow hősei valamiféle hippyk, illetve azok jövőbeli változatai, akik egy zajos-poros fesztiválon váltják meg a világot. Erről akaratlanul Theodore Roszak Az információ kultusza című remekműve jut eszembe, melyben a hatvanas évek zenei ellenkultúrája és a hetvenes évek mikroszámítógépes közössége között vont párhuzamot. Doctorow nagyon okos módon láttatja, hogy a közeljövő (és a jelen) robotépítői, ezek a vad, szertelen és lelkes figurák is hasonló módon változtatják meg a világot.

Novellája középpontjában a Szerkentyű áll: egy mozgó 3D nyomtató, amely épületelemeket varázsol akár a sivatag homokjából is.

Hatásos, hangulatos írás, ahogy a másik Doctorow-sztori, az Anda játéka is. Ennek témája is "digitális", itt a videojátékok, az online szerepjátékok világa van a történet középpontjában, mégpedig egy kislány nézőpontjából. Amikor az online, "virtuális" világ és a valódi létünk összekeveredik, veszélyeknek tesszük ki magunkat – a videojáték világában pedig a pénzmozgások és a társadalom más mechanizmusai ugyanúgy kifejtik hatásukat.

A Galaktika XL természetesen a teljes májusi Galaktikát is magában foglalja: kilenc novellát, köztük három magyar szerző, Bojtor Iván, Haklik Norbert és a József Attila-díjas Benedek Szabolcs írását, képregényt, valamint jó pár "kis színes" tudományos ismeretterjesztő írást.

Benne olvashatunk "intelligens gyerekágyról", a TRAPPIST-1 rendszer bolygóiról, Sallyről, a salátakészítő robotról és a soproni Drón&Robotika Showról is.

 

Képes Gábor

 

http://galaktikabolt.hu/termek/galaktika-326xl/

Ne feledkezzenek el az NJSZT tagjainak járó kezdeményekről!