19. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia

A londoni Olimpiai Játékok előfutáraként ☺ 2012. július 12-én véget ért Tatán a Közép-európai Informatikai Diákolimpia.

Tizenkét országból 52 tehetséges informatikus diák mérte össze tudását a hétnapos, gazdag kulturális programokkal színesített versenyen. A versenyen 5 aranyérem, 10 ezüstérem és 14 bronzérem került kiosztásra. A legjobban Románia és Bulgária csapatai szerepeltek 2-2 aranyérmet szerezve, Magyarország, amely két csapattal vehetett részt az olimpián 1 ezüst és 4 bronzérmet szerzett. Az olimpiával egy időben az interneten meghirdetett versenyen a világ számos pontjáról négyszázan vettek részt. Az olimpia igazi kuriózuma volt, hogy a versenyzők interaktív videó-konferencián vehettek részt a Google vezető mérnöke közreműködésével. A verseny résztvevőinek és a Google-nek közös az álma: hogy a legjobb algoritmusokat építve, a technológia erejével vigyék előre a világot. „15 évvel ezelőtt én is egyike voltam ezeknek a diákoknak, magam is részt vettem hasonló versenyeken. Ennek is köszönhetem karrierem a Google-nél. Örülök, hogy megoszthattam élményeimet velük.” - mondta Mihai Stroe, a Google vezető mérnöke Zürichből. Az olimpiának a tatai Eötvös József Gimnázium adott otthont, ahol korábban évekig tanított maga Öveges Professzor is. A házigazdáknak köszönhetően a verseny kiváló körülmények között zajlott, a résztvevők szívből jövő magyaros vendéglátásban részesültek.

A díjátadón Dr. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár köszöntő levelét Michl József országgyűlési képviselő az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának tagja, Tata város polgármestere olvasta fel.

A nemzetközi verseny rendezője a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az információs társadalom, az informatika szakma és az informatikai tehetséggondozás elkötelezett támogatója.

A tehetséggondozással kapcsolatban az NJSZT 2011. óta tagja a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak, és a közelmúltban alakult Versenyek Tanácsának. Tehetséggondozási szakmai közössége 1985 óta (az első Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Verseny megrendezése óta) minden évben megszervezi a már hagyományos országos informatikai diákversenyeket: a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenyt, a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenyt és a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Alkalmazói Tanulmányi Versenyt. Részt vesz továbbá az Informatikai Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny lebonyolításában, működteti az országos tehetséggondozási szakkörrendszert, és hagyományaihoz hűen végzi a legtehetségesebb diákok felkészítését a nemzetközi és közép-európai informatikai diákolimpiákra.

Az olimpia főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).
Fővédnök: Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.
Szakmai védnök: Kozma László, az ELTE Informatika Karának dékánja.
A Pázmány-Eötvös Alapítvány, az Aladdin Alapítvány, az ELTE és Tata városa mellett a Google is támogatta a versenyt.

Budapest, 2012. július 13.
Az olimpia honlapján képes-szöveges beszámoló található: (http://ceoi2012.elte.hu/).