Az ECDL

A program

Az ECDL (European Computer Driving Licence – a digitális írástudás európai tanúsítványa; Európán kívül ICDL – International Computer Driving Licence) az informatikai írástudás nemzetközileg egységes tanúsítványa. A program nemzetközi irányítását az ECDL Alapítvány végzi, amelyet a CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) hozott létre 1996-ban.

Az ECDL és ICDL elnevezések és logóik a European Computer Driving Licence Foundation Limited – ECDL-F (a továbbiakban "ECDL Alapítvány") védjegye.

Az ECDL Program részei

 • az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (azon belül: ECDL Standard és ECDL Base) neve, tartalma és továbbfejlesztése
 • angol nyelvű európai vizsgafeladat-gyűjtemény (MQTB)
 • magyar nyelvű vizsgafeladat-gyűjtemény (mindenkori hivatalos ECDL vizsgapéldatár)
 • az ECDL minőségbiztosítási kézikönyv
 • az ECDL vizsgák céljára számítógépes és automatizált eljárások a nyilvántartáshoz
 • az 1996. február 1-je óta, a CEPIS User Skills/ECDL célú munkacsoportban történő egyéb fejlesztések és bővítések

Termékfelsorolás

 • európai vizsgafeladat-gyűjtemény - MQTB
 • hivatalos magyar nyelvű ECDL vizsgapéldatár (mindenkori hivatalos ECDL vizsgapéldatár)
 • Követelményrendszer (Syllabus), amely tartalmazza a modulok követelményeinek leírását: Számítógépes alapismeretek, Online alapismeretek, Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Adatbázis-kezelés, Prezentáció, Képszerkesztés, Webszerkesztés, IT biztonság, E-hitelesség/e-aláírás, Képernyőolvasás és karakterfelismerés (OCR és Screenreader), CAD, IKT pedagógusoknak, Advanced modulok (Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Adatbázis-kezelés, Prezentáció), Közösségi média
 • online adminisztrációs rendszer, minden vizsgaközpont számára egységesen, kötelezően előírt használattal
 • ECDL e-vizsgakártya
 • ECDL e-bizonyítvány és papír alapú bizonyítvány
 • minden védjegy és logó

Az ECDL egységes nemzetközi szabályok alapján működő moduláris vizsgarendszer, amelynek bevezetésével, terjesztésével, minőségbiztosításával és teljes körű ellenőrzésével kapcsolatos valamennyi jog Magyarországon a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot (továbbiakban: NJSZT ECDL Iroda) illeti. A vizsgáztatás az NJSZT által akkreditált ECDL vizsgaközpontokban történik. A vizsgaközpontok akkreditációját az NJSZT által felkért szakértőkből álló Minősítő Bizottság szakvéleménye alapján az Akkreditációs Bizottság végzi.

ECDL vizsgaközpont (oktatási központ, stb.) Magyarországon, ill. meghatározott határon túli intézményekben kizárólag az NJSZT felhatalmazása által működhet.

Az ECDL Standard bizonyítványért a vizsgázóknak 7 (4+3), az ECDL Base bizonyítvány megszerzéséért 4 (3+1) sikeres modulvizsgát kell letenniük.

A bizonyítvány megszerzésére az első vizsgától számított 3 éven belül van lehetőség.

A közoktatási intézményekben tanuló diákok számára lehetőség van arra, hogy a modulvizsgákat 3 év helyett az első vizsga teljesítésétől számított 4 éven belül teljesítsék. Ez a lehetőség csak azon diákokra vonatkozik, akik közoktatási keretek között készülnek fel a vizsgákra, és az általános vagy középiskolai évek alatt teljesítik mind a 7 modulvizsgát.

Az ECDL rendszerbe való regisztráció és vizsgázás nincs korhatárhoz, kivéve a Közösségi média modulvizsga esetében, amely modulvizsgára csak a 13. életévüket betöltött vizsgázók jelentkezhetnek.