A digitális világ GPS-e

50 éve került fel a térképre az NJSZT


A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) nemcsak tisztújítást tartott november 5-én, de 50 éves jubileumát is megünnepelte „családi és baráti körben”. A Gellért szállóban tartott gálavacsora résztvevőit Alföldi István, a Társaság ügyvezető igazgatója köszöntötte.

Nemcsak a jelenlévőket – köztük régi vezetőket, díjazottakat, szakmai munkatársakat – üdvözölte, de azokról is megemlékezett, akik már nem lehetnek köztünk. „Addig élsz, amíg emlékeznek rád.” – hangsúlyozta. Az emlékek megőrzését az is szolgálja, hogy jövő kedden, november 13-án Budapesten, a Zipernowsky Házban megnyitjuk NJSZT50 kiállításunkat, melyben Tarján Rezsőtől kezdve a Társaság számos nagy alakját megidézzük.

A múlt értékeinek megőrzése kiemelkedően fontos a Társaság számára, melyet az NJSZT világszínvonalú állandó kiállítása is bizonyít. A jelenhez való alkalmazkodás, így a digitális esélyegyenlőség eszménye és a digitális kompetenciák terjesztése – és a jövő befolyásolása, a tehetséggondozás és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos, egyre erőteljesebb tevékenységek egyaránt meghatározóak a Társaságnak.

Dolgunk tehát van bőven az új 50 évben, de legyen időnk örülni is egymásnak – összegezte Alföldi István, aki azért hozzátette a közönségnek: „Nincs születésnap hosszú beszéd nélkül”.

És ajándék nélkül sem. A díszvacsora meghívottjai számára Alföldi István a Társaság történetéről szóló, exkluzív kiadványt és a nagy magyar informatikusokról szóló DVD-t adott át meglepetésként. (Ezek anyagát a későbbiekben a weben hozzáférhetővé tesszük.)

A Társaság leköszönő elnöke, Friedler Ferenc az eddigi hagyományok fontosságára, a Társaság szerteágazó hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerére, a Társaság ügyvezető igazgatója által megalapozott, stabil helyzetére hívta fel a figyelmet. „Köszönöm a lehetőséget, hogy hat évig lehettem az elnöke ennek a kiváló szervezetnek” – mondta. Nemcsak képletesen, de szó szerint is átadta a stafétát Dr. Beck Györgynek, az NJSZT aznap megválasztott, új elnökének.

Nagyon szép 50 év áll a Társaság mögött” – kezdte Beck György a köszöntőjét. A számos nemzetközi vállalat és hazai informatikai szervezet vezetőjeként ismert szakember 1978-ban lett az NJSZT tagja, akkor végzett a Szegedi Egyetemen, az első főnöke pedig Havass Miklós volt, aki jelenleg a Neumann Társaság egyik tiszteletbeli elnöke. Beck György felidézte, hogy a Társaság mind a fiatalok, mind az idősebbek számára meghatározó volt már akkor is.

Egy különös élménye is az NJSZT-hez fűződik: 1984 táján lehetőséget kapott, hogy előadást tartson Havannában. A szépséghiba az volt, hogy a konferencia nyelve az eszperantó volt.

Valószínűleg nem én lettem a legjobb előadó, s amikor 1997-ben első komolyabb díjam, a Neumann-díjat megkaptam, azt sem az eszperantó nyelvért ítélték oda. Sokkal inkább azért, hogy a Digitalt megnyertem, hogy szoftverfejlesztés nemcsak Amerikában, de Magyarországon történhet.

Beck György szerint az NJSZT az informatikai kultúra terjesztésének letéteményese hazánkban. Hatalmas feladat és kihívás a vezetése, mert méltónak kell lennünk Neumann életművéhez és a korábbi vezetőkhöz, akik a szakma abszolút meghatározói voltak. Napjainkban az informatika és távközlés óriási fejlődése, a digitalizáció olyan változásokat hoz, hogy a Neumann alapvető tevékenységére: az ismeretterjesztésre és iránymutatásra óriási szükség van és az ebben kifejtett tevékenység ezt alá is támasztja – emelte ki az új elnök.

Jellemzése szerint a Neumann Társaság a digitalizált világ GPS-e. Igazodási pont – ha valaki úgy érzi, eltévedt, hozzánk fordulhat.

Az ünnepi est folyamán a régi és az új elnök, Friedler Ferenc és Beck György közösen adták át a Társaság köszönő oklevelét régi, vezető munkatársainknak:

Bakonyi Péter, Dömölki Bálint, Havass Miklós, Sima Dezső, Vámos Tibor tiszteletbeli elnökök és Péceli Gábor korábbi elnök több évtizedes munkájával hozzájárult a Társaság eredményes működéséhez. Bari Ferenc, Bőgel György, Gyenizse Pál, Nagy Miklós, Zsakó László pedig a 2015-2018 időszakban alelnökként dolgoztak a Társaságért.
 

Képünkön balról jobbra: Friedler Ferenc, Beck György, Gyenizse Pál, Bakonyi Péter, Bőgel György, Bari Ferenc, Péceli Gábor, Zsakó László, Dömölki Bálint, Havass Miklós, Sima Dezső, Alföldi István

Ajándékok, kiosztásra várva
Beck György és Bőgel György az NJSZT50 díszvacsorán
Prószéky Gábor, Alföldi István, Obádovics J. Gyula, Inzelt Péter és Friedler Fer
Beck György elnök és Havass Miklós tiszteletbeli elnök az NJSZT50 díszvacsorán
Az NJSZT munkatársai az NJSZT50 díszvacsorán
Alföldi István köszöntője az NJSZT50 díszvacsorán
Sima Dezső, Tóth Istvánné és Dömölki Bálint az NJSZT50 díszvacsorán
NJSZT50 díszvacsora
A kibernetika élő klasszikusai: Németh Pál és Szelezsán János
Sántáné-Tóth Edit, Obádovics J. Gyula és Havas Iván
NJSZT50 díszvacsora
Kulcsszavak: