COVID-19

Maradj otthon! Maradj edzésben!

Online versenyekkel és programozási tananyagokkal segít a Neumann Társaság

 

A szellemi versenyekre, így az informatikai diákversenyekre való felkészülés hasonlóan szorgalmas, rendszeres munkát, jelenlétet igényelő folyamat, mint a komolyan vett sportolás. A koronavírussal kapcsolatos vészhelyzet miatt több informatikai verseny elmarad a tavasz folyamán, de a Neumann Társaság tehetséggondozási rendszere ebben a vészhelyzeti időszakban is biztosítja a felkészülést, az online, letölthető anyagokat, sőt! a nagy megmérettetések szimulálására alkalmas online versenyeket is. A következőre, a Nemes Tihamér Online Programozási Versenyre április 4-én kerül sor!

A patinás – a Neumann Társaság által 1985 óta megrendezett - Nemes Tihamér versenyek családjába tartozó online verseny elsődleges célja az, hogy az általános- és a középiskolák tanulóinak lehetőséget adjon programozási ismereteik és képességeik összehasonlítására.

Az online verseny egyes fordulóiban a versenyzőknek 3-5 programozási feladatot kell megoldaniuk C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven, a beküldött megoldásokat Linux környezetben fordítják újra és az így kapott programokat értékelik.

A versenyt három korcsoportban (5-8., 9-10., 11-12. osztályosok) hirdetik meg, de közös feladatokkal. Az online verseny azoknak is lehetőséget nyújt a megmérettetésre, akik most kezdik a programozást – a középhaladó szintű diákoknak pedig kiváló – és a jelen helyzetben egyedülálló – alkalom a gyakorlásra!

Április 4-én már a verseny negyedik fordulójára kerül sor, de teljesen új versenyzők is csatlakozhatnak. Jelentkezni április elsején, szerdán, éjfélig lehet a következő oldalon:

https://biro.inf.elte.hu/faces/versenyre.xhtml

Aki rákapott a programozás ízére, folytathatja a versengést május 9-én, az ötödik fordulóban is.

További információk a verseny oldalán:

http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes-online/index.html

Programozni jó!

A Neumann Társaság a sok tízezer diákot megmozgató hazai versenyektől a csúcsot jelentő diákolimpiai mozgalomig igen széles tehetséggondozási programot gondoz. Az ehhez kapcsolódó szakköri foglalkozások ppt formátumú előadásai, továbbá segédanyagai (mintakódok) elérhetőek a Társaság tematikus oldaláról:

http://tehetseg.inf.elte.hu/szakkorok.html#segedanyagok

Az ELTE Informatikai Karával, annak szakembereivel közös tehetséggondozási rendszer számos további, otthonról is szabadon elérhető kiadvány letölthetőségét lehetővé teszi:

http://tehetseg.inf.elte.hu/segedanyagok.html

 

Neumann Társaság által felajánlott segítő tartalmak

Digitális írástudás szintjének emelésére, az otthoni munka, érintkezés, szórakozás magabiztos és biztonságos viteléhez ajánljuk

Tananyagok

Elérhető videók, képek, sztorik, adatok az informatikáról

a megnövekedett szabadidő hasznos eltöltéséhez vagy az élményalapú oktatáshoz

Programozás felsőfokon

A ELTE Informatikai Karával közös tehetséggondozási rendszerünkben használt számos kiadvány, feladat, megoldás elérhető a magasabb szinten programozást gyakorolni kívánók részére:

A Neumann Társaság is csatlakozott a Digitális Összefogáshoz

Digitális Összefogás elnevezéssel akciót indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a kezdeményezés célja, hogy a szektor szereplői által felajánlott digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások minden érintetthez eljussanak ebben a rendkívüli helyzetben.

Digitális Összefogás

A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Digitális Jólét Program koordinálása mellett a Magyarországi 5G Koalíció (5GK), a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció), a Hírközlési Érdekegyeztetési Tanács (HÉT), az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért,  az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér), valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság részvételével valósul meg.

A Digitális Összefogás című új gyűjtőoldalon a magyar IKT-szektor szereplői által felajánlott minden digitális megoldás, alkalmazás és szolgáltatás egy helyen érhető el, hogy a magyar lakosság és a hazai vállalatok egyszerűen kaphassanak tájékoztatást az idehaza elérhető digitális lehetőségekről, és ezek igénybevételének feltételeiről.

„A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében tett ésszerű lépések nyilvánvalóvá tették, hogy a digitalizáció nélkül a 21. század nem elképzelhető, minden eddiginél több ember számára váltak alapvető szükségletté a digitális megoldások” - fogalmazott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Digitális Összefogásról.

Annak érdekében, hogy a koronavírus-vészhelyzetben segítse a magyar pedagógusokat, a Neumann Társaság az ECDL vizsgarendszer részét képező, jól bevált IKT pedagógusoknak című tananyagát tette ingyenesen elérhetővé a honlapján. Ebből a tankönyvből a nem informatikai tantárgyakat oktató pedagógusok is elsajátíthatják számos, a távoktatásban is felhasználható ötletet.

A kialakult helyzetre való tekintettel a Neumann Társaság szakértői a titkarsag@njszt.hu e-mail címen is fogadnak informatikai problémák lehetséges megoldásával kapcsolatos megkereséseket, és segítséget nyújtanak informatikai témában akár tanárok, akár magánemberek számára.

Az érettségire készülő diákok felkészülésében segédkezhet a Neumann Társaság informatikatörténeti adattára, amely tulajdonképpen egy virtuális informatikai múzeum. Az infokommunikációs ipar fejlődésének időbeli összefüggéseit itt egy látványos idővonalon lehet átböngészni. Az informatikatörténeti videótárban, illetve a társaság YouTube csatornáján pedig a hazai informatika számos legendás szakértőjével készült interjút, illetve előadást lehet megtekinteni.

 

 

(A Digitális Összefoglalásról készült hivatalos cikkben megtekintheti az online sajtótájékoztatót, melyben dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke 17:22-től mondja el videóüzenetét.)

Maradj otthon! – Az első házi számítógépek 1.

Informatikai Múzeumunk zárva tart, de digitális gyűjteményeink segítségével bebarangolhatjuk otthonról is a számítógépek világát. Otthon + számítógépek: stílszerűen először az első otthoni számítógépek világába pillanatunk bele informatikai adattárunk, virtuális múzeumunk és kiállítási honlapunk segítségével. A cikk első részét közöljük.

Az elmúlt napokban százezrek tanulják a home office világát – köszönjük azoknak, akik ezt nem tehetik meg, mert az ehhez szükséges széles infrastruktúra fenntartásán dolgoznak! –, közösen lépünk szintet: mert aki eddig ódzkodott az online bankolástól vagy a videokonferenciáktól, most rákényszerül a használatukra, talán megérti és megszereti az előnyeit is. Az a nemzedék, aki épp az otthon tanuló gyermekeit segíti – tisztelve a tanárok heroikus küzdelmét a frissen összeállított távtanulási rendszerekkel, no meg néha bosszankodva a sok digitális házi feladat miatt – még jól emlékszik arra, amikor az első házi számítógépek, mikroszámítógépek megjelentek az otthonainkban. A fiataloknak, a digitális bennszülötteknek ez ma már történelem. A legidősebbeknek pedig csak egy izgalmas epizód...

Milyen volt, amikor a 80-as évekbeli apuka hazahozhatta egy nyári szünetre az iskolai HT-1080/Z-t vagy egy hosszú hétvégére a méregdrága munkahelyi Propert? Milyen volt átjárni a szomszédba, csodálni a Commodore-on futó játékot a fakeretes, nagyképernyős televízión – vagy épp megírni az első saját programot a ZX-81 fóliaérintkezős klaviatúráján? És volt-e akkoriban távoktatás?

HT-1080/Z
Múzeumunk állandó kiállításában: https://ajovomultja.hu/ht1080z64-szamitogep

A korszak sokaknak eszébe jut most – a Klubrádió Anno Budapest című  műsorában kollégánkat, Képes Gábort kérték meg egy kis emlékidézésre, összegzésre – és ilyenkor a fotelben ülve múzeumba vágyódunk. Informatikai múzeumunk most természetesen zárva tart, de online gyűjteményeinkkel segítjük a nosztalgiázást - vagy az anyaggyűjtést egy ilyen témájú házi dolgozathoz!

A Neumann Társaság virtuális múzeuma, idővonala az 1980 és 1988 közötti korszakot nevezi a Személyi számítógép korának. Természetesen az előzmények korábbra nyúlnak vissza: miután az Intel cég bemutatta első mikroprocesszorát, a 4004-et (1971), a mikroelektronika eljutott arra a szintre, hogy egyáltalán lehetséges legyen otthoni számítógépeket gyártani.

A 70-es évek közepén a Homebrew Computer Club (klubmozgalom) keretében építettek magánszemélyek egyszerű (kezdetben: 256 bájt RAM memóriájú!) mikroszámítógépeket. Az Apple és a Microsoft geneziséhez is hozzájáruló mozgalomnak van egy magyar szála: Simonyi Endre Magyarországon nagyjából ezzel párhuzamosan épített saját otthoni számítógépet, majd eljutott az Egyesült Államokba, ahol a HCC klub is fogadta őt.

Simonyi Endre számítógépe
Simonyi Endre számítógépe írógépet használt billentyűzetnek. Forrás: MikroMagazin

A klubot meghonosította Magyarországon: az NJSZT szakosztályaként a klub tagjai jelentősen hozzájárultak az otthoni számítógépek elterjesztéséhez. Építsünk számítógépet! címmel Simonyi Endre cikksorozatot közölt az NJSZT 1983-tól 1990-ig megjelenő lapjában, a Mikroszámítógép Magazinban is.

Ha a számítógépépítők még csak a rádióamatőrök módján terjesztették is az „eszmét”, velük párhuzamosan állami kezdeményezés is felkarolta a számítógépek elterjesztését – az oktatásban. Ez volt a Művelődési Minisztérium Iskolaszámítógép programja. Az első pályázat keretében fő nyertesként a magyar HT-1080/Z és - kisebb számban - svéd-magyar kooperációban gyártott ABC-80 és további más számítógépek jelentek meg az iskolákban.

ABC-80
A legendás számítógép adattárunkban: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/abc-80-iskola-szamitogep 

Jellemzően e korai házi számítógépek 16 Kilobájt RAM memóriával, 8 bites mikroprocesszorral, fekete-fehér grafikával rendelkeztek. A BASIC nyelvű - és esetleg a gépi kódú - programozást tanították rajtuk. A játékprogramokat kazettás magnóról töltötték be, több perc alatt, míg a kijelzőjük saját monitor vagy háztartási televízió volt: a kisképernyős Junosztytól a nagyképernyős Orionig, Videotonig.

Mikroszámítógép Magazin

 No de: volt-e távoktatás a 80-as évek Magyarországán?

Röviden: volt!

Bár a szakköri, majd tanórai programozásoktatás egy széleskörű távoktatáshoz még nem biztosított volna alapot – mondjuk az 1986-87-es, nagy hóesés idején -, de azt nem lehet mondani, hogy ne lett volna a 80-as években távoktatás! A 80-as évek közepén indult – részben a brit BBC példájára – a Magyar Televízió TV-BASIC műsora-tanfolyama, melynek egyik kezdeményezője és arca a Neumann Társaság főtitkára, Kovács Győző volt. A tanfolyamba akár bele is pillanthatunk

TV-BASIC
Antikváriumokban máig kapható a TV-műsorhoz kiadott, nyomtatott tankönyv, dr. Kocsis András műve.

Budapest jelentős nemzetközi távoktatási konferenciának is otthont adott:a Teleteaching ’86-ot  az egyik legfontosabb informatikai világszervezet, az IFIP ernyője alatt szervezték meg.

TeleTeaching

(folyt. köv.)

Képes Gábor

 

 

Online meetup tanárok számára

Dátum

 

A Neumann Társaság ingyenes tankönyveit, informatikatörténeti adattárát és videotárait már felajánlotta a távoktatás céljaira, emellett szakosztályainkat is arra kérjük, hogy jelezzék, ha közcélú, közérdekű felajánlásokat tesznek saját területükön.

A szegedi IT-cégeket összefogó Creativ_IT közösség is része a Neumann Társaság családjának. Elsőként az általuk tervezett – és Szegeden kívül országosan is érdekes – kezdeményezésre hívjuk fel a figyelmet:

Az első virtuális találkozót 2020.03.25-én (szerdán) 18:00-tól tartja a Creativ_it amit elsősorban a tanárok számára ajánl. A meetup három egymást követő, 12 perces online előadásból áll, valamint minden előadás után 12 percet biztosítanak arra, hogy a résztvevők interneten keresztül feltehessék kérdéseiket. Az előadások a Microsoft Teams, a Google Classroom és a mozaWeb használatáról fognak szólni.

Az első meetup a következő linken lesz elérhető: https://bit.ly/creativ_it_online_meetup_0325

A második meetupra 2020.04.01-én (szerdán) 18.00 órától kerül majd sor. Ezen a szülők számára a jelenlegi legfontosabb témák kerülnek előtérbe.

A meetupokat a Creativ_it rögzíti, így aki a fenti időpontokban nem tud gép elé kerülni, később is vissza tudja nézni ezeket.

A Creativ_it további videós tartalmak készítését tervezi, ezek témájának kijelöléséhez pedig a tanárok, a szülők és a diákok segítségét kéri. A témajavaslatokat az alábbi linken lehet leadni: https://forms.gle/9yddP9LfjpMQJ52G7

A Creativ_it a meetupok elérhetőségét, valamint a videós tartalmakat a Facebook oldalára fogja feltölteni (www.facebook.com/creativitszeged/).

 

KöMaL-segítség a távoktatáshoz

Szakmai partnerünk, a KöMaL közleménye

 

Kedves Tanárok!

Távoktatási óráikra felkészülésükhöz vegyék igénybe a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Informatika rovattal honlapját:  www.komal.hu.

Itt 20 évre visszamenőleg megtalálhatók a KöMaL matematika, fizika és informatika versenyeiben minden korábbi tanévben havonta kitűzött feladatsorai és nagyon sok megoldás: https://www.komal.hu/verseny/korabbi.h.shtml. Az idei tanév (matematika, fizika és informatika) feladatai és a legtöbbnek a megoldása pedig itt érhetők el: https://www.komal.hu/verseny/feladatok.h.shtml.

A KöMaL-ban rendszeresen jelennek meg matematikából emelt szintű érettségire gyakorló feladatsorok. 2020. márciusi számunk most mindenki számára letölthető, és ha a helyzet továbbra is ezt indokolja majd, ugyanezt megtesszük a tanévben még megjelenő áprilisi és májusi számaink esetén is. Mindhárom számban találhatnak matematikából emelt szintű érettségire felkészítő feladatsorokat is a kitűzött versenypéldákon túl (a májusiban az áprilisi megoldását).

Azoknak pedig, akik a következő hetekben esetleg megrendelnék és így nem jutna el időben hozzájuk könyv formájában a megrendelt Matematika érettségi emelt szinten – 24 válogatott gyakorló feladatsor megoldással c. kiadványunk, pdf formátumban fogjuk azt előzetesen elküldeni.

A KöMaL egész tanéves pontversenye folytatódik, és a beküldési határidők sem változnak.
A versenyzőket e-mailben értesítettük, hogy ebben a helyzetben hogyan küldjék be online a megoldásukat:
https://www.komal.hu/verseny/feladatok.h.shtml.

Tanár és diák egyaránt válogathat különböző korosztályú, nehézségű és témakörű (pdf-ben letölthető) feladatokat, cikkeket a KöMaL digitális archívumából (http://db.komal.hu/KomalHU) a Keresés funkcióval. Közöttük van néhány emelt szintű érettségire felkészítő feladatsor fizikából is.

Reméljük, hogy hozzá tudunk járulni mindhárom tantárgy digitális oktatásához: 

a KöMaL szerkesztősége

 

Címke

ECDL vizsgákra készülés koronavírus idején

Online tananyagok és gyakorló feladatok

 

Mától (azaz 2020. március 18-től) az iskolák, diákok, felnőttek, azaz mindenki számára, aki ECDL vizsgát kíván tenni, ingyenesen elérhetővé teszi az ECDL vizsgákhoz kidolgozott anyagait a Ruander Kft.

Az ECDL tananyagok, feladatok az alábbi linken érthetőek el:

https://eiskola.hu/

Az ECDL vizsga felkészítéshez ajánlott videókat, gyakorló feladatokat és teszteket 2020. május 31-ig teszik ingyenessé.

A tananyagok, gyakorló feladatok nagy segítséget jelentenek abban, hogy a kényszerűen karanténban töltött időt ésszerűen lehessen kihasználni, és hogy a céljainkat ne kelljen feladni.

Pedagógusok figyelem! 

Az https://eiskola.hu/ weboldal IKT pedagógusoknak tananyaga rengeteg hasznos ismeretet rejt pedagógusok, oktatók számára. Ezek az anyagok ingyenesen, időkorlát nélkül, bármikor elérhetőek.

Többek közt ezekhez a szoftverekhez is található segítség:

Google Drive, Onedrive, Redmenta, Facebook csoportok, Okos doboz, Geomatek, Codeacademy, Duolingo, Moudle, Mahara

Útmutató a tananyagok, feladatok eléréséhez:

  1. Lépjen be a böngésző programja segítségével, az eiskola.hu oldalra.
  2. Lépjen be a kiválasztott kurzusba.
  3. Kattintson a belépés vendégként gombra.
  1. Kattintson a kiválasztott tananyagra!
  2. A tesztek eléréséhez e-mail címmel kell regisztrálni a rendszerbe.

 

 

A digitális oktatásban segíti a tanárokat a Neumann Társaság

A Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság honlapjáról nyomtatható formában ingyenesen letölthető az IKT pedagógusoknak című tananyag, amelyből a pedagógusok elsajátíthatják a digitális oktatás alapjait - és a közösségi média tananyag, amely az idősek tájékozódását is segítheti. A Neumann Társaság által biztosított virtuális kiállítás (idővonal), adattár és hatalmas videoportré gyűjtemény is szolgálhatja a szabadidő hasznos, kellemes otthoni eltöltését.

A társaság szakértőitől e-mailben is kérhetnek segítséget az informatikával ismerkedő pedagógusok és felhasználók is.
 

Online oktatás. Forrás: pixabay.com

Bár a koronavírus-fertőzés miatt a Neumann Társaság budapesti irodája március 17-étől bezárt, a szervezet szolgáltatásai digitális úton továbbra is elérhetők, a munkatársak ugyanis távmunkában dolgoznak.

A kialakult kedvezőtlen helyzetben a Neumann Társaság kifejezetten pedagógusok számára készült, az ECDL vizsga rendszer részét képező, jól bevált, régóta sikeresen használt  tananyagjával segíti a hazai tanárokat abban, hogy minél könnyebben tudják megszervezni óráikat az interneten keresztül is - a társaság honlapjáról ingyenesen letölthető tananyagból ugyanis számos, a távoktatásban is felhasználható ötlet használatát lehet elsajátítani.

Tekintetbe véve, hogy a jelenlegi helyzetben a nem informatikaszakos tanárok is kénytelenek digitális alapokra helyezni a munkájukat, a Neumann Társaság szakértői a titkarsag@njszt.hu e-mail címen is fogadnak megkereséseket, és segítséget nyújtanak informatikai témában akár tanárok, akár magánemberek számára.

Miután a koronavírus az időseket különösen veszélyezteti, ezért az elkövetkező hetekben sokan nem fogják tudni személyesen, csak közösségi platformokon keresztül tartani a kapcsolatot szeretteikkel. Számukra az ugyancsak ingyenesen letölthető közösségimédia-tananyag hasznos lehet.

Az előttünk álló, kényszerűségből otthon töltendő napok hasznos és kellemes eltöltésében nyújthat segítséget a Neumann Társaság informatikatörténeti adattára, amely tulajdonképpen egy virtuális informatikai múzeum. Az infokommunikációs ipar fejlődésének időbeli összefüggéseit az adattáron belül elérhető, látványos idővonalon lehet átböngészni. Az informatikatörténeti videótárban, illetve a társaság YouTube csatornáján pedig a hazai informatika számos legendás szakértőjével készült interjút, illetve előadást lehet megtekinteni.

Időutazás