„fakenews fék!” – IT biztonság konferencia a nemzetközi kiberhónap keretében

Hely

Szent-Györgyi Albert Agora Szeged Kálvária sugárút 23.

Dátum

Az ECSM kampány keretében a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság hagyományosan megrendezi az IT-biztonság konferenciáját „fakenews fék!” címmel, a civil biztonságtudatosságtól – IT biztonság közérthetően -  a professzionális védelem kritériumáig.
A konferencia témája az NJSZT által augusztus végén kiadott IT biztonság közérthetően ingyenesen letölthető kézikönyvétől, (amely elérhető innen: http://njszt.hu/hu/webform/it-biztonsag-kozerthetoen) az információ rendszerszemléletén keresztül a digitális kor védelméig terjed kiemelve a hazai információ biztonság állami szerepvállalását.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Felkért előadók és szinopszisaik:

13:00 - 13:30 Kürti Sándor – Kürt Zrt.„Ha az építészek úgy építenének, ahogy a programozók programoznak, az első harkály romba döntené a civilizációt”

A gondolatkisérletem elemei:
a) az elméleti problémák halmaza;
b) a technológiai problémák főbb elemei;
c) a szervezeti elvárások csomagja;
és a fenti elemek egymásra hatása.

13:30 - 14:00 Rajnai Zoltán – Magyarország kiberkoordinátora: Állam vs. kiberbiztonság. Mit tehet az állam a megvalósítás érdekében

Magyarország kormánya a 2013. évi Nemzeti Kiberbiztonsági stratégia elfogadásával kinyilvánította, hogy a kiberteret a szabad és biztonságos ügyintézés környezeteként értelmezi, ezért mindent megtesz.
Az elmúlt években azonban olyan új kihívások is megjelentek a nemzetközi színtéren, amelyek megnehezítik az állami szerepvállalás teljesülését.
Az EU és hazánk is felismerve a veszélyforrásokat új stratégiai célokat jelöl ki a biztonságos Internet használat érdekében.
Az előadás áttekinti a 2013. óta eltelt időszakot, rámutat az új állami feladatokra, bemutatja az új nemzeti kiberbiztonsági stratégia néhány várható, kiemelkedő feladatát.
Kitekintést ad a hazai, kiberbiztonságot veszélyeztető trendre, a gyermekvédelem online terű védelmének fontosságára.

14:00-14:30 Solymos Ákos – Quadron Kibervédelmi Kft: Biztonságtudatossági (ön)képzés szerepe a digitális életben maradáshoz.

Manapság szinte mindent informatikai rendszerek támogatnak vagy működtetnek. Ez igaz az állami szervek rendszereitől kezdve a vállalatok termelési folyamatain át az otthoni háztartási gépekig mindenre. A cégek szerencsére egyre többet költenek biztonsági rendszerekre, de ez a támadási tendenciákat látva sajnos kevés. Az informatikai rendszerek a legritkább esetekben működnek a felhasználók nélkül. Ez szintén igaz az otthoni rendszerekre és felhasználókra is. Így ma már kijelenthető, hogy ha a felhasználók akár otthon, akár a vállalatnál nem ismerik és nem ismerik fel a fenyegetettségeket és nem tudnak határozottan reagálni azokra, akkor hamarosan biztonsági incidensek áldozatai lesznek. Ellopják az adataikat, a pénzüket, az identitásukat, céges környezetben pedig bedönthetik akár az egész vállalat működését. Előadásomban bemutatom a hatékony biztonságtudatossági kampányszervezés lépéseit, valamint az IT biztonság közérthetően című könyvet, amelyet minden felhasználó bátran használhat az internetes fenyegetettségek elleni harcban.

14:30 - 14:45 szünet

14:45 - 15:15 Vereckei Béla és Kiss Tamás (Nemzeti Kibervédelmi Intézet) közös előadása

Vereckei Béla főosztályvezető: 2018. évi Kiberhónap kampány bemutatása 

A 2018. évi kiberhónap kampány céljainak, fő témáinak, valamint magyarországi eseményeinek bemutatása.

Kiss Tamás: Fakenews a social engineering szolgálatában

Napjainkban számos pszichológiai manipulációs támadás érheti a felhasználót. A megtévesztések a legtöbb esetben valamilyen létező, vagy újonnan kreált kamuhírre épülnek. Ezek a hírek gyakran rosszindulatúnak, vagy éppen kimondottan segítőkészeknek mutatkoznak. Az előadás példákat mutat a megtévesztő hírekre, azokban rejlő kihasználásokra, valamint felismerésükben is segítséget jelenthet.

15:15 - 15:45 Gyarmati Péter –  professzor: A védelem tárgya: a digitális kor

A természeti és emberi folyamatok, dolgok irányítására, vezérlésére, befolyásolására egyszóval kormányzására irányul sokéves törekvésünk. Ez a folyamat jellemző méreteket öltött, amely egy új korszak kezdetét jelentik - ez a digitális kor. Az előadásban – amennyire a rendelkezésre álló idő engedi - áttekintjük a digitális kor legfőbb elemeit, kapcsolatait, hogy világosan lássuk, mire vonatkozik és mennyire fontos a védelme.

15:45 - 16:15 Keleti Arthur – kibertitok jövőkutató: Gumitankok és a békeszerető Ramses fáraó - Hamis hírek 3300 évvel a kiber előtt és után

Önöknek ki mondta meg gyerekkorukban, hogy amit tesznek az jó vagy rossz? Bizonyára a szüleik. Később pedig nyilván a tanáraik. Majd ezután a főnökeik vagy az uralkodóik és a politikusaik. Sőt, gyakran ők mind egyszerre. Ebbe a társadalmilag hosszú évezredeken át kialakult és finomhangolt kód és norma rendszerbe érkezett meg a XXI. század elején a technológiai csoda. Az internetes tájékoztatás, a közösségi média vagy a chat szolgáltatások és a bolygó eddig egymástól kis közösségre szabdalt társadalma egy nagy csoporttá alakult. De a technológia itt nem állt meg. Csavart csavarra halmozva naponta állítja újabb kihívások elé az emberi csoportokat és az egyéneket. Ebben az előadásban azt próbáljuk majd megérteni, hogy régi vagy új problémával állunk-e szemben? A technológia hatására a biztonságra való törekvésünk és maga a bizalom természete miképpen alakul át a szemünk előtt? Igyekszünk választ találni rá, hogy ezen az egész jelenségen hol tudunk fogást találni. Van-e egyáltalán esélyünk arra, hogy definiáljuk a “fake news” fogalmát a magunk vagy a mások számára. A kiberbiztonság képes lehet-e arra, hogy segítsen feloldani a dillemáinkat? A technológia okozta problémából ismét egy újabb technológia megoldással fogunk kikeveredni?

ECSM

46.251862, 20.139733