SAJTÓKÖZLEMÉNY - A köztársasági elnök fogadta Marina von Neumann Whitmant, Neumann János lányát

Marina von Neumann Whitman és Áder János

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke 2013. június 24-én hivatalában fogadta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) meghívására Magyarországon tartózkodó Marina von Neumann Whitmant, a világhírű Neumann János lányát és férjét, Robert Whitmant, valamint dr. Friedler Ferencet és Alföldi Istvánt, a vendéglátók elnökét és ügyvezető igazgatóját.

Marina von Neumann Whitman lesz a díszvendége és vezető előadója a világ 4-5 legismertebb informatika történeti múzeumával vetekedő magyar Informatika-történeti Kiállítás szakmai megnyitása alkalmából rendezett „A jövő múltja” című konferenciának.

A konferenciát 2013. június 25-én 10 órától Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agorában (Szeged, Kálvária sgt. 23.) rendezzük. A konferencia részletes programja http://ajovomultja.hu/a-jovo-multja-konferencia/ oldalon található.

Marina von Neumann Whitman előadásában többek között bemutatja – és a szünetekben dedikálja – „A marslakó lánya” című, tavaly az USA-ban megjelent könyvét, amelyet a 110 éve született Neumann Jánosról és önmagáról írt.

Marina von Neumann Whitman a köztársasági elnöki hivatal dísztermében

A múzeumban a különleges tárgyi emlékek mellett külön szobában tekinthetők meg az egyedülálló Neumann-relikviák, és méltó emléket állítunk a hazai informatika szellemi nagyságainak is.

A múzeumi gyűjtemény gondozása és a világszínvonalú kiállítás létrehozása, működtetése és fejlesztése az NJSZT jelentős anyagi és szellemi ráfordításával történt, és történik a jövőben is.

Az NJSZT-ről

„Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt”, ez határozza meg tevékenységünket. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az informatikai tudományok és alkalmazásaik területén működő szakmai szervezet. Elkötelezett a szakmai-kulturális örökség megőrzésében és megismertetésében, az információs társadalom építésében, a digitális esélyegyenlőség megvalósításában, a digitálisan írástudatlanok képzésében, az informatikai kultúra és a legújabb szakmai-tudományos ismeretek terjesztésében, valamint a tehetséggondozásban.

Sajtómegjelenések:

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/06/24/17/_Hivatalaban_fogadta_Neumann_Janos_lanyat...
11:50 mp-től

http://hirek.prim.hu/cikk/2013/06/25/a_koztarsasagi_elnok_fogadta_neumann_janos_lanyat