Sikeres vizsgát tett az első csoport az ECDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modulból az LSI Informatikai Oktatóközpontban

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetséggel (MELASZ) közösen kidolgozott új ECDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modulja bevezetése és a vizsgaközpontok felkészítése után az LSI Informatikai Oktatóközpont elsőként indította el a képzést. A legelső tanfolyam 2011 decemberében sikeresen lezajlott. Egy 10 fős adótanácsadói csoport vett részt rajta, akik mielőbb szerették volna elvégezni a képzést, mivel arra számítanak, hogy 2012-ben várhatóan kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata.

A tanfolyam célja, hogy biztonságosan használják a résztvevők az elektronikus aláírást. Az elméleti és gyakorlati tudásanyag lehetővé teszi az elektronikus hitelesség és a hiteles digitális információ fogalom rendszerével való megismerkedést, és az aláírás biztonságos alkalmazását, beleértve a különböző aláírási formák gyakorlati elkészítését és a tanúsítványok ellenőrzését is.

A tanfolyam végeztével 2012. január második hetében mind a 10 résztvevő sikeres ECDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás vizsgát tett, és tudásáról nemzetközi ECDL bizonyítványt kapott. Így ők az első hivatalosan ECDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás vizsgával rendelkezők között vannak Magyarországon. (A legelső bizonyítványokat az NJSZT próbaképzésén részt vett csepeli önkormányzati köztisztviselők szerezték 2011 tavaszán. A szerk.)

Ez a végzettség hatalmas segítséget jelent. Hiszen a jövő már elkezdődött, hamarosan nem lesznek papír alapú számlák, szerződések aláírásához sem kell személyesen találkozni, megrendeléseket, visszaigazolásokat, kötelező statisztikákat papíron rögzíteni. Ezen túl pedig számviteli bizonylatok elektronikus hivatalos kezelésére is mód van. Feltéve, ha rendelkezünk Minősített biztonságú tanúsítvánnyal, melyet egy ECDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás tanfolyam és sikeres vizsga után szerezhetünk meg. A minősített aláírással hitelesített dokumentum teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül, így megfelel a 2001. évi XXXV. Elektronikus aláírás törvényben foglaltaknak. Ezért érdemes mielőbb elvégezni a tanfolyamot, melyre folyamatosan lehet jelentkezni az LSI Informatikai Oktatóközpontban: www.lsi.hu.