DACHU-műhelykonferencia az NJSZT támogatásával

2017. június 19-én az ELTE IK T@T Kuckója adott helyet a Bebras kezdeményezéshez kapcsolódó DACHU találkozónak és műhelymunkának, melynek lebonyolítását az NJSZT Közoktatási Szakosztálya támogatta.

A 2011 óta Magyarországon is megrendezett HÓDítsd meg a biteket! verseny egy nemzetközi kezdeményezés magyar megvalósulása. A megmérettetés kérdéseinek kidolgozása hosszú és összetett folyamat:

Első lépésben minden ország beküld általa előkészített feladatokat. Ezeket Magyarországon az ELTE IK tanárszakos hallgatói, valamint a HÓD-szervezők készítik el.

Ezután egy nemzetközi műhelykonferencia keretében kiválasztásra és átdolgozásra kerülnek a legalkalmasabb feladatok. Így születik meg a "használható" feladatok bázisa.

Magyarország a német anyanyelvű országokkal (DACH-Länder: Németország, Ausztria és Svájc) egy második műhelykonferencia keretében kiválasztja a következő évi feladatokat. A kiválasztás során azt is egyeztetik, melyik feladatnál mit kell módosítani a nyelvi átültetésen kívül, milyen képek, ábrák, kiegészítések és módosítások szükségesek és kinek milyen feladatai vannak ezzel kapcsolatban.

Ezt a műhelykonferenciát szervezhette idén, 2017. június 19-én Magyarország az NJSZT Közoktatási Szakosztályának támogatásával.

A műhelymunka reggel 8-tól du. 6-ig tartott, és kemény iramot diktálva igen sikeresen zárult, a külföldi résztvevők pozitív visszajelzéseivel.

A következő lépés az informatika megHÓDítása felé, hogy a német nyelvű országokkal átdolgozzuk a feladatokat – melyeket azután több ország is átvesz –, majd ezeket magyar nyelvre és sajátosságokra átültessük és a novemberi megmérettetésre a rendszerbe rögzítsük.

Pluhár Zsuzsa