Ebben a tanévben is újrázott az ingyenes ECDL program Óbudán

Már több mint 10 éve támogatja a III. kerületi Önkormányzat a diákok számára az ECDL bizonyítvány megszerzését.

Az idén is megszavazta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületben élő diákok ingyenes ECDL bizonyítványához jutásának költségeit.

A vizsgákat a diákok a KSZKI (Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Költségvetési Szerveket Kiszolgáló Intézménye) ECDL vizsgaközpontjában tehetik le. A vizsgaközpont immár 18. éve elhivatottan támogatja az iskolák tanárait abban is, hogy sikeresen felkészítsék a gyerekeket az ECDL megmérettetésre, így 2009 óta több mint 4500 tanuló regisztrált a rendszerben, és 3800 szerzett ECDL bizonyítványt.

Óbudai diákok az ECDL-tanfolyamon
Öten a 4500-ból... Fotó: KSZKI

Az önkormányzati diák ECDL program rövid leírása

Az érdeklődő gyerekek iskolától és természetesen pedagógustól függően hatodik vagy hetedik, gimnáziumban pedig főleg kilencedik osztályos korukban regisztrálnak a programra. A jelentkezéshez a tanulónak és a szülőjének vagy gondviselőjének aláírásával el kell fogadnia a részvétel feltételeit, amelyek legfontosabb kitétele, hogy sikeresen kell teljesítenie az ECDL BASE bizonyítvány megszerzéséhez szükséges négy vizsgát.

Óbudai diákok az ECDL-tanfolyamon
Fotó: KSZKI

Az előző években az Önkormányzat a regisztrációs díjat a KSZKI-n keresztül előre finanszírozta támogatásként, és amennyiben a tanuló nem tett eleget vállalásának, a szülők kötelesek voltak visszafizetni a regisztrációs díjat. Most már viszont előre kell kifizetni a regisztrációs díjat, és négy sikeres vizsga esetén az Önkormányzat a KSZKI-n keresztül visszatéríti a befizetett összeget.

A program indulásától fogva 2-300 fő között mozog az egy tanévben regisztrált diákok száma - mondja el Szikora Pál, a vizsgaközpont vezetője, és hozzáteszi: Sajnos még mindig akadnak olyan iskolák, amelyek nem élnek ezzel a lehetőséggel. Ennek oka minden esetben a megbízható szakember, felkészítő tanár hiánya. Pedig folyamatosan sok pozitív visszajelzést kaptunk az iskoláktól és szülőktől egyaránt. Több intézményben már elvárás a szülők részéről, hogy gyermekük részt vegyen a diák ECDL programban. 

Vonzáskörzetünket sikerült Óbudán túlra is kiterjeszteni, rendszeresen itt vizsgáznak más kerületek diákjai, budakalászi, pomázi, csolnoki tanulók is.

A vizsgák szervezésén és lebonyolításán túl, jó szakmai kapcsolatot alakítottunk ki az iskolákkal, felkészítő tanárokkal, igyekszünk segíteni munkájukat. A kedvező vélemények részben a program tartalmára, részben a vizsgák körülményeire, lebonyolítására vonatkoznak. Sokan hasznosnak találják, hogy a tanulók 13-14 évesen találkoznak az iskolai számonkéréstől eltérő, valós vizsgakörülményekkel.

Felkészítő tanárok Óbudán
Felkészítő tanárok megbeszélése. Fotó: KSZKI

Mindezek mellett az elmúlt 10 évben kialakult egy különleges, a korosztály életkori sajátosságait messzemenően figyelembe vevő, de természetesen a vizsgaszabályzat előírásait szigorúan betartó vizsgáztatói kultúra, ami vonzó a résztvevő fiataloknak és a felkészítő tanároknak egyaránt.

A vizsgaközpont vezetője a koronavírus okozta nehézségekre is kitért:

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt 2020. március 16-tól június 22-ig nem tarthattunk vizsgákat, eközben a tanulók felkészítése sem volt minden iskolában megoldott. Ennek következménye, hogy az idén bizonyítványt szerző 265 tanulóból mindössze 88 teljesítette a négy vizsgáját, 168 tanulónak még hiányzik általában egy vizsgája, amelyet rendes körülmények között a tavaszi időszakban tettek volna le.

Ezt figyelembe véve a 2018/19-ben regisztrált tanulók esetében a bizonyítvány megszerzésének elvárt határideje egy évvel meghosszabbodik, ezen felül a KSZKI oktatói térítésmentes vizsgafelkészítést, korrepetálást szerveznek, illetve a tantermek szabad kapacitásának függvényében több vizsgalehetőséget biztosítanak az elmaradások mielőbbi pótlása érdekében.

A Neumann Társaság a vizsgaközpont kiemelkedő munkáját az utóbbi években többször is elismerő oklevéllel köszönte meg.

https://www.kszki.hu/index.php/it-oktatas /

Szalay Imre, Szikora Pál és dr. Beck György
Szalay Imre, az NJSZT ügyvezető igazgatója és dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke között: Szikora Pál. ECDL vizsgaközponti fórum, 2020.
Elismerő oklevelek az ECDL vizsgaközpontnak

 

Címke