Idén WRO helyett Edu Robotics Cup!

Dátum

2020.11.16. - 2020.12.18.

Az Edutus Egyetem, mint a World Robot Olympiad™ hivatalos magyarországi szervezője a koronavírus-járványra való tekintettel úgy döntött, hogy idén a már hagyományossá vált lego robotépítési és -programozási verseny nemzeti döntője helyett megrendezi az Edu Robotics Cupot, ezzel is összetartva a hazai WRO® közösséget és fenntartva az MTMI tárgyak iránt érdeklődők motivációját.

Az Edu Robotics Cup (ERC) új, életkortól független, online megrendezendő innovációs projekt- és robotprogramozási challengekből álló verseny, amelyen a programozási ismeretek bemutatása mellett a kreativitás és az újító ötletek is jelentős szerepet kapnak. A WRO®-n megszokott korosztályi besorolás kibővítésre került, így a 25 év felettiek is indulhatnak a versenyen, továbbá egyedül is megmérettetheti magát, aki elég bátor hozzá. A csapattagok maximális létszáma azonban továbbra is 3 fő.

Az Edu Robotics Cup verseny két részből tevődik össze: egy programozói (Engineer Challenge) és egy projektversenyből (Project Challenge). A versenyzőknek nem kötelező mind a két versenyrészen részt venni, maguk dönthetik el, hogy a projektmunkában vagy a programozói kihívásban, esetleg mindkettőben szeretnék megmérettetni magukat. 

Project Challenge szabályai 2020. november 16-án egy ünnepélyes online megnyitó keretein belül kerülnek kihirdetésre. A projekt a #maradjotthon témakört öleli fel. A kihívásban a Lego Mindstorms EV3 szettet, az abból épített robotot, valamint bármilyen, a háztartásban megtalálható eszközt szükséges felhasználni. A cél a minél kreatívabb megoldás, melyet videóra kell venni, és legkésőbb november 29-ig eljuttatni a szervezők felé. A zsűrik által értékelt eredmények december 3-án válnak mindenki számára elérhetővé.

A verseny programozói része, az Engineer Challenge szabályai december 10-én kerülnek meghirdetésre, melyben a jelentkezők megtudják, hogy a robotnak pontosan milyen feladatot kell teljesíteni. Ehhez minden versenyző kap egy A1 méretű, előre legyártott versenypályát, valamint egy listát arról, hogy melyek azok a háztartásban (pl.: cipő, könyv) is megtalálható eszközök, amelyekre szükségük lesz a pálya szabályszerű használatához. A csapatnak a menetkört videóra kell venni és a szervezők felé eljuttatni legkésőbb december 13-ig.

Záróceremóniára 2020. december 18-án kerül sor, ahol nyilvánosságra kerülnek az eredmények és kiderül az is, hogy kik bizonyultak a legjobbaknak.

Az Edutus Egyetem várja minden olyan magyar állampolgár jelentkezését, aki egyénileg vagy csapatban szeretné megmérettetni magát és ismeri, vagy szeretné megismerni a Lego Mindstorms EV3 programozási felületét, szívesen épít lego elemekből robot konstrukciókat, szeret problémákat megoldani és kreatívan gondolkodni.

Versenykiírás és további információ: https://wro.hu/edu-robotics-cup/