Futurisztikus retro-party Neumann János nyomában

Hely

Műszaki és Közlekedési Múzeum Budapest, Városligeti krt. 11.

Dátum

2011.05.27.

Mit csinál a Neumann Társaság és miért jó Neked, ha tudsz róla?

  • tudományos-szórakoztató előadások és bemutatók
  • Neumann-kiállítás tárlatvezetéssel
  • málnaszörpös-zsíroskenyeres after-party

2011. május 27-én, 15.00-24.00 óráig a Műszaki és Közlekedési Múzeumban

Futurisztikus retro-party Neumann János nyomában plakát

Program:

  • 14:3015:00 Érkezés
  • 15:00 – 15:30 Hangminták, „kütyük”, iPod – a zenekészítés és -fogyasztás demokratizálódása az információs társadalomban (Kömlődi Ferenc)

    Az 1980-as évek második felétől az informatika korábban soha nem tapasztalt mértékű és mélységű átalakulásokat generál a zenében. Egyrészt, a muzsika az 1990-es évekre a digitális művészetek zászlóshajójává vált; másrészt nemcsak a zenekészítési, hanem a fogyasztási szokások is teljesen mások, mint bő húsz esztendeje. Ma már bárkiből lehet alkotó, bármi bárhonnan hozzáférhető. De vajon nem zavaró, nem túl áttekinthetetlen ez a bőség? 

  • 15:3016:00 Robotot szeretnél? Építs egyet! (Szabó Richárd)

    Az előadás a jelenlegi robotépítési lehetőségeket mutatja be az amatőr szinttől az egyetemi kutatólaborokig a robotika.blog.hu elmúlt évi bejegyzései alapján.
     

  • 16:00 – 16:30 Legyen Ön is milliomos, kedves Számítógép! - avagy: hogyan győzött Watson, a számítógépprogram, Amerika leghíresebb műveltségi vetélkedőjén...(Szeredi Péter)

    Az IBM Watson nevű számítógépes rendszere győzött az USA egyik legnépszerűbb televíziós műveltségi vetélkedőjében, a közel 6000 adást megért Jeopardy-ban (amely a hazai "Mindent vagy semmit" vetélkedő eredeti változata). Az IBM DeepQA projektjében négyévi munkával kifejlesztett mesterséges intelligencia rendszer a két eddigi legsikeresebb Jeopardy-bajnokot győzte le a vetélkedő 2011 februári különkiadásában.
     

  • 16:3017:00 eVITA,  avagy járt-e Telenagyi Doktor Bubónál? (Hanák Péter)

Az eVITA mozaikszót az életVitelt segítő infokommunikációs Technológiák és
Alkalmazások szavak néhány kezdőbetűjéből raktuk össze. Tény és való, még csak a kezdeteknél tartunk, ám a célunk az, hogy az infokommunikációt az életvitel szolgálatába állítsuk. Hiszen sokan vannak és egyre többen leszünk, akik segítségre szorulunk…  

  • 17:00 – 17:30 Játék és DOStalgia. A játékkultúra szerepe és jelentősége a személyi számítógép sikertörténetében (Képes Gábor)

    2010-ben Űrhódító címmel a számítógépes játék történetéről és vizuális kultúrára gyakorolt hatásáról mutattunk be kiállítást. Idén június végétől a 30 éves IBM PC előtt tisztelgünk egy kiállítással. A tárgy előtt, mely gyökeresen megváltoztatta az irodai munkát, majd az otthoni időtöltést is. Játék és DOStalgia: egy előadás a számítógépes játék történetéről, s a játék szerepéről a személyi számítógép sikertörténetében. 

  • 17:3018:15 Leonar3Do: virtuális valóság mindenkinek (Rátai Dániel)

Olyan generáció van felnövekvőben, amely születésétől fogva magától értetődően használja a virtuális valóságot. Korunk személyi számítógépe kétdimenziós, ám Sci-fik tucatjai mutatnak be olyan jövőbeli háromdimenziós számítógépeket, amelyeket mindennapos otthoni használatra szántak. A jelenlegi 3D technikák azonban vagy nagyon korlátozott képességekkel bírnak, vagy nagyon sok pénzbe kerülnek. A Leonar3Do megteremtésénél az volt a cél, hogy a termék és szoftveres megoldás elérhetővé tegye a szélesebb közönség számára is a háromdimenziós személyi számítógépet. 

Utána:

  • „Egy géniusz ifjúkora” – tárlatvezetés a Neumann emlékkiállításon,
  • Budapest Retro filmvetítés,
  • eklektikus zenés after-party DJ Suefo-val (zsíros kenyér, meggymárka, sör…)
     

Belépődíj nincs, azonban a helyszín befogadóképessége miatt a részvétel létszámhoz, ezért regisztrációhoz kötött. JELENTKEZÉSI LAP

 

A Közlekedési Múzeum megközelíthető:
7-es, 173-as autóbusz (Hungária krt.), 70- (Hermina út), 72-, 74-es trolibusz (Ajtósi Dürer sor - Hermina), 1-es villamos (Ajtósi Dürer sor).

A múzeum előtt ingyenes parkolási lehetőség van.

47.514546, 19.091211