Emléktáblát kapott Nemes Tihamér

Emléktáblát kapott a magyar informatika úttörője, az őskibernetikus polihisztor, Nemes Tihamér. Az ünnepélyes avatásra március 28-án került sor Békéscsabán, a BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma udvarán.

A megjelenteket Vlcskó Pál, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese köszöntötte. Elmondása szerint a pályaválasztók érdeklődése kiemelkedően nagy a szakgimnázium iránt, amely közel 30 éves intézmény, de csak most, múlt szeptemberben vette fel Nemes Tihamér nevét. Az iskola már az ipar 4.0-ra készül, ezért is fontos, hogy gépészeti és informatikai ismereteket egyaránt magas szinten oktatnak. Lego robotika versenyt tartanak – és rendszeresen részt vesznek a Nemes Tihamér versenyen.

Nemes Tihamér alkotó, kreatív szellemében készülnek a jövő kihívásaira. Herczeg Tamás, Békéscsaba megyei jogú város tanácsnoka szintén a nagy túljelentkezést és az iskolában folyó példás közösségi életet emelte ki köszöntőjében.

Maczik Mihály, a gimnázium igazgatója házigazdaként köszöntötte a résztvevőket – és felolvasta az alapító igazgató, Gyulafalvi Ernő levelét, aki egy kis sci-fi keretében mutatta be, milyen lesz a világ 25 év múlva. A „Gépészeti” a 4. ipari forradalom nyertese lesz, s az okosotthonok és a teljes automatizáció megelőlegezőjeként Nemes Tihamér a legméltóbb név az iskola számára – hiszen ő volt az, aki már Norbert Wiener híres tanulmányának megjelenése előtt is kibernetikai kérdésekkel foglalkozott.

Ezt hangsúlyozta Nemes Balázs is, a Debreceni Egyetem Szervtranszplantációs Tanszék vezetője, aki Nemes Tihamér családja nevében köszönte meg a megemlékezést. Beszédében betekintést kaphattunk Nemes Tihamér életébe. Korát megelőző munkái a színes televíziózástól a szintetizátor előképének a megalkotásáig terjedtek – sőt! a sakkfeladvány megoldó géptől a „birodalmi lépegető” őséig sorolható a szárnyaló képzeletű tudós munkássága. Watt feltalálta a gőzgépet, hogy a munka fáradalmaitól mentesítsen minket, Neumann és kortársai a modern számítógépet alkották meg, hogy a gondolkozás feladatát megkönnyítsék, Nemes Tihamér pedig a sakkozás automatizálásával a szórakozás terheitől kímélt meg minket – idézte magát a sziporkázó humorú feltalálót.

Zsakó László, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) tehetséggondozásért felelős alelnöke, az ELTE IK tanszékvezetője beszédében a diákokat szólította meg, hiszen ők az oktatás főszereplői. Véleménye szerint Nemes Tihamér neve és emléktáblája a legjobb helyre kerül, hiszen a gépészek lassan informatikussá válnak – s ennek a folyamatnak egy fontos intézménye lehet a szakgimnázium.

Zsakó László

Zsakó László, aki a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny versenybizottságának elnöke, a kezdetektől, 1985-től vesz részt a verseny szervezésében.

Felidézte az alapítás körülményeit: 1979 decemberében jelentek meg az első ABC-80 személyi számítógépek az ELTE-n (és az országban), 1984-ben pedig már programozási versenyt kezdeményeztek, a világon másodikként – Bulgária után.

A versenyt a tehetséggondozást kiemelt feladatának tekintő NJSZT szervezi, Nemes Tihamér nevét pedig Kovács Győző, az NJSZT akkori főtitkára javasolta, aki még személyesen ismerte a nagyszerű tudóst.

A BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnázium kiemelkedő oktatási munkát végző intézmény, amely sikeres ECDL vizsgaközpontként is működik.

Pedagógiai programja szerint minden tanulója számára kötelezővé teszi az ECDL-ben való részvételt (reméljük, hogy a rendésznek tanulók az IT biztonság modulunkhoz is kedvet kapnak).

Az NJSZT-vel tehát a digitális írástudás, a tehetséggondozás – és most már a múlt értékeinek megőrzése: Nemes Tihamér emlékének ápolása is összeköti az iskolát.

KG

 

Nemes Tihamér emléktáblájának ünnepélyes avatása
Zsakó László, az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke
dr. Nemes Balázs Nemes Tihamér egyik szatirikus művével
Emléktáblát kapott Nemes Tihamér
Maczik Mihály köszöntője
A szakgimnázium sikeres ECDL vizsgaközpont