EuroSPI'2016 beszámoló (European Systems, Software & Service Process Improvement and Innovation Conference)

Szeptemberben került sor a EuroSPI'2016 (European Systems, Software & Service Process Improvement and Innovation Conference) konferenciára, amelynek a Grazi Műszaki Egyetem adott otthont.

Az első napon három élénk érdeklődéssel kisért workshop került megrendezésre. Az egyik téma a szoftverek funkcionális biztonsági (functional safety) és kiber biztonsági (cybersecurity) követelményeknek történő megfeleltetése volt az autóiparban és az orvosi műszeriparban. Egy másik érdekes workshop a szoftverfolyamat javítás játékosításának megközelítéseivel foglalkozott. A harmadik téma a szoftverfejlesztési folyamatok egyik alapvető követelményének, a nyomon követhetőségnek (traceability) legújabb technológiák segítségével történő automatizált megvalósíthatóságáról szólt. Ez utóbbi workshopnak volt keynote előadója a Szoftverminőség Menedzselés Szakosztály elnöke. A preziben készült előadás pdf változata a szakosztály web oldalán érhető el.

A rendkívül sikeres workshopok után került sor a konferencia kb. 50 előadására, valamint 5 plenáris keynote előadásra. (http://2016.eurospi.net)

A konferencia fogadását a grazi Meran Palotában tartották, amelyben ma a Gráci Zeneakadémia (KUG) működik. A konferenciának tartott külön koncerten többek között Liszt rapszódiákat hallhattunk az akadémia nagyra becsült magyar hallgatói egyikének lélegzetelállító tolmácsolásában. A EuroSPI következő konferenciája 2017. szeptember 5-8 között az Osztravai Műszaki Egyetemen kerül megrendezésre, amelyben a Szoftverminőség Menedzselés Szakosztály a hagyományoknak megfelelően vezető szerepet vállal.