• A jubileumi e-Hód 2020-on hazai általános- és középiskolás diákok indulhatnak: az interneten zajló versenyen a gyerekeknek a programozáshoz hasonló és informatikai készségeket igénylő feladatokat kell megoldaniuk egy rendhagyó informatika tanóra keretében. Tavaly több mint 27 ezer diák vett részt a megmérettetésen, amelynek célja, hogy megmutassa az informatika sokszínűségét és eloszlassa az azzal kapcsolatos negatív előítéleteket.

 • Megszakadt és mégsem szakadt meg egy hagyomány: bár idén nem rendeztünk kiberbiztonsági konferenciát Szegeden – az Európai Kiberbiztonsági Hónap kezdeményezés jegyében idén is igyekeztünk minél többek figyelmét felhívni az IT-biztonságra, mégpedig: az egyik legérzékenyebb korosztályét, a gyerekekét – és a tanáraikét, szüleikét.

 • Online workshop

  Date

  Az NJSZT eHétköznapok szakosztály 2020. október 22-én 16 órakor online workshopot rendez.

 • Az I. Béla Gimnázium és a Neumann Társaság versenyének döntője idén online került megrendezésre: magyarországi, vajdasági és erdélyi diákok kaptak esélyt, hogy elinduljanak a pályán: programozóként, tervezőként vagy számítógépes művészként. Nekik az online tér természetes – és a zsűri is megbirkózott a kihívással.

 • A magyar informatikatörténetben nagyot alkotó nők életrajzainak összegyűjtéséhez kérjük minden érdeklődő segítségét.

 • Drónvezérlésű pókrobot, diák által épített humanoid robot, továbbá mobilalkalmazás és játékprogram is helyet kapott a 2020-as Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntősei között. Az idén online megrendezett verseny döntőjébe idén 64 pályamű jutott be magyarországi, szerbiai, vajdasági és erdélyi diákoktól.

 • 2020. október 4-én elhunyt Tarnay Katalin, villamosmérnök, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék címzetes egyetemi tanára, a Pannon Egyetem professor emeritusa, az NJSZT főtitkárhelyettese, Kalmár-díjasa. Nyugodjon békében!

 • Online közvetítés (2020.10.08-09)

  Idén - a verseny története során először - online rendezzük meg a döntőt, melyet itt lehet ma és holnap követni:
  https://www.twitch.tv/ibelalive

 • Online megrendezve és immár angol szekcióval kiegészülve tartottuk meg konferenciánkat, melyen egy BSc hallgató és egy doktorjelölt díjat is kapott a legjobb előadásokért. Gratulálunk!

 • Date

  A Neumann Társaság A jelenből a digitális jövőbe konferenciáját online platformon tartjuk meg 2020. november 4-én 14 és 18 óra között. Az eseményre előzetes regisztrációt követően bárki díjmentesen becsatlakozhat majd az interneten keresztül, és lehetőség lesz interakciókra is a neves előadókkal. Az online konferencián kerülnek átadásra: a nagy presztízsű Neumann Professzori Díj (a BMGE-vel közösen) és a Társaság a hazai informatika kiválóságait elismerő díjai is.

 • Pályázati felhívás

  A korábbi évekhez hasonlóan a Neumann Társaság szakosztálya, a Magyar Fuzzy Társaság a lágy számítási módszerek területén nyújtott kutatási-tudományos teljesítmények elismeréseként „MFT ifjúsági díj” adományozását tervezi az idei évben is.

  A díj adományozása két kategóriában történik, felsőoktatásban tanulók (BSc, MSc), illetve PhD hallgatók számára.

 • Location

  Szeged / online

  Date

  -

  Fél évszázada szervezi Orvos-biológiai Szakosztályunk a Neumann Kollokviumot, idén decemberben a XXXIII-ra kerül sor. A kiemelt témák nagyon időszerűek: COVID-19 elleni védekezés kihívásai, telemedicina és adatfeldolgozás.

  Az absztrakt beadás határideje október 16.!

  Korai regisztráció: november 6.!

  http://neumann-kollokvium.njszt.hu/

 • Idén is várjuk a jelöléseket az IVSZ-szel és az Infotérrel közös díjra!

  Felhívás

  Az Információs Társadalomért

  A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2020. évben is közösen hirdeti meg az „Az év informatikai újságírója” díjat.

 • Location

  online

  Date

  Ebben a tanévben online szakkört tartunk azoknak, akik esélyesek a Nemes vagy az OKTV programozás  döntőjébe jutásra.

  Jelentkezés:

  Diákokat az iskolák informatika tanárai nevezhetnek, a

  nemestihamer@inf.elte.hu címre küldött elektronikus levélben.

  A levélben meg kell adni a diák nevét, iskoláját, osztályát, e-mail címét.

  Helyszín:

  Online szakkört tartunk idén a Microsoft teams alkalmazáson, amelyre a nevezett diákokat és tanárukat hívjuk meg.

 • Location

  Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campus, 3950 Sárospatak, Eötvös út 7.

  Date

  Szakosztályunk, a Baranya Megyei Területi Szervezet programja:

  Konferencia a közoktatásban tevékenykedő oktatók számára.

  Előadások:

  Digitális pedagógiában rejlő lehetőségek

  Digitális pedagógia módszertani modelljei

  Digitális oktatás helyzetképe Magyarországon

  Digitális kultúra tantárgy területeinek megjelenése a Nemzeti alaptantervben Workshop – Innovatív oktatási megoldások a Digitális kultúra tantárgyban

 • A járvány utáni helyzetet tekintették át az ECDL Alapítvány fórumai szeptemberben. A jó példák azt mutatják, hogy korszerű technikákkal ellensúlyozható a pandémia jelentette kiesés! A lehetséges új modulok kapcsán várjuk a visszajelzéseket!

 • Úgy gondoljuk, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI 2020, Nagykanizsa) megszervezése kiváló lehetőség volt arra, hogy 2023-as nagy kihívásunkra, a nemzetközi diákolimpia (IOI 2023, Szeged) szervezésére készüljünk. A nagyságrend más lesz, de számos ötlet, megoldás adaptálható. Alelnökünk és nagykanizsai házigazdánk, Erdősné dr. Németh Ágnes számos levelet, visszajelzést kapott a külföldi csapatvezetőktől, ezekből szemezgetünk.

 • Október 2-án lenne 90 éves Vasvári György, akinek innovatív és örökké tanuló és tanító egyénisége mindmáig inspirációt jelent számunkra. Az NJSZT alapító tagja, korábbi főtitkárhelyettese, Neumann-díjasa és Életműdíjasa volt, önzetlen, önkéntes munkájával haláláig segítette a Társaságot.

 • Ketten az ELTE-n, ketten pedig Cambridge-ben tanulnak tovább abból a csodálatos négyesből, akik egységesen ezüstérmet szereztek a 2020-as IOI-n, a szingapúri szervezésű, de a pandémia miatt online megrendezett nemzetközi informatikai diákolimpián. Az érdekes feladatoknak, problémáknak élnek - és ez fontosabb pénznél, ragyogásnál. Ez egy életcél.

 • A Gábor Dénes díjazottak Klubjának elnöke, Darvas Ferenc a Klub meghatározó elnökségi tagjáról, Havass Miklósról - aki 12 év után visszavonul - kért tőlem egy videóinterjút, ahogy ő nevezte: virtuális lenyomatot.