19. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny – Kovács Győző szellemében

A Neumann János által inspirált munkákat különdíjjal ismerjük el!

Hely

I. Béla Gimnázium, Szekszárd

Dátum

2023.03.23. - 2023.03.24.

 

Versenyfelhívás

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság valamint a Szekszárdi I. Béla Gimnázium ismét meghirdeti a 2023. évi, nemzetközi rangú, az általános és középiskolások részére kiírt,

19. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt – Kovács Győző szellemében.

Neumann János
2023-ban különdíjjal ismerjük el a Neumann János előtt tisztelgő munkákat!

A verseny célja, hogy az informatikát szerető diákok számára lehetőséget biztosítson tehetségük kibontakoztatására, az általuk elkészített pályamunkák elkészítésén keresztül.

A versenyzők a következő nyolc kategóriában küldhetnek be pályaműveket (a *-gal jelöltek osztatlan kategóriák általános- és középiskolásoknak) :

1. Alkalmazói programok (oktatóprogramok, WEB alkalmazások, egyéb, valamely felhasználói probléma megoldására készített alkalmazás.)

2. Játékprogramok. (A versenyzők saját maguk által készített játékprogramjaikkal versenyezhetnek.)

3. Megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver)*

4. Számítógépes grafika*  (kép, portré, karikatúra, stb…)

5. Animáció  (Számítógéppel előállított animáció.)

6. Számítógéppel támogatott tervezés (CAD programokkal megszerkesztett tárgyak, objektumok, stb...)

Nevezési feltételek: A versenyen bárki részt vehet, (általános és középiskolás diákok, egyetemisták,) aki a döntő induló napjáig, azaz, 2023. március 23-ig a 20. életévét még nem töltötte be. A versenyre - hagyományosan - egy pályázatot több versenyző közösen is készíthet. A nevezés a verseny honlapján a https://neumannverseny.hu címen elérhető on-line felületen történik. A nevezésnek a pályamunkát bemutató max. 10 perces videót is tartalmaznia kell! Nevezési határidő: 2023. február 24. A nevezés előtt a pontos feltételek megismerése céljából olvassa el a Versenyszabályzatot!

A verseny kétfordulós. Az első forduló az előzsűri, a második forduló a döntő.

A verseny első fordulója. A beérkezett pályázatokat a rendezők előzsűrizik. Az magyarországi előzsűri tagjait iskolákból felkért, független informatika tanárok, szakemberek alkotják. A zsűrizés nyilvános. Az előzsűri 2023. március 1 - ig küld értesítést azoknak a versenyzőknek, akik a külhoni döntőkből bekerült versenyzőkkel kiegészülve a döntőbe kerülnek. A döntőbe jutott versenyzők maximális száma 80 fő.

A döntő. A 2023. március 23-24. között az Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban kerül megrendezésre. A pályázóknak (csoportos pályázat esetén maximum 2 fő) a rendező szállást biztosít, nevezési díj nincs. A pályázók itt mutatják be személyesen pályamunkáikat. A verseny döntője, a zsűri pontozása és az eredmények nyilvánosak. A verseny döntőjébe került tanulók (kategóriájuk 1-3 helyezettjei biztosan) a verseny támogatói által felajánlott értékes díjakat kapják.

A versenyt a vírushelyzettől függően, szükség esetén online is megszervezzük!

A versennyel kapcsolatos további információkat a

neumann.ibela@gmail.com e-mail címre írt levélben, illetve

http://ibela.edu.hu/neumann honlapról lehet megkapni.

A nevezés határideje: 2023. február 24. (24h).

A vajdasági és erdélyi elődöntők időpontjait a helyi szervezők határozzák meg.

Az időpontok változtatási jogát fenntartjuk!

Különdíj a Neumann Versenyen, a Neumann 120 jubileumi évben!

Mutass valami érdekeset Neumann János kapcsán!

A verseny névadója, Neumann János (világszerte közismert nevén: John von Neumann) 120 éve, az Osztrák-Magyar Monarchiában, Budapesten született. Matematikai életművével számos tudományterületre – informatika, matematika, atomfizika, játékelmélet, numerikus meteorológia – nagy hatást gyakorolt.  További információk: https://njszt.hu/hu/page/neumann-janos-eletrajza

Mivel indulhatsz?

A Neumann Verseny bármelyik kategóriájában indulhatsz egy különdíjra esélyes munkával. Ha olyan pályaművet mutatsz be, amely Neumann János életéhez, pályájához kapcsolódik, akkor esélyes lehetsz az exkluzív Neumann-különdíjra is – amellett, hogy a pályaművedet a Neumann Verseny megfelelő kategóriájában is értékeljük!

Mondunk néhány példát, de Te túl is szárnyalhatod a fantáziánkat:

  • oktatóprogram, WEB alkalmazás, amely Neumann pályáját, valamelyik kutatását vagy életének korszakát mutatja be (Magyarország, USA a korszakban)
  • számítógépes grafika vagy animáció: megfilmesített portré vagy épp a hatását bemutató alkotás: atomelmélet, meteorológia, kvantumelmélet, játékelmélet, számítógépes architektúra
  • számítógéppel támogatott tervezés, CAD programmal megszerkesztett modell a Neumann vezetésével tervezett IAS számítógépről vagy más Neumann architektúrát követő komputerről
  • játékprogram a Neumann által leírt sejtautomaták világából vagy más játékelméleti eredmény szemléltetésére

Mit nyerhetsz?

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság különdíjjal, divatos elektronikus eszközzel ismeri el a legjobb Neumann János vonatkozású pályaművet. S több jó pályázat beküldőjét is a jubileumi évben megjelenő kiadványokkal jutalmazzuk. 

Figyelmedbe ajánljuk ezt a pályázatot is: Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Szekszárd, 2022. december 13.

Szalay Imre, ügyvezető igazgató, NJSzT   

Dr. Zsakó László, a zsűri elnöke

Hajós Éva, a gimnázium igazgatója

 

 

Csatolmány Size
A Neumann Verseny szabályzata 215.1 KB
A döntő programja 420.19 KB