ECDL Fórum 2012

Idén október 17-19 között Norvégiában, Oslóban tartotta éves vezetői értekezletét a nemzetközi ECDL Alapítvány. A Fórumon valamennyi kontinens több mint száz képviselője, köztük döntéshozók és kormányzati képviselők gyűltek össze, hogy tapasztalatot cseréljenek az IKT-készségek fejlesztésének gyakorlatairól és a digitalis írástudás terjesztésének fontosságáról. 

Az idei Fórum fókuszában a digitális írástudás oktatásban betöltött szerepe állt, mind az élethosszig tartó tanulás, mind a diákok munakerő-piaci kihívásokra való felkészítése kapcsán. Mivel mára a munkahelyek döntő többségében elengedhetetlen a digitálisan írástudó munkatárs, így ez már világszerte alapkövetelménynek számít a munakerő-piacon. Ezt erősítette meg a norvég oktatási és kutatási miniszter, Kristin Halvorsen is, a Fórum résztvevői számára tartott köszöntőjében.
A miniszter asszony szavait idézve:
“Az IKT a társadalom valamennyi szegmensét érinti, így az ezzel kapcsolatos stratégia valamennyi szektorra hatással van. Az ECDL program mind a munkaadók, mid a munkavállalók számára kiemelkedően fontos, hiszen hitelesen igazolja a megszerzett ismereteket.”

A miniszter beszédében kitért arra is, hogy mennyire fontos hatékony és könnyen hozzáférhető e-kormányzati szolgáltatásokat nyújtani, s hogy ebben fontos szerepet játszanak mind a digitálisan írástudó polgárok, mind a köztisztviselők.
A Fórumon köszöntötte a résztvevőket Osló polgármestere, Fabian Stang is, aki hangsúlyozta: minden állampolgár számára biztosítani kell az oktatásban való részvétel lehetőségét és a munkához való jogot.

Az ECDL Alapítvány éves Fórumán, Oslóban adták át az idei év legjobbjainak járó díjakat. 
A digitális írástudás bizonyítványának világszerte legismertebb programját irányító ECDL Alapítvány évről évre elismerésben részesíti a legjobb gyakorlatokat megvalósító országokat. 
Örömmel osztjuk meg a jó hírt: ebben az évben, 2010 után immár másodszor Magyarország ismét a legjobbak közé került.

(Az ECDL Alapítvány sajtóközleménye, 2012. október 19.)

Címke