Nem fake news: robotmentő száguld a Műegyetem aulájában!

- MEN-TŐ-AU-TÓ! MEN-TŐ-AU-TÓ! – ötéves forma kisgyerekek skandálják ezt kipirult arccal a Műegyetem high-tech Q-épületének aulájában. Egy megkülönböztető jelzésekkel ellátott, apró mentőkocsit lelkesítenek. Sofőr persze nincs benne, a jármű önvezető és miniatűr.

https://spot.sch.bme.hu/photo/2018/20180210_robonaut/

Több szempontból is a jövőre készül a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke, amely a tanszék "Robotirányítás rendszertechnikája" című tantárgyához kapcsolódóan 2010 óta minden évben megrendezi a RobonAUT versenyt, ahol a fentebbi „szurkolásnak” szemtanúja lehettem. A jövőre készülnek, mert ahogy a RobonAUT egyik megálmodója, Dr. Tevesz Gábor egyetemi docens elmondja, a versenynek nemcsak az a célja, hogy a rajta részt vevő, mintegy félszáz mérnökhallgató (évek óta összekovácsolódott senior csapatokban vagy új próbálkozóként) próbára tehesse a tudását a robotautók építésében és programozásában, de az is, hogy az esemény valódi családi programmá váljék. És ez sikerült, itt vannak az édesanyák és édesapák, a húgok és öccsök – és persze bárki más is, aki érdeklődik a robotika iránt. Ez a verseny kedvet csinál hozzá – és a mérnökpályához is.

És a jövőre készülnek azért is, mert a hét-nyolc év múlva szériaérett önvezető autók már a valódi közutakon fognak robogni, idővel az számít majd veszélyesnek, ha igazi sofőr által irányított jármű téved az aszfaltra.

Tehát mire a kipirosodott orcájú kislány felnőtt lesz, jó eséllyel valódi robotmentő fog gondoskodni arról, hogy a sérült az optimális útvonalon, a lehető leggyorsabban eljusson a kórházba, s ki tudja: talán robotsebész fogja operálni? Ez sci-fi? Lehet, hogy annak tűnik, de épp a RobonAUThoz hasonló versenyek bizonyítják: egy sor technika és módszer már a felsőoktatásban is ismert, amely a jövő világában pedig természetes lesz.

Az egyik versenyző, Sárközy Balázs büszkén mutogatja nekem csapata Faketelen Taxi nevű robotját. Abszolút korjellemző név – és bátran mondhatjuk: nem Fake News, hogy a robotika itt van a kapuk előtt.

Mások Trabant és Volkswagen Bogár formájú masinát építettek: láthatóan a huszadik század népautói még mindig ihletőforrásul szolgálnak a huszonegyedik század robotversenyén is. Egyébként egy Trabinaut nevű szerkezet már korábban is indult – és MI és a Robot című tárlatunkon mi is kiállítottuk.

A szellemes név és a jópofa forma is hozzájárulhat a sikerhez, mert a versenyen az ügyességi és a gyorsasági fordulón szerzett pontok mellett a közönségszavazat is számít. A közönség cetlijeit robotok gyűjtik össze – majd a díjátadó után azok, akik szavaztak, tombolán nyerhetnek. A büfében pedig a Robotépítők Magyarországi Egyesülete tart kötetlen bemutatót, rajzoló robottal és hasonló finomságokkal.

A 2018. február 10-én rendezett RobonAUT profi szervezés. A Kiss Domokos tanársegéd által vezetett zsűri a helyszínen figyeli, ahogy az ügyességi pályán a kis robotok megállnak a felemelkedő drón előtt, bemennek a körfogalomba a még apróbb robotjárgányok közé, áthaladnak a mozgó hordón - vagy akár 20 másodperc alatt teljesítik a gyorsasági futamot. Igazságosan ítélkeznek.

Néha közbe kell avatkozni, mert egyik-másik versenykocsi kisodródik, ütközik, eltéved – ez majd az igazi önvezető autókkal nem fordulhat elő. Ehhez kellenek a mérnökök – és a jó mérnökökhöz az ilyen versenyek.

Idén a junior csapatok között a HUB csapat, az összesített rangsorban az ARMaRomeo csapat szerezte meg az első helyet. Gratulálunk nekik – és gratulálunk a szervezőknek is!

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság minden robotika és mesterséges intelligencia kezdeményezést támogat - és szívesen biztosít nyilvánosságot az ilyen eseményeknek. Szívesen hírt adunk minden, a jövőt befolyásoló munkáról – és ebben a játékban érezhetően nagyon sok munkája volt szervezőknek és versenyzőknek egyaránt.


KG

Gyönyörű képgaléria a versenyről ITT.