Idén is keresik az információs társadalmat népszerűsítő újságírókat - Kovács Attila-díj 2013

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) ismét közösen hirdeti meg Az év informatikai újságírója díjat, amely az elhunyt kiváló újságíró, Kovács Attila nevét viseli.

A három szakmai szervezet a Kovács Attila-díjjal olyan újságírót kíván elismerni, aki 2013-ban készült munkáival sokat tett az infokommunikáció népszerűsítéséért. Átfogó képet adott az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, adottságairól, felhívta a figyelmet az új lehetőségekkel járó új típusú veszélyekre, illetve beszámolt a modern infokommunikáció mindennapi életre gyakorolt hatásáról vagy azokról a hibákról, amelyek mindezeket hátráltatják. A díjra jelöltek között szerepelhetnek a nyomtatott, az elektronikus (TV, rádió) és az online és média képviselői, így akár bloggerek is.

Fontos változás az idei évtől, hogy a díjra nem csak jelölni, hanem önállóan pályázni is lehet.

A kiírók 2013. október 1-jéig várják a pályázatokat és jelöléseket a díjra az alábbi linken:
http://njszt.hu/kovacs-attila-dij-2013-az-ev-informatikai-ujsagiroja.

A szakmai szervezetek mellett várják az olvasók, az újságíró kollégák, köztük a korábbi díjazottak jelöléseit is, valamint a korábban jelölt, de nem díjazottak pályázatait is. A bírálat fontos szempontjai közé tartoznak azok a törekvések, melyek az információkommunikáció népszerűsítő hatásán túl, célul tűzték ki a digitális szakadék áthidalását is.  

A legjobb IT újságírókat 2005 óta díjazzák. 2011-től Kovács Attila nevét viselő díj első nyertese Elek László újságíró, rádiós szerkesztő-műsorvezető volt, aki a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének tagjaként számos számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsor készítője. A tavalyi évben a díjat Sebők Viktória kapta a közösségi médiával, a közösségi kommunikációval, illetve a közösségi oldalak veszélyeivel, valamint az IT biztonsággal kapcsolatban kifejtett tevékenységéért. 

A díj névadójáról:  

Kovács Attila, a válogatott kardvívó a 80-as évek elején kezdte újságírói pályafutását a Számítástechnika című havilapnál, ahonnan a mai IDG elődjét jelentő Computerworld Informatika Kft.-hez igazolt, ahol a hírlevél műfaj magyarországi meghonosítását kapta feladatul.  Alapító tagja a Prím Kft.-nek, szerkesztette és kiadta a nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikációról szóló TávLapot. Ezt követően a Monitor hetilap főmunkatársa lett, 1996. óta pedig a Prím Online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt. 

A díj odaítéléséről hét fős bíráló bizottság dönt, amely a kiírók képviselőiből, valamint kommunikációs szakemberekből áll:

 • Bőgel György, professzor – CEU Business School (a bizottság elnöke)
 • Miltényi Gábor, ügyvezetőigazgató-helyettes – NJSZT
 • Papp Péter, alelnök – IVSZ
 • Mester Sándor, életműdíjas informatikai újságíró – Infotér Egyesület
 • Lenhardt Anita, ügyvezető partner – LWp Kommunikáció
 • Dr. Rétfalvi Györgyi, főiskolai tanár – BKF, Kommunikációtudományi Intézet
 • Sali Róbert, informatikus – MBA

A díj átadására a 2013. november 28-án megrendezendő 7. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián kerül sor.

Az év informatikai újságírója díj korábbi elismertjei:

 • 2005: Dojcsák Dániel – SG Informatikai és Tudományos Hírmagazin
 • 2006: Hirschler Richard – HVG Háló, Kovács Olivér – Klubrádió, Simon S. András – Figyelő 
 • 2007: Fülöp Hajnalka – Népszabadság, Sági Gyöngyi – Világgazdaság, Sziebig Andrea – IT-Business, Dezső András - hvg.hu
 • 2008: Mallász Judit – IT Business, Gerényi Gábor – Index, Vértes János Andor – Prim Média
 • 2009: Bodnár Ádám – hwsw.hu, Mester Sándor életműdíjas informatikai újságíró

Kovács Attila-díj:

 • 2011: Elek László – Magyar Rádió
 • 2012: Sebők Viktória – IT Bussines

 

További információ:

Miltényi Gábor
Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
ügyvezetőigazgató-helyettes
e-mail: titkarsag@njszt.hu
Tel: +36-1-472-27-30