• Beszámoló

  2019-ben XXV. alkalommal rendezték meg a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferenciát, az Ericcson Magyarország Kft. és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az Oktatásban Szakosztálya szervezésében.

 • „Addig élsz, amíg emlékeznek Rád.”

  A négy éve elhunyt Vasvári Györgyre emlékezünk.

 • Szelezsán János a Forbesban

  Az ország első programozója – ezzel a címmel jelent meg komoly, ötoldalas cikk alapító tagunkról, Szelezsán Jánosról a neves Forbes magazin 2019. júniusi számában. Az ország első elektronikus számítógépén, az idén januárban 60 éves M-3-ason már programozó Szelezsán János rengeteg érdekességet mesél páratlan pályájáról Laza Bálintnak, a cikk szerzőjének.

 • A professzionális e-szolgáltatásoknak a nyújtott szolgáltatás (pl. az adóbevallás) fogalmait pontosan kell használnia.

  Ezt segítik az ontológiák, azaz fogalmi rendszerek, amelyek egyre gyakrabban beépülnek a szolgáltatás szoftverjébe.

  A kurzusok általában hétfő 17 órakor vannak, de ünnep, nyári szünet, elfoglaltságok, teremfoglalás miatt nem mindig.

 • Egy novemberi hangulatú május után végre beköszöntött a nyár – ha pedig kirándulni vagy a strandra indulunk, egy tabletet sem árt magunkkal vinni.

  Már csak azért is, mert a tudomány gyümölcsei közül egy kosárra valót szedegethetünk le, ha a Ponticulusra kattintunk.

  A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Közoktatási Szakosztályának webfolyóirata, az edutainment (szórakoztatva tanítás) jegyében szerkesztett Ponticulus Hungaricus most 2019. februártól áprilisig megjelent számait tette hozzáférhetővé mindenkinek.

 • Index-címlapos, rendkívül izgalmas interjú készült elnökünkkel, dr. Beck Györggyel. Figyelmükbe ajánljuk a remek beszélgetést!

 • Izgalmas és tartalmas négy napot töltött Budapesten Dan Shechtman, a kvázikristályok felfedezéséért 2011-ben Nobel-díjjal jutalmazott izraeli anyagtudományi professzor, akinek tevékenységét társaságunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szenátusával közösen a Neumann professzori címmel jutalmazta. Straub Ádám írása.

 • Május 27-én éves közgyűlést tartott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Beszámolónk.

 • Tóthné dr. Laufer Edit beszámolója az NJSZT keretei között működő Magyar Fuzzy Társaság sikeres rendezvényéről

 • Az NJSZT részvételével teljesen új, nemzetközi rendszer született a robotokkal és intelligens rendszerekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztése érdekében. E jövőt befolyásoló képzések első, hazai pilotjára Szombathelyen került sor májusban. A résztvevők nagyon élvezték a feladatot - és olyan izgalmas témákban mélyedtek el, melyek nemcsak ellenállhatatlanul érdekesek, de komoly helyzeti előnyt jelentenek a későbbi boldogulásban.

 • Alelnökünk a HTE rangos elismerését kapta meg. Gratulálunk!

 • Location

  BME I épület, 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 2.

  Date

  -

  A Digitális Jólét Nonprofit Kft. szervezeti egységeként működő Digitális Pedagógiai Módszertani Központ 2019. június 7–8. között rendezi meg a DOKK 2019 fantázianevű Digitális Oktatási Konferenciát és Kiállítást.

  A rendezvény két napja alatt előadások, szekciók és módszertani műhelyek keretében tájékozódhatnak az oktatás digitalizációjával kapcsolatos innovatív pedagógiai és/vagy technológiai megoldásokról, a magyarországi, illetve a nemzetközi jó gyakorlatokról.

 • Idén Dan Shechtman, a kvázikristályok felfedezéséért 2011-ben Nobel-díjjal jutalmazott izraeli professzor tevékenységét ismerte el Neumann professzori címmel a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa.

 • Utolsó állomásához érkezett a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság fél évszázados jubileumára összeállított NJSZT50 vándorkiállításunk. A tárlatot a jubileumi év keretében, 2018-ban mutattuk be először: első helyszíne stílszerűen az NJSZT világszínvonalú Informatika Történeti Kiállítása volt – hogy kétszeresen is büszkélkedhessünk. Később Budapest és Kiskőrös következett, idén pedig Eger – de a tárlatot természetesen nem neveztük át NJSZT51-re.

 • Az NJSZT ITF május 16-án, az Óbudai Egyetemen tartott, Szoftver export – magyar sikertörténetek című rendezvényéről akaratlanul egy történelmi emlék jutott az eszembe. Az egyik múltidéző lap pár éve nyilvánosságra hozott egy diktafonos hangfelvételt: Kádár János pártvezető és munkatársai döntenek a Kossuth-díjakról. Amikor az ismert üzletember, Demján Sándor neve merül föl, a korszak politikusai őszinte elismerésüket fejezik ki, hogy egy olyan „unalmas” területen, mint a kereskedelem, egyáltalán lehet nagyot alkotni.

 • „Addig élsz, amíg emlékeznek Rád”

 • - Pluhár Zsuzsa írása -

  Rendkívül sikeres nemzetközi eseményre került sor a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakmai támogatásával: 2019. május 13-tól 17-ig rendezte meg az ELTE Informatika Kara (link: https://www.inf.elte.hu/) és az NJSZT (link: http://njszt.hu/) Közoktatási Szakosztálya a 15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop-ot.

 • Location

  4028 Debrecen, Kassai út 26., Informatikai Kar épülete

  Date

  Tisztelettel hívjuk és várjuk a tagokat az NJSZT

  Nők az Oktatás, Kutatás, Informatika Területén (NOKIT) szakosztályának 
  közgyűlésére.

  amelynek

  Időpontja:   2019. május 24. (péntek) 16. óra

  Helyszíne: DE Informatikai Kar Tanácsterme (1. emelet 130-as tárgyaló), 4028 Debrecen, Kassai út 26., Informatikai Kar épülete

  Részletes meghívó pdf-ben mellékelve.

 • Örömmel tudatjuk, hogy megújult a weboldalunk.

  A tartalmak áttöltése az elkövetkező napokban még folyamatosan zajlik, a teljes feltöltésig szíves türelmüket kérjük.

  Kérjük, ha az új oldalunkon bármilyen hibát észlel, jelezze nekünk.

  A váltás miatt megváltozik az e-mail levelezésben a felhasználónév, a jelszó, valamint a levelező-kiszolgáló is, továbbá a webmail szolgáltatási is új URL-en lesz elérhető.

 • Régen izgat az a kérdés, hogy jó-e az, hogy ha az NJSZT - vagy valamelyik szakosztálya - konferenciáján körbenézek, a hallgatók között döntően a saját korosztályunkat látom, és természetesen mindenki NJSZT-tag. Jó dolog a szakmából ismert barátokkal ilyenkor találkozni, beszélgetni. Tudom az NJSZT-nek van, volt olyan oktatási programja, amelyben a szakmai ismeretek terjesztése saját köreinkből való kilépést tesz lehetővé.