Szekszárdi szemle: tehetséges tinédzserek

Szekszárd ismét a legkreatívabb kamaszinformatikusok fővárosává vált két napra: március 21-én és 22-én rendezték meg a 15. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjét az I. Béla Gimnáziumban. Ez a verseny a kezdetektől a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kiemelt anyagi és szakmai támogatásával zajlik, tehetséggondozási programunk szerves része.

A megnyitón Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is megköszönte a szervezők munkáját, a versenyzőket és kísérőtanáraikat Hajós Éva, a gimnázium igazgatója és Brunn Györgyné, a Szekszárdi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese is köszöntötte. A zsűri elnöke az elmúlt évekhez hasonlóan Zsakó László, az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke, az ELTE IK tanszékvezető egyetemi docense volt.

A minden évben az alapító, Kovács Győző szellemében szervezett megmérettetés megnyitó ünnepségén hangsúlyos szerepet kapott az alapító előtti tisztelgés: az NJSZT jóvoltából kamarakiállítás is nyílt a gimnázium épületében, a tárlat Budapest, Szeged és Túrkeve után jutott el Kovács Győző szülővárosába – a tárlatot a kiállítás rendezője, egyben a verseny régi zsűritagja, Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa mutatta be.

Az évek óta összeszokott „kemény magból” és új szakemberekből is álló zsűri idén több mint 60 pályamunkát tekintett meg.

A verseny közösségformáló erejére jellemző, hogy van olyan zsűritag, aki közel negyedszázada látja el ezt az önkéntes tisztséget – Borsódi Donát ugyanis már a verseny jogelődjénél, a Garay versenyen is helyet foglalt a bizottságban.

A zsűriben két egykori versenyző is szerepet kapott – egyikük, Badics Alex évek óta ajándékokat is hoz a nyerteseknek. Mindenki szívesen áldozza idejét erre a versenyre, hisz kivételezett helyzet ennyi szellemes, friss munkát elsőként látni és értékelni. Egyébként „fejvadászoknak” sem utolsó lehetőség, hisz a versenyzők az első adandó alkalommal elhelyezkednek a szakmában – sőt, sokan már most is bedolgoznak egy-egy cégnél vagy saját cég alapításán törik a fejüket.

A verseny szellemiségének megfelelően az informatikai tárgyi tudás mellett a kreativitást és az előadói készségeket is nézi a zsűri az „összképhez”: amelyben nagyon fontos, hogy mennyire teszi „eladhatóvá” a diák a művét.

A szekszárdi verseny a digitális művészetekről is szól: külön kategóriában mutatkoztak be a számítógépes grafika kis mesterei - kinyomtatott műveiket a Kovács Győzőről szóló Győző győzött tárlat mellett helyezték el -, valamint a számítógépes zenék és animációk alkotói.

Számítógépes animáció kategóriában, a középiskolások között az első helyet, grafika kategóriában pedig a második helyezésért járó díjat a szekszárdi I. Béla Gimnázium tanulója, Csákvári Dávid hozta el – egyébként viszont a művész kategóriákban is nagyon sikeresen szerepeltek a vajdasági versenyzők.

Sok éve a Neumann Verseny az egyik legfontosabb találkozási pontja a hazai és a vajdasági magyar és szerb anyanyelvű diákoknak – reméljük, hogy a jövő évi döntő előtt hasonlóan sikeres válogatót sikerül tartani Erdélyben is, mint idén a Vajdaságban. És minden szomszédos ország számára adott a lehetőség…

Izgalmas, akár múzeumi területen is jól használható programmal aratott az alkalmazói programok között a debreceni Szakál Vince Abosa: műve a kiterjesztett valóság (AR) révén elevenítette meg egy könyv lapjait.

A számítógéppel támogatott tervezés kategóriában, általános iskolások között Király Ella amerikai álomháza kápráztatta el a zsűrit és a versenyt helyben és online követő közönséget. A középsulis mezőnyben szokás szerint remekeltek a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai, az egyik csapatuk egy retro játék lemezkamiont is megépített a tervek alapján. Kísérőtanáruk, Tóth Béla külön is tapsot kapott, mint az NJSZT múlt évi Tarján-emlékérmese.

Meglepetésre az első helyet mégsem Tóth tanár úr valamelyik neveltje söpörte be: Deissinger Dániel és Jakus Gergely – Műszaki Iskola Ada – Vibrációs gépének aprólékos terveitől kollektíve elállt a zsűri lélegzete, főleg akkor, amikor hátrafordulva, a terem végében meglátták a méretes masinát, melyet Szerbiából, fuvarozó cég hozott el Szekszárdra, a prezentációhoz szükséges vödör kukoricával együtt.

A legnagyobb izgalmat idén is a játékprogram kategória váltotta ki – no meg a megépített automatáké. Utóbbiak mezőnyében Vanja Miladinov robotkarja aratott: a felkészült feltaláló speciális kesztyűben mozgatta ujjait, mozdulatait pedig a robot utánozta.

Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa felhívta rá a figyelmet: megható, hogy épp március 22-én, a magyar kibernetika és robotika úttörője, Muszka Dániel halálának évfordulóján láthattuk a mai diákok értékesebbnél értékesebb robotjait. Jó érzés, hogy e jövőformáló témakörben érezhetően nagyon lelkes fiatalok versengenek – és veszik át a stafétát a régi nagyoktól.

Az egész verseny – különdíjjal is elismert – abszolút győztese Kovács Marcell lett a Szent László Katolikus Gimnáziumból. Az általa készített Hungarian Highway játékprogram remekül játszható, profi munka, tartalmilag pedig fergeteges társadalomkritika, melyet stand up comedy sztárokat megszégyenítő humorral mutatott be a versenyző.

A magyar országúton egy Ladával pöföghetünk végig, cammogó rotációs kapákat és mindenféle útfelújításokat kerülgetve. A tréfás kis alkotás kapcsán a versenyzővel beszélgettünk (lásd ITT).

A díjátadón Zsakó László zsűrielnök összegezésében kiemelte, hogy a színvonalas termékeken túl nagyon színvonalas előadások is elhangzottak, szinte színészi teljesítménnyel. „Nagyon pozitív volt, amikor a diákok megköszönték tanáraiknak a velük való foglalkozást, különösen kiemelném a Mike tanár úrról elnevezett játékot” – mondta Zsakó tanár úr, utalva Szajbély Sámuel szegedi tanuló második helyezést elért logikai játékára, melyet tanáráról,  Mike Jánosról nevezett el MIKE-nek.

Az NJSZT is köszönetet mondott mindazoknak, akik szövetségesei a tehetséggondozásban: a verseny kísérőtanárait, szervezőit és zsűritagjait díszvacsorán látta vendégül a Mészáros Borházban.

Részletes eredmények:
http://www.ibela.hu/neumann/files/u1/Donto_toplista_V__geredm__ny.pdf
 

Ács Rezső polgármester a Kovács Győző díszpolgár életét bemutató kiállítás terül
Képes Gábor megnyitója a Győző győzött kiállításban
Pókrobotot bemutató versenyző a Neumann Versenyen
Díjkiosztó
Zsakó László, a zsűri elnöke