Történet

A területi szervezet 1977. december 15-én alakult meg, 78 fő részvételével.

A szervezet jelenlegi arculatát elsősorban a robotika határozza meg, az ezzel kapcsolatos tehetséggondozásban, tudományos népszerűsítésben érnek el kiemelkedő eredményeket. 2015-ben megrendezték a Magyar Ifjúsági Robot Kupát (a MIRK) a Nyíregyházi Egyetemen, mintegy 200 fő részvételével. A MIRK országos verseny 2016-ban is Nyíregyházán került megrendezésre.

2015

2015-ben és 2016-ban is robotintelligencia szakkört működtetnek. 2015 folyamán számos tudományos népszerűsítő előadást tartottak (NAO robot bemutató Mátészalkán, a gépészeti szakközépiskola nyílt napján, Robotolimpia – robotfoci bemutató Hajdúböszörményben, Innovációs lehetőségek a matematika és informatika oktatásban az NXT Mindstorms és NEO robotok bevonásával, a Nyíregyházi Főiskola Matematikai és Informatikai Intézetében). Az Eurobotics Week nemzetközi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan Robot Labor Túrát, EuRobotika Hét rendezvényt tartottak, amelyet nemcsak helyben, de online is nyomon lehetett követni.

2016-

Szabolcs-Szatmár-Beteg megye sok év munkájával a robotikai tehetséggondozás egyik zászlóvivőjeként lett ismert. A Magyar Ifjúsági Robot Kupa évek óta a robotika fontos oktatási eseménye, az NJSZT támogatásával. Az NJSZT által felkarolt tehetségek külföldön is – 2016-ban az angliai CoSpace versenyen és a lipcsei RoboCupJunioron – számot adhatnak tudásukról.

A "világlátott robotok" kalandjairól, azaz a lipcsei versenyről az NJSZT.hu is beszámolt. Örömteli, hogy Nyíregyháza szakemberei a tehetséggondozás mellett – a robotika tanulása iránti igény felkeltésére – olyan eseményeken is részt vesznek, mint a Kutatók Éjszakája és a Múzeumok Éjszakája programok.