7. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferencia - Sajtóközlemény 2013.11.29.

Az NJSZT november 28-án a Danubius Hotel Gellért patinás falai között tartotta meg a 7. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) – Szép új világ (?) konferenciát. A korábbiakhoz hasonlóan, ezúttal is érdekes program várta a nagy létszámban megjelenteket.

A rendezvényt Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke nyitotta meg, majd Bőgel György következett. Meghökkentő előrejelzéssel kezdte: 2015-ben 900 ezer profi informatikai szakember fog hiányozni az Európai Unióban, és az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet. Mindeközben Ázsiában egyre többen érdeklődnek a számítástudomány iránt, egyes afrikai országokban pedig „intelligens községek” épülnek. Merre tart a kreatív elit a széttartó világokban, lapos vagy tüskés a Föld? A válasz a technológia, tehetség, tolerancia hármasban keresendő.

Sugár Mihály a digitális írástudás helyzetéről tartott előadást, Mátrix-referenciákkal.  Bíztató adatokkal alátámasztott elemzése a 2013-as Magyar Infokommunikációs Jelentésen és a MobilTárca teszten alapult.

Csepeli György az on- és offline terek életének jellegzetes különbségeire hívta fel a figyelmet. A szerteágazó, de végig izgalmas szociológiai elemzés hallgatósága olyan fogalmakkal ismerkedhetett meg, mint például a „netopátia” vagy a „Big Sister.”

A kávészünetet követően Szabó István (Nemzeti Innovációs Hivatal, KFI Obszervatórium Főosztály) az innováció nemzetközi és hazai helyzetét vázolta fel. Előbb a fogalmat definiálta, majd statisztikákkal hitelesített összehasonlításokat végzett: a kis-, közép- és nagyvállalatok helyzetéről, K+F költésekről, startupokról.

Sík Zoltán Nándor az információs társadalom árnyoldalaiból mutatott be szemelvényeket. Az információtól való túlzott függésre, a Toffler-féle harmadik hullám új sebezhetőségi pontjaira, információbiztonsági problémákra, a kritikus infrastruktúrára, az információsűrűségre és a Big Data jelenségre hívta fel a figyelmet.

Gacsal József, az IVSZ alelnöke az IVSZ oktatásstratégiai vitájába engedett betekintést: hogyan alakul az ipar és az oktatás kapcsolata egy folyamatosan változó világban?

Országh Örs, a Magyar Telekom innovációs szakértője a MobilTárca pilotot ismertette. Felváltja-e a mobiltelefon a pénztárcát, mit tartogat számunkra a fizetési szokások evolúciója? A teszteredmények bíztatók, „a szolgáltatás már kezdeti funkcionalitásával is piacképes.”

Kürti Sándor a hátrányos helyzetűek online interaktív nyelvoktatásáról beszélt, és bemutatta a térítésmentes Tabello oktatási módszert, amelyet az eddigi tíz általános iskola mellett további százban szeretnének bevezetni.

A rendezvény Sós Éva és Miletics Pál okostelefonok és elektronikus egészségügy egyre szorosabb kapcsolatáról szóló előadásával zárult. Ismertették a legelterjedtebb alkalmazásokat, egy hazai esettanulmányt, a mobiltelefóniával támogatott orvos-beteg kommunikációt, felhasználói köröket.

Az eseményen sor került az NJSZT 2013. évi díjainak, valamint az év informatikai újságírója – Kovács Attila-díj ünnepélyes átadására is.

A konferencia a házigazda NJSZT ügyvezető igazgatója, Alföldi István zárszavával ért véget.

 

NJSZT
További információ: www.njszt.hu
ecdl.titkarsag@njszt.hu