Magyar diákok sikere az INNOPOLIS Nyílt Olimpia on-line fordulóján

2016 nyarán az Informatikai Diákolimpiát (IOI) Oroszországban, Kazanyban rendezték. A két versenynap között a résztvevőknek érdekes kirándulást szerveztek Innopolisba, Oroszország legújabb high-tech városába.

Innopolis UniversityA várost 2012-ben alapították és három év alatt 5000 fős, nyüzsgő szellemű, 21. századi várossá nőtt. Az elsősorban informatikát és robotikát oktató egyetemre az innovatív technológiákban elismert tudósokat csábítottak. Az információs technológiák fejlesztésében orosz Szílicium-völgyként üzemel, nagyon fejlett infrastruktúrával rendelkezik.
Az idei évben informatikából középiskolások számára meghirdették az Innopolis Nyílt Olimpiát, melyre az IOI minden résztvevő országának képviselőjéhez eljutattak meghívót.

A verseny egy online fordulóból és - az előbbin sikeresen szereplők számára - egy Innopolisban rendezett, on-site fordulóból áll. A feladatokat Niyaz Nigamatullin és Pavel Mavrin nevével fémjelzett bizottság tűzte ki. A fiatal szakemberek a Szentpétervári Műszaki Egyetem hallgatójaként az ACM ICPC versenyének világbajnok csapatának tagjai voltak az elmúlt években. A két legnagyobb on-line programozó portál elismert versenyprogramozói (Niyaz Nigamatullin #62 codeforces, #67 topcoder, Pavel Mavrin #61 codeforces, #70 topcoder). Pavel Mavrin 2002-ben ezüstérmes volt az IOI-n, 2014-től ISC (IOI feladatkitűző bizottság) tagja, így nagy rutinnal rendelkezik a középiskolások számára kitűzött versenyprogramozás feladatokban is.

Az olimpiai válogatóversenyre és az olimpiára való felkészülés keretében a magyar diákok év közben különböző on-line versenyeken és felkészítőkön is részt vesznek. Ezzel tudják mérni, hogy hol tartanak a felkészülési folyamatban és új inspirációt is kapnak a további munkához. Az elmúlt évek olimpiai válogatóversenyein részt vevő diákoknak egy zárt Facebook csoportban rendszeresen felhívom a figyelmét ezekre a versenyzési lehetőségekre, módot adva arra is, hogy a feladatokat és azok megoldásait megvitassák. Így jutott a magyar diákok tudomására az Innopolis Egyetem által meghirdetett verseny.

Az Innopolis Nyílt Olimpia on-line fordulóján - 2016. december 18-án, vasárnap, közép-európai idő szerint reggel 8-tól délután 1-ig - a világ minden tájáról több mint ezer résztvevő vett részt. Öt óra alatt öt versenyfeladattal kellett megbirkózniuk. A megoldott feladatokat - a diákolimpiákhoz hasonló módon - az értékelő rendszer azonnal kiértékelte és visszajelzést adott a sikeres/sikertelen beküldésről.

A feladatok szövegezése az Innopolis Egyetemhez és a versenyhez kötődött. Az első, bemelegítő feladat a jól ismert „Kő-papír-olló” játék három résztvevős változatának, két robot elleni nyerő stratégia lekódolása volt. A második feladatban egy 3 000 000 karakter hosszú DNS-szekvencia szöveges feldolgozását kellett elvégezni. A harmadik feladatban titkos folyadékkal töltött kannák maximális folyadékszintjét lehetett - a teljes, minden részfeladatot teljesítő megoldáshoz - a dinamikus programozás elvével meghatározni. A negyedik feladat egy hatalmas esküvői tortáról szólt, amit a matematikus vendégeknek kellett kiosztani. A megoldásban arra kellett konstrukciót adni, hogyan vágják fel a tortát, hogy mindenki ehessen belőle az előre megadott matematikai megszorításoknak megfelelően. Az ötödik feladat ad hoc feladat - az olimpiákon is szokásos módon, nem egy paradigmához kötődve – a homokórákról szólt, melyben ügyesen kellett szétválogatni az egyes eseteket. Az öt feladat jól összeállított feladatsornak bizonyult, amiben olyan feladatok szerepeltek, amikben kreatívan kellett használni az olimpiai felkészülés során megtanult algoritmusokat.

Az on-line versenyen maximális, 500 pontot ért el 45 versenyző, köztük három magyar középiskolás: Busa Máté (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Molnár-Sáska Zoltán (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Noszály Áron (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen). Négy feladatot teljesen és egyet részben oldott meg Nagy Nándor (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), így a második legjobb csoportban, 466 ponttal végzett az on-line fordulón.

A február 25-én Innopolisban rendezendő on-site fordulóban való részvételre – az összesen negyven nemzetközi meghívottal együtt - ők négyen kaptak lehetőséget. A fiúknak és kísérőjüknek a versennyel kapcsolatos kinti költségeit az ottani egyetem állja, nekik a Kazanyig tartó utazást kell megszervezni és finanszírozni. Ehhez keresünk számukra szponzorokat.

Mivel a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kiemelten fontosnak tartja a tehetséggondozást, az NJSZT máris jelezte, hogy hozzájárul a költségekhez.

Erdősné Németh Ágnes beszámolója nyomán

Az egyetem honlapja: https://university.innopolis.ru/en/
Innopolis Open Olympiad honlapja: https://olymp.innopolis.ru/en/ooui/16-17/
Nemzetközi résztvevők eredménye: https://pcms.university.innopolis.ru/results/innopolis/2016-2017/open-elimination-20161218-int.html