Készülve a március 5-i éves ECDL Fórumra, ahol a világszervezet egyik vezetőjét is meghallgathatjuk, érdemes kitekintenünk a világba, megnézni a fejlesztési irányokat.

Az ECDL előnye, hogy a hazai értékek, tapasztalatok mellett a másutt bevált elemekre is számíthatunk. S nem megvetendő az sem, ha a jövő igényeit, tudásterületeit sem egyedül, hanem egy nemzetközi közösség tagjaként próbáljuk megjövendölni.

A legaktuálisabb tudások ilyen formában rövidesen elérhetőek lesznek az ECDL nemzetközi Roadmap-je szerint.

A Neumann Társaság a civil társadalom részeként, szakmai nonprofit szervezetként a Civilek Napja alkalmából kicsit körbetekintett ebben a világban, s másoknál is látottak alapján nagyon számít a tagság aktivitására, az önkéntes kezdeményezésekre, szimpatizánsok támogatására, az adók 1%-a terén is

MEGHÍVÓ

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Nők az Informatika, Kutatás és Oktatás Területén Szakmai Szervezetének éves taggyűlésére.

Időpont: 2020. február 7., péntek, 14.45

Helyszín/módozat: Hangouts online meeting (link előtte megosztásra kerül)

Napirend:

1. Beszámoló a 2019-es eseményekről
2. 2020. évi célok, költségvetés
3. Egyebek

Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés időpontja 2020. február 7., 15.00.

Energiahasználat, fenntartható város, munkaerőpiac: ezekről szól 2020 első szegedi meetupja. Cooper-tesztek, szóban, futni nem kell, de az idő itt is tizenkét perc.

Tavaly az NJSZT szegedi Creativ_it szakmai közössége köré szerveződött informatikai cégek gondoltak egy merészet: az tök oké, hogy ők szeretik egymást, jóban vannak, és mindenféle príma dolgokat csinálnak, ám ezekről

Közvetlenül az NJSZT ECDL Irodának fizetendő díjtételek:

Érettségi alapján mentesített bizonyítvány: 7000 Ft
Letölthető, nyomtatható regisztrációs lap érettségi mentességhez: https://njszt.hu/hu/ecdl/erettsegi
  Keményfedeles bizonyítvány igénylés: 4500 Ft
  Okmánypótlás: 4500 Ft

 

Csekk:

A világ százötven országában elfogadott számítógép-használói jogosítványért, vagyis az ECDL-ért tavaly a legnagyobb számban 13-19 éves tinédzserek folyamodtak, míg a felnőttkorúak közül a 40-50 év közöttiek közül vizsgáztak a legtöbben, a legidősebb vizsgázó pedig 76 éves volt. A magyar társadalom digitális fejlődését jól mutatja, hogy a sikeres vizsgák aránya tavaly már 91 százalék volt.

Bár a mérnök-informatikus női hallgatók aránya jelentősen javult az elmúlt években Magyarországon, az Eurostat felmérése alapján Magyarország még mindig sereghajtó az ICT-szakmában dolgozó nők arányát tekintve, mindössze 8.5 százaléka nő a szakmában dolgozóknak. Egész Európában sok a tennivaló a nők szerepvállalása érdekében, ezért is támogatjuk a CEPIS DiversIT kezdeményezését.

Az elektronikus dokumentumok bevezetése összhangban áll a digitális kor követelményeivel, és csökkenti a papír felhasználást is, amely szintén fontos a fenntartható növekedés, a környezetvédelem szempontjából is.

A vizsgázók számára is könnyebbséget jelent az e-dokumentumok bevezetése, hiszen nem kell megőrizni a papír alapú bizonyítványt, vizsgakártyát (ezért elveszíteni sem lehet), hiszen bárhonnan elérhető, és bármikor elküldhető, feltölthető elektronikusan például egy álláshirdetésre vagy egyetemre jelentkezéskor.

 

Az NJSZT, az ECDL működtetéséért felelős magyarországi szervezete, a digitális írástudás minél szélesebb körben való elterjedését kívánta elősegíteni azzal, hogy a pénzügyi feltételeken több mint húsz éve nem változtatott.

Az elmúlt két évtizedben azonban, a különböző költségek, a nemzetközi licence díjak, stb. jelentősen megnövekedtek, ami az ECDL regisztrációs díjak szükségszerű emelését vonja maga után.

 

Miben rejlik az intelligencia ember és gép kapcsolatában? – erre a kérdésre kereste a választ a Neumann Társaság HCI&DfA szakosztály és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszéke közös szimpóziuma.

 

Az NJSZT GRAFGEO szakosztálya, a SZTAKI és a BMGE megrendezi a

X. Magyar Számítógépes Grafika és Geometria Konferenciát

 

A konferencia témakörei:

Felkészültek vagyunk az új kihívásokra? Vagy a diákjainkat a szöges ellentétére tanítjuk annak, amire később szükségük lesz? Dr. Beck György szerint új típusú oktatásra és élethosszig tartó tanulásra van szükség. A változás az ECDL használatán és kínálatán is megmutatkozik.
A cikk eredetileg a Világgazdaságban jelent meg.

Négy nagy területen fejti ki munkáját az NJSZT. Az elmúlt évben 561 média megjelenésünk volt az elektronikus és nyomtatott sajtóban, hírt adva mindezekről a tevékenységekről. 2020-ban is számítunk a közös gondolkodásra, támogatásra!

 

A több mint 30 éve létező CEPIS, az Európai Professzionális Informatikai Társaságok Tanácsa – melyben hazánkat a Neumann Társaság képviseli – 2019-ben nagyon fontos dokumentumot fogadott el DiversIT charta néven. 

A bebras nemzetközi informatikai verseny hazai szervezésében idén 202 iskolából több mint 27 ezer diák versenyzett az öt életkori kategóriában. 
 
Az eredmények, statisztikák és a feladatok (megoldásaikkal) már felkerültek a kezdeményezés archívumába (http://e-hod.elte.hu/archivum).

Egy közhasznú, nonprofit szervezet számára fontos feladat és önként vállalt kötelesség is a társadalmi felelősségvállalás, ezért hoztuk ezt a példát – így karácsony közeledtén -, hogy a digitális kompetencia, tudás megszerzését milyen sikerként vették nehezebb sorsú embertársaink.

 

A GIKOF Gazdaságinformatikai Kutatási és Oktatási Fórum 2019 november 8-9-én tartotta meg országos konferenciáját, ezúttal a Milton Friedman Egyetemen, Budapesten. A Honfi Vid elnökletével szervezett konferenciát a rendezőintézmény nevében Szatmári Péter rektorhelyettes, az NJSZT nevében Szalay Imre ügyvezető igazgató valamint Raffai Mária, a GIKOF elnöke nyitotta meg.

Részletes beszámoló szakkonferenciánkról, letölthető előadásokkal.