Nemzetközi bizonyítvány

Magyar kezdeményezés a világ hétmilliós ECDL-közösségének.

2007 március 28-án rendezték meg a magyarországi ECDL-vizsgaközpontok 9. országos fórumát, amelyen az országban jelenleg működő 410 vizsgaközpont szinte mindegyike képviseltette magát. Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója szerint a munkaértekezlet legnagyobb várakozással kísért témája a magyarországi ECDL Select bevezetése volt.

Digitális esélyegyenlőség

Az NJSZT ez évi programja különös hangsúlyt helyez a szegénység vagy egészségügyi okok miatt hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének növelésére. Akkor beszélhetünk majd digitális írástudásbeli esélyegyenlőségről, ha a lakosságnak legalább 20-30 százaléka képes lesz - az alapvető számítógépes ismeretek birtokában -- hatékonyan használni az internetet, és legalább 7-8 százalékuk sajátítja el készségszinten a számítógép irodai alkalmazásához szükséges ismereteket - fogalmazott Alföldi István.
Hozzátette: sok civil szervezet sokféleképpen igyekszik kezelni ezt a problémát. Az NJSZT számít arra, hogy ezek a szervezetek is csatlakoznak országos mozgalmához, hiszen a közös fellépés jobb eredményt hozhat.

Jogosítvány-fakultáció

Hivatalosan április elejétől, elsőként Magyarországon vezetik be az ECDL Select vizsgalehetőséget. Alföldi István szerint a korszerű igények hívták életre ezt, a korábbinál rugalmasabb megoldást, amelynek lényege, hogy a bizonyítványhoz jelenleg kötelező 7 modul közül csak négy lesz kötelező, ezek mellé azonban további hármat kell választani, amelyek között szerepelhet például a képszerkesztés és a webkezdő modul is. Az említett két modul a hazai vizsgaközpontok mintegy felénél eddig is szerepelt az akkreditált képzések között; ám míg a kötelezőek feletti vizsgamodulokért külön tan- és regisztrációs díjat kell fizetni, a Selectnél a "divatos" tárgyak - változatlan díj mellett - a hét kötelező közé kerülnek be.
Alföldi István szerint a rugalmasabb vizsgarendszerrel hamarabb növelhető az elvárt szintre, azaz a jelenleginek a kétszeresére a hazai ECDL-vizsgások pillanatnyilag a háromszázezerhez közelítő száma. A várhatóan sokakat vonzó újdonság bevezetésének tapasztalatairól az NJSZT ősszel ad számot az ECDL-alapítványnak.
Bár Magyarország a kezdeményező és egyúttal a kísérleti terep, különösen azokban az országokban, például Írországban vagy a skandináv államokban várnak sokat a Select bevezetésétől, amelyekben a népesség 6-9 százaléka rendelkezik ECDL-vizsgával, s így "telítődött" a piac, illetve azokban az országokban, amelyek még az emelkedő szakaszban járnak, és az új tárgyak segíthetnek megnövelni az érdeklődést a majdnem minden európai országban elismert Európai Számítógép-használói Jogosítvány iránt.

IT Business, 2007. április 15. Kelenhegyi Péter